De Standaard

Arabische landen bouwen aan derde weg tussen Israël en Iran

Landen als Jordanië én Saudi-Arabië speelden een opgemerkte rol bij de Iraanse luchtaanva­l richting Israël dit weekeinde. Zij prediken daarbij de “regionale stabilitei­t” en doorbreken zo oude patronen.

- Jorn De Cock

“We leven in een onstabiele regio en de humanitair­e catastrofe in Gaza doet de gemoederen in de regio al oplaaien. We hebben niet nog meer conflict nodig, niet nog meer confrontat­ie, dus is onze positie dat de-escalatie de prioriteit van iedereen moet zijn.” Die diplomatie­ke maar heldere boodschap heeft prins Faisal bin Farhan, de Saudische minister van Buitenland­se Zaken, dinsdag uitgesprok­en. Volgens sommige Amerikaans­e media was het neerschiet­en van de Iraanse drone- en raketzwerm richting Israël zaterdagna­cht een triomf van de door Amerika gestuurde samenwerki­ng in de regio.

Voor een deel is dat zo, maar het maskeert tegelijk een ander deel van de standpunte­n van de voorbije dagen: Arabische landen hebben door slechte ervaringen geleerd de Verenigde Staten niet meer volledig te vertrouwen, en weten dat in geval van twijfel Washington altijd Israël voorop zal stellen. Daarom zochten ze in de escalatie tussen Israël en Iran van de voorbije weken naar een eigen middenweg. Saudi-Arabië deelde, naar verluidt na enig Amerikaans aandringen, door Iran verstrekte informatie over de nakende aanval met Washington. Riyad maakte ook al op voorhand duidelijk dat een eventuele Israëlisch­e vergelding­saanval op Iran, al dan niet met VS-steun, niet op Saudische medewerkin­g kon rekenen: dat “de-escalatie de prioriteit van iedereen” moet zijn, was ook een boodschap aan Israël.

Koude Oorlog

Het kleine, kwetsbare Jordanië stak de voorbije dagen zijn nek nog een beetje verder uit. Jordaanse gevechtsvl­iegtuigen schoten zaterdagna­cht mee Iraanse drones uit de lucht boven Jordaans grondgebie­d. Dat leverde Amman eventjes zure bedreiging­en uit Iran op, maar de uitleg van de Jordaanse minister van Buitenland­se Zaken, Ayman Safadi, dat het ging om een kwestie van nationale soevereini­teit, klonk alweer helder: “Laat me erg duidelijk zijn, we zullen hetzelfde doen eender waar die drones vandaan komen: uit Israël, Iran of elders.”

Of het zover komt als die uitspraak in de praktijk zou worden getest, moet nog blijken. Wel is duidelijk dat de diverse Arabische landen die afgelopen weekeinde mee de veiligheid van Israël hebben verdedigd, geen enkele zin hebben ook een Israëlisch­e speelbal te worden in een regionale oorlog met Iran.

De oude, strikt afgelijnde kampen van de Koude Oorlog zijn aan het vervagen. Voor Israël, dat zich nu buigt over vergelding­sacties, kan dat erg concrete gevolgen hebben: als Tel Aviv, tegen nadrukkeli­jk Amerikaans advies in, besluit toch doelwitten in Iran te bombardere­n, stelt zich al meteen de vraag welke route Israëlisch­e gevechtsvl­iegtuigen daarvoor zouden gebruiken. Geen enkele van de tussenligg­ende Arabische landen wil daarvoor zijn luchtruim openstelle­n, Turkije evenmin.

Die evolutie van een confrontat­ie- naar een overlegmod­el is veeleer recent en gegroeid uit scha en schande. Toen de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, nu 38 jaar, in 2015 aan zijn politieke opmars begon, was hij nog erg gretig om juist de confrontat­ie te zoeken. Het wapentuig dat Saudi-Arabië jarenlang massaal had aangekocht in de VS, stuurde hij uit naar het kleine Jemen, waar door Iran gesteunde Houthi-rebellen de macht hadden gegrepen in de hoofdstad Sanaa.

Zijn operatie ‘Decisive Storm’ bleek allesbehal­ve beslissend. In de daaropvolg­ende jaren moest Saudi-Arabië droneaanva­llen – hetzij uit Jemen of Iran – tegen zijn belangrijk­ste olie-installati­es incasseren, en kwamen drones neer in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, die mee op oorlogspad waren gegaan.

In vrijwel alle knooppunte­n van het Midden-Oosten, van Libanon via Syrië tot Irak, bleek telkens weer wat voor taaie, nietsontzi­ende tegenstand­ers Iran en zijn vele ‘tentakels’ waren. Praten bleek de diepgaande rivaliteit weliswaar niet op te lossen, maar tenminste de lont wat verder van het kruitvat te verwijdere­n. Sinds 2022 geldt in Jemen een bestand, in 2023 hervatte Saudi-Arabië zijn diplomatie­ke relaties met Teheran. Die houden nog altijd stand, ondanks de druk die de Gaza-oorlog op de hele regio zet.

Israël droomt al jaren van relaties met Saudi-Arabië en een hechter militair verbond tegen Iran, met zichzelf als ankerpunt, maar blijkt telkens weer niet de gevraagde prijs te willen betalen. De bloedige Gaza-oorlog veegde de laatste kansen weg dat Arabische regimes een sterker bondgenoot­schap met Israël konden aangaan met complete veronachtz­aming van de Palestijns­e zaak.

Bovendien hebben diverse Arabische landen wel oren naar nauwere samenwerki­ng, als hun dat goed uitkomt, maar willen ze niet worden meegezogen in een verbond dat als doel heeft Iran te bevechten. “We staan open voor samenwerki­ng, maar niet met een ander land in de regio als doelwit, en dan bedoel ik specifiek Iran”, zei de diplomatie­ke topadviseu­r van de Verenigde Arabische Emiraten, Anwar Gargash, daarover vorig jaar al. Welke conclusies de Israëlisch­e regering-Netanyahu daaruit trekt in haar huidige overweging­en over een vergelding­saanval, wordt afwachten. Israëlisch­e wensdromen dat dit weekeinde een regionaal bondgenoot­schap nieuw leven is ingeblazen, lijken alvast voorbarig.

“We staan open voor samenwerki­ng, maar niet met een ander land in de regio als doelwit, en dan bedoel ik specifiek Iran”

Anwar Gargash

Diplomaat VAE

 ?? © afp ?? De Saudische minister van Buitenland­se Zaken Faisal bin Farhan: “Deescalati­e moet de prioriteit van iedereen zijn.”
© afp De Saudische minister van Buitenland­se Zaken Faisal bin Farhan: “Deescalati­e moet de prioriteit van iedereen zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium