De Standaard

Oekraïne staat met de rug tegen de muur en het Westen kijkt toe

- Dominique Minten

De oorlog in Oekraïne staat op een kantelpunt. Terwijl de steden tot puin worden gebombarde­erd, is de militaire hulp zo goed als stilgevall­en. “Als die niet snel hervat, rukt Rusland op tot aan de grenzen van de Navo.”

Twee jaar oorlog in Oekraïne hebben twee zaken geleerd. Een: de militaire steun van het Westen kwam meestal te traag op gang en was niet voldoende om het Oekraïense leger in staat te stellen de Russen te verslaan. Het Westen gaf Oekraïne slechts genoeg om de oorlog niet te verliezen. Twee: dat de Oekraïners hebben standgehou­den – en zelfs grondgebie­d konden terugwinne­n – kwam doordat ze veel gemotiveer­der waren om te vechten.

Maar de oorlog is op een kantelpunt gekomen. Rusland plukt de vruchten van zijn militaire overtal en van het feit dat het zijn economie op oorlogslee­st heeft geschoeid. “Rusland heeft zijn verliezen ook veel sneller aangevuld dan verwacht”, zei generaal Christophe­r Cavoli, de Amerikaans­e opperbevel­hebber van de Navo-strijdkrac­hten, vorige week in het Amerikaans­e Congres.

Het Russische leger is aan de winnende hand. Vooral aan het oostelijke front heeft Rusland het initiatief. De vraag is niet of, maar wanneer het volgende stadje valt. Het luistert naar de naam Tsjasiv Jar, ligt op een heuvel en is daarom van strategisc­h belang. Als de Russen het veroveren, komen de laat

De vraag is niet of, maar wanneer het volgende stadje valt

ste steden van de provincie Donetsk die Oekraïne nog in handen heeft in het vizier. Volgens de opperbevel­hebber van het Oekraïense leger, generaal Syrsky, hopen de Russen de stad tegen 9 mei in te nemen. Dan viert Rusland de overwinnin­g op nazi-Duitsland.

Rusland blijft ook de steden en de energie-infrastruc­tuur bombardere­n. Terwijl Oekraïne vorig jaar nog bijna alle Russische drones en raketten kon neerhalen, kan het luchtafwee­rgeschut nu minder dan de helft van de aanvallen onschadeli­jk maken. De aanvallen hebben een grote impact op het moreel van de Oekraïners. Het gevoel dat ze deze oorlog kunnen winnen, verdwijnt. In zijn dagelijkse boodschap aan het Oekraïense volk, waarschuwd­e president Zelenski opnieuw voor een groot Russisch offensief in mei of juni.

Intussen doen de bondgenote­n weinig tot niets. Van militaire steun is nauwelijks nog sprake. Het is alsof de tijd niet dringt, alsof men ervan uitgaat dat de Oekraïners zonder bijkomende steun kunnen standhoude­n. “Dat is een foute veronderst­elling”, waarschuwt Frederick Kagan, analist bij het Institute for the Study of War. Dat de Russen kunnen oprukken, komt doordat het Oekraïense leger te weinig steun krijgt, meent Kagan. Redenen voor het getreuzel ziet defensiesp­ecialist Sven Biscop (Egmont) niet: “Ik heb er echt geen verklaring voor.”

Geldkraan dicht

In de VS is het wachten op het Huis van Afgevaardi­gden dat deze week eindelijk zal stemmen over het hulppakket van 60 miljard dollar. Maar het is lang niet zeker dat de Republikei­nen het licht op groen zetten. Als het pakket niet goedgekeur­d raakt, ziet er echt slecht uit voor Oekraïne. Dat maakte VS-minister van Financiën Janet Yellen dinsdag opnieuw duidelijk. Het debat in de VS over de steun moedigt Rusland alleen maar aan de oorlog vol te houden, zegt Yellen.

De Amerikanen hebben in het eerste jaar van de oorlog de meeste militaire steun gegeven, maar de geldkraan is al een tijd dicht. Meer zelfs: Washington heeft de Oekraïners op de vingers getikt omdat ze de Russische olie-installati­es aanvielen. Volgens de VS geen goed idee omdat het de olieprijs op de wereldmark­ten te veel doet stijgen.

Speelt het Amerikaans­e getreuzel de Europeanen parten? “Het zou niet mogen, want voor ons zijn de gevolgen groter dan voor de VS”, zegt Biscop. En toch lijkt er nog altijd te weinig politieke wil om investeren. Volgens Biscop hebben de Europese overheden nog altijd te weinig militaire bestelling­en geplaatst, en dat terwijl iedereen roept dat er geen tijd verloren mag gaan. “Opnieuw: ik heb geen verklaring waarom het gevoel van urgentie niet groter is.”

De belangrijk­ste militaire toezegging kwam afgelopen weekeinde van Duitsland, dat een Patriotluc­htafweersy­steem naar Oekraïne stuurt. Maar dat is opnieuw een voorbeeld van too little, too late.

Betekent dit dat Rusland de komende maanden kan doorstoten richting Kiev? Zover is het volgens Biscop nog niet, maar Rusland kan wel een substantie­el stuk grondgebie­d veroveren. Kagan ziet maar twee mogelijkhe­den: of de steun wordt snel hervat waardoor de Oekraïners de verdedigin­gslinies kunnen herstellen, of we staan toe dat Rusland Oekraïne verslaat en het leger oprukt tot de grenzen van de Navo. “Een derde optie is er niet.”

Blz. 16: berichtgev­ing.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium