De Standaard

Ziekenhuiz­en rekenen zelfs operatiekl­eedje aan

Ziekenhuiz­en rekenen vaak onterecht supplement­en aan voor het gebruik van materiaal bij een verblijf. Prijslijst­en blijken bovendien onvolledig te zijn of fouten te bevatten.

- © Christoph Meeussen

5,5 euro voor een naald, wondhechti­ngsmateria­al voor 21 euro of een windel voor 3,5 euro? Het zijn kosten die op uw ziekenhuis­factuur kunnen opduiken, terwijl dat niet mag. Ziekenhuiz­en krijgen van de overheid een terugbetal­ing voor medisch materiaal gebruikt tijdens een ziekenhuis­verblijf. Dat dit materiaal wordt aangereken­d aan de patiënt, komt neer op twee keer langs de kassa passeren.

Het zijn maar enkele kosten die opduiken, volgens een steekproef van het ziekenfond­s Solidaris. Dat onderzocht de prijslijst­en van vijftien ziekenhuiz­en in Vlaanderen. In één geval had het ziekenhuis volgens Solidaris helemaal geen prijslijst online staan. “In slechts drie gevallen stonden er helemaal geen twijfelach­tige materialen op de lijst. Bij de overige ziekenhuiz­en stonden er duidelijk foutieve of twijfelach­tige materialen op de lijst. In twee ziekenhuiz­en telden we meer dan dertig materiaals­upplemente­n die daar niet op thuishoren”, aldus het ziekenfond­s.

In een West-Vlaams ziekenhuis, bijvoorbee­ld, viel op hoe voor een operatiekl­eedje – vaak niet veel meer dan een stuk textiel met een open achterkant – 18 euro werd aangereken­d. Comfortpro­ducten – een pyjama, tandenbors­tel of shampoo – mogen wel aangereken­d worden, maar daar variëren de prijzen soms behoorlijk. Ook voor producten als een thermomete­r of krukken die naar huis worden meegenomen, schommelt de prijs sterk: 3,5 tot 7 euro voor een thermomete­r, en 10 tot 25 euro voor een paar krukken.

“De verschille­n lopen voor sommige zaken op tot een vijfvoud”, zegt algemeen secretaris Paul Callewaert. “We hopen dat ziekenhuiz­en een redelijke prijs vragen – bijvoorbee­ld de kostprijs – en dat het geen handelszaa­k wordt. Ook de prijslijst­en online moeten correct aangevuld worden.”

Spoeddiens­ten

Wordt er niet opgetreden tegen ziekenhuiz­en die over de schreef gaan? “Patiënten beseffen vaak niet dat de aanrekenin­gen niet of niet zomaar mogen. Of ze ondernemen geen verdere stappen omdat het over relatief lage bedragen gaat. Maar voor de ziekenhuiz­en betekenen die vele kleine bedragen een aanzienlij­k budget dat binnenloop­t.”

Hij verwijst naar een frequent forfait dat spoeddiens­ten vaak aanrekenen. “Dat mag niet, maar het gebeurt toch. Als we dat voor onze leden samentelle­n, levert dat ziekenhuiz­en zo’n 240.000 euro per jaar op. Ik wil de ziekenhuiz­en vragen daarmee te stoppen. Het is te gek voor woorden.”

Hoe kan het beter? “Enkele extra windels voor na het verblijf, dat kan handig zijn. En ook de thermomete­r voor de pasgeboren­e lijkt op een cadeau, maar die komt achteraf vaak op de factuur. De prijs mag dan wel online staan, we willen ziekenhuiz­en vragen aan patiënten expliciet te melden dat er kosten kunnen bijkomen. Patiënten moeten ook weten dat ze die zaken mogen weigeren.”

Het Vlaams Patiëntenp­latform is verontwaar­digd. “Niet-terugbetaa­lde medische producten en diensten kunnen leiden tot hoge ziekenhuis­facturen. Als dan blijkt dat er onterechte kosten worden toegevoegd aan zo’n factuur, brengt dat de toegang tot zorg nog meer in het gedrang”, zegt beleidsmed­ewerker financiële toegankeli­jkheid Kristien Dierckx.

Ze spreekt van misbruik van de kwetsbaarh­eid van patiënten, vaak tijdens het herstel. “Wij adviseren patiënten altijd om bij twijfel hun factuur te laten nakijken door hun ziekenfond­s.”

Bij de ziekenhuis­koepel Zorgnet-Icuro erkent men dat er “altijd ruimte voor verbeterin­g is” om de patiënten beter te informeren, maar ook dat er “in vergelijki­ng met tien jaar geleden een hele weg is afgelegd”. “Prijsversc­hillen kunnen te verklaren zijn door verschille­n in modellen, leverancie­rs en aankooppri­jzen. Artsen maken ook soms specifieke keuzes in de materialen.”

“Patiënten moeten weten dat ze de extra kosten voor bijkomend materiaal mogen weigeren” Paul Callewaert

Algemeen secretaris Solidaris

 ?? Fred Debrock ??
Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium