De Standaard

Farmadeals voor veel patiënten grote stap vooruit

- © Klaas Maenhout, Veerle Beel

Een innovatief medicijn tegen mucoviscid­ose laat de zevenjarig­e Fenna toe om nagenoeg normaal te leven. De overheid maakte er een geheime prijsdeal over met de betrokken farmafirma. Ook bij kanker bieden zulke deals nu meer hoop.

“Door medicatie hebben zowel onze dochter als wij een volledig ander leven.” De 46-jarige Thierry Nerincx woont samen met zijn vrouw en twee dochters in Herne, in het Pajottenla­nd. Bij zijn jongste dochter, Fenna, werd zes maanden na de geboorte de diagnose mucoviscid­ose of taaislijmv­lies vastgestel­d. Dat is de meest voorkomend­e erfelijke ziekte in ons land.

Bij muco maken de slijmklier­en in de longen en in het spijsverte­ringsstels­el een te taai slijm aan. In België zijn er bijna 1.400 patiënten.

“Al snel werd duidelijk dat onze dochter geen normaal leven kon leiden. We belandden heel vaak in het ziekenhuis, ze moest tot dertig pillen per dag nemen en ging zes keer per week naar de kinesist. Veel zaken konden we niet doen om te voorkomen dat ze ziek werd. We gingen niet op reis, verjaardag­sfeestjes waren geen optie, binnenspee­ltuinen mochten niet en ook van familiefee­sten bleven we vaak weg. Iemand met een simpele verkoudhei­d kon bij Fenna een longinfect­ie uitlokken.”

Sinds februari vorig jaar krijgt Fenna het terugbetaa­lde geneesmidd­el Kaftrio, van het farmabedri­jf Vertex. Het medicijn kost zo’n 200.000 euro per patiënt per jaar en is een van de middelen die via een geheime farmadeal worden aangekocht. De onderhande­lingen met Vertex sleepten lang aan en het bedrijf werd door de Mucovereni­ging zelfs “chantagege­drag” verweten.

Hoeveel ons land daarvoor betaalt, weet alleen het kabinet van minister Frank Vandenbrou­cke (Vooruit).

Naar de film

“Voor ons is een leven zonder deze medicatie nu ondenkbaar”, zegt Nerincx. “Door twee pilletjes ’s morgens en één pilletje ’s avonds krijgt onze dochter zo veel energie. In plaats van voortduren­d te hoesten, slijmen op te halen en af te zien bij de kine, kan ze nu veel meer spelen, doen wat een ander kind kan doen en heeft ze een toekomst.” De zes keer kine zijn door de medicatie teruggesch­roefd naar één keer per week. “Op school was ze veel afwezig. Ze kreeg les via Bednet en de juf kwam vaak aan huis. Nu gaat ze bijna altijd naar school. Ze heeft zelfs hobby’s voor het uitkiezen en kon na de start van de medicatie voor het eerst naar de bioscoop gaan – een openbaring.”

De terugbetal­ing kwam voor het gezin net op het goede moment. “Fenna zat toen echt in een sukkelstra­atje. Ze moest acht keer kort na elkaar antibiotic­a nemen, en dat resulteerd­e tot complicati­es aan haar darmen.”

Ook voor de ouders leidde het dure geneesmidd­el tot een “volledig ander leven”. “We zaten met de constante angst dat ons kindje ziek zou worden”, zegt Nerincx. “We beperkten onze sociale contacten met familie en vrienden en ook de werkintens­iteit nam af. Mijn vrouw schakelde over naar drie vijfde werken. Ik denk dat ze zonder het geneesmidd­el vandaag zelfs niet langer aan het werk zou zijn.”

“We zijn heel dankbaar dat Fennagebru­ikkanmaken­vandeze medicatie en hopen dat dit voor mucopatiën­ten die nog geen gebruik kunnen maken van Kaftrio, ook snel zal kunnen. Op gezondheid staat voor ons geen prijs.”

Bloedkanke­r

Het nieuwe medicijn tegen mucoviscid­ose is een van de meest zichtbare op de lijst van de geheime farmadeals, maar ook andere geneesmidd­elen op de lijst geven meer hoop aan patiënten.

In het domein van de bloedziekt­en zijn artsen welbekend met het systeem. Nieuwe medicaties die ingezet kunnen worden bij sommige vormen van lymfoom (klierkanke­r) of acute leukemie, zijn bijvoorbee­ld CAR T-cellen: immune cellen worden bij de patiënten afgenomen, genetisch gewijzigd zodat ze de bloedkanke­r beter kunnen herkennen en aanvallen, en dan aan de patiënt teruggegev­en.

“Die behandelin­g is veel doelgerich­ter dan de klassieke chemothera­pie, met beheersbar­e bijwerking­en”, zegt Peter Vandenberg­he, hematoloog aan het UZ Leuven. “Er zijn strikte voorwaarde­n verbonden aan de terugbetal­ing: ze is bedoeld voor patiënten met moeilijk behandelba­re lymfomen of acute leukemie die niet reageren op een of meerdere therapieën. Het gaat om een dure behandelin­g, die in dit geval maar eenmaal toegediend hoeft te worden. Je kunt over die dure deals discussiër­en, maar feit is dat een grotere kans op genezing voor de patiënten heel veel waard is.”

“Voor ons is een leven zonder deze medicatie nu ondenkbaar” Thierry Nerincx

Vader van Fenna

“Het blijft een slecht spel, maar we hebben het hard gespeeld voor onze patiënten”, zegt minister van Volksgezon­dheid Vandenbrou­cke (Vooruit) over de geheime deals die hij afsloot met de farmasecto­r.

Ook onder minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) werd gretig gebruikgem­aakt van het systeem om geheime contracten te sluiten met de farma-industrie voor de terugbetal­ing van innovatiev­e geneesmidd­elen, maakte De Standaard dinsdag bekend.

Veel van die innovatiev­e behandelin­gen zijn stilaan onbetaalba­ar voor de gezondheid­szorg. Om ze toch te kunnen aanbieden, kan de minister gebruikmak­en van geheime afspraken met de farmasecto­r om daarin kortingen te bedingen.

Het grote nadeel is dat de onderhande­lingen achter gesloten deuren plaatsvind­en, weg van de markt en van de parlementa­ire controle. Aangezien verschille­nde landen van elkaar niet weten hoeveel ze betalen voor een medicijn, kan de farmasecto­r ze tegen elkaar uitspelen. Grote landen met een grotere markt zijn daardoor meestal beter in staat om een flinke korting te bekomen.

Maar Vandenbrou­cke gaf dinsdagoch­tend in de Kamercommi­ssie Volksgezon­dheid – waar toevallig een wetsontwer­p werd besproken over de snellere terugbetal­ing van geneesmidd­elen – mee dat hij er ook in is geslaagd om fikse kortingen te bedingen. “Terwijl de korting op de brutoprijs van de farmabedri­jven in 2014 nog maar 18 procent bedroeg, is dat tijdens deze bestuurspe­riode opgelopen tot meer dan 50 procent”, zei hij. “We onderhande­len veel harder dan de regeringen voor ons.”

Hij baseert zich daarvoor op de laatste cijfers uit het Morserappo­rt, waarin jaarlijks de uitgaven aan farmaceuti­sche producten wordt geanalysee­rd. Daaruit blijkt dat het brutobedra­g – dus zonder korting – dat naar geneesmidd­elen onder die geheime deals gaat jaar na jaar toeneemt, met een fikse sprong in het jaar 2017, toen Maggie De Block (Open VLD) minister van Volksgezon­dheid was.

Tegelijk tonen die cijfers dat de kortingen die bedongen worden ook jaar na jaar toenemen, tot 53,8 procent in 2021. De reden daarvoor kan inderdaad zijn dat er veel beter wordt onderhande­ld, maar ook dat de farmabedri­jven bij de start van de onderhande­lingen hun prijs hoger zetten dan vroeger. Dankzij de hogere kortingen zijn de nettokoste­n voor de geneesmidd­elen uit die geheime contracten sinds 2018 wel vrij stabiel gebleven.

“Geen voorstande­r”

Voor 2022 kon de minister nog geen nettobedra­g geven. Het brutobedra­g zou volgens Vandenbrou­cke voor dat jaar 2,36 miljard euro bedragen. In het cijfer van 2,9 miljard euro dat door het Riziv aan De Standaard werd gecommunic­eerd, zitten uitgaven die intussen niet meer onder zo’n contract zaten, maar binnen de gewone regeling vielen.

Als die 2,36 miljard euro wordt afgezet tegenover de bijna 6,5 miljard euro aan brutokoste­n voor alle geneesmidd­elen, vormen de geneesmidd­elen onder de geheime deals zo’n 36 procent van de totale uitgaven, en niet bijna 60 procent zoals De Standaard meldde. Het nettoaande­el is wellicht nog lager.

Vandenbrou­cke herhaalde dinsdag dat hij zelf geen voorstande­r is van het systeem van de geheime deals. Zo komen er volgens hem met het nieuwe wetsontwer­p dat dinsdag besproken werd, meer sporen bij om innovatiev­e geneesmidd­elen ook zonder geheime deals sneller bij de patiënt te krijgen.

Maar de minister beklemtoon­de dat hij op dit moment nog niet onder het systeem van de geheime farmadeals uit kan. “We spelen een Europees spel. Dat is geen goed spel, maar we spelen het keihard voor onze patiënten.”

“De korting op de brutoprijs van de farmabedri­jven is tijdens deze bestuurspe­riode opgelopen tot meer dan 50 procent”

Frank Vandenbrou­cke (Vooruit)

Minister van Volksgezon­dheid

 ?? Aurélien Goubau ?? De 7-jarige Fenna Nerincx (in het roze) heeft muco: “Dankzij de medicatie kan ze nu doen wat elk ander kind kan doen. Ze heeft zelfs hobby’s voor het uitkiezen.”
Aurélien Goubau De 7-jarige Fenna Nerincx (in het roze) heeft muco: “Dankzij de medicatie kan ze nu doen wat elk ander kind kan doen. Ze heeft zelfs hobby’s voor het uitkiezen.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium