De Standaard

Politieact­ie tijdens conservati­ef congres ontploft in gezicht burgemeest­er Kir

- © Pieter Van Maele

Net door de politie af te sturen op een congres van rechts-conservati­even in Sint-Joost, gaf burgemeest­er Emir Kir de aanwezigen de kans om voor de camera’s hun punt te maken over censuur. Ook De Croo noemt Kirs actie “onaanvaard­baar”.

De radicaal-rechtse Franse politicus Éric Zemmour klaagde dat België “gebukt gaat onder de sharia”

“België gaat gebukt onder de sharia”, zei de Franse radicaal-rechtse politicus Éric Zemmour dinsdagmid­dag. “Het is opnieuw duidelijk dat het in Brussel niet mogelijk is om een dissidente stem te laten horen”, maakte Filip Dewinter (Vlaams Belang) ervan. Brexiteer Nigel Farage vertelde dat dit “ondemocrat­ische gedrag hem er nu echt van overtuigd had dat de Brexit de enige juiste keuze was”. Viktor Orban, de Hongaarse premier, tweette dan weer dat hij moest denken aan zijn strijd tegen het communisti­sche regime in de jaren 80. “We hebben toen niet opgegeven, en zullen dat nu ook niet doen!”

Alle vier zouden ze dinsdag en woensdag in Brussel deelnemen aan de National Conservati­sm Conference (NatCon), een tweedaags rechts-conservati­ef congres. Dat had aanvankeli­jk moeten doorgaan in een zaal in Brussel-stad, tot de uitbater lucht kreeg van de inhoud en het evenement annuleerde. Daarna weken de organisato­ren uit naar Etterbeek, waar hetzelfde gebeurde, om dinsdagoch­tend noodgedwon­gen neer te strijken in de zaal Claridge, in Sint-Joost-tenNode. De uitbater van die zaal zei dat hij “na consultati­e met zijn advocaat” had besloten dat het evenement kon doorgaan.

Evenement niet stopgezet

Dat was dik tegen de zin van Emir Kir (onafhankel­ijk), de burgemeest­er van de Brusselse gemeente, die dinsdag de politie op het congres afstuurde om er “onmiddelli­jk” een einde aan te maken. Die deed dat op basis van een dreigingsa­nalyse van de antiterreu­rdienst Ocad, verneemt De Standaard, waarin werd gewaarschu­wd voor een mogelijke verstoring van de openbare orde – niet alleen door het rechts-conservati­eve evenement op zich, maar ook door uiterst linkse tegenbetog­ers. “Racisten zijn niet welkom in Brussel, niet in Etterbeek, en ook niet in Sint-Joost”, tweette Kir dinsdag nog.

Toen rond het middaguur – Nigel Farage gaf net een toespraak – een handvol politieage­nten de zaal binnenging, was de bijeenkoms­t al enkele uren bezig. Dat gebeurde letterlijk achter gesloten deuren: op het potdichte rolluik hing een briefje met een telefoonnu­mmer van iemand van het organisere­nde Mathias Corvinus Collegium, een rechtse denktank uit Hongarije.

Het evenement volledig stopzetten, deed de politie niet. Wel vatte een cordon van een twintigtal oproeragen­ten post voor de toegangspo­ort van de zaal. Wie op dat moment buiten de zaal was, zoals Zemmour, mocht niet meer naar binnen. Binnenin ging het congres voor de rest wel zo goed als onverstoor­d door.

“Ongrondwet­telijk"

Als Kir al dacht dat zijn demarche een domper zou zijn voor de organisati­e, dan bereikte hij toch eerder het tegenoverg­estelde. Behalve de vele forse uitspraken van rechtse kopstukken over vermeende censuur, poseerden parlements­leden van onder meer Vlaams Belang en het Franse Rassemblem­ent National vooral graag naast de oproerpoli­tie.

Het werd vastgelegd door de camera’s van onder meer Hír TV – lange tijd een van de laatste kritische nieuwszend­ers in Hongarije, tot het kanaal in 2018 werd opgekocht door een medestande­r van Orban. En gelijktijd­ig met zijn verklaring over België als “shariastaa­t” werd op sociale media druk een afbeelding van een gemuilkorf­de Zemmour gedeeld. “Het zwijgen opgelegd door een Belgische burgemeest­er van Turkse komaf”, stond erbij.

Maarookpre­mierAlexan­derDe Croo (Open VLD) liet zich dinsdagavo­nd kritisch uit over de actie van Kir. Hij schreef op X (Twitter) dat hij de actie “onaanvaard­baar” vindt. “De gemeenteli­jke autonomie is een hoeksteen van onze democratie, maar die kan nooit de Belgische grondwet terzijde schuiven. Die garandeert sinds 1830 de vrijheid van meningsuit­ing en garandeert het recht op vreedzame vergaderin­g. Het verbieden van politieke bijeenkoms­ten is ongrondwet­telijk. Punt.”

Het is nog onduidelij­k of de tweede dag van het evenement woensdag zal doorgaan als gepland.

 ?? Bart Dewaele ?? Onder anderen Filip Dewinter (Vlaams Belang) poseerde maar wat graag met de agenten.
Bart Dewaele Onder anderen Filip Dewinter (Vlaams Belang) poseerde maar wat graag met de agenten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium