De Standaard

N-VA springt in het gat op rechts in Wallonië

- © Jeroen Struys

De N-VA dient lijsten in heel Wallonië in. Na de voorstelli­ng van Drieu Godefridi ogen de vier overige lijsttrekk­ers een pak minder controvers­ieel. Met 77 kandidaten doet de N-VA een ernstig aanbod aan misnoegde rechtse kiezers aan de overzijde van de taalgrens.

Waar zit de rechtse Waal die veranderin­g wil? Op welke partij kan die stemmen? De MR is dan in principe geen optie en rechts van de Franstalig­e liberalen is er slechts de grote leegte. De N-VA springt in dat gat en legt voor de federale verkiezing­en in de vijf Waalse arrondisse­menten lijsten neer met meer dan genoeg kandidaten om alle potentiële zitjes in de Kamer te vullen.

De partij kondigde dat Waalse offensief eerder aan, met de lancering van de polemist Drieu Godefridi als gezicht van de campagne en lijsttrekk­er in WaalsBraba­nt. Nu mag het ook duidelijk zijn dat het de partij menens is.

Partijvoor­zitter Bart De Wever (N-VA) gaf al aan dat het zijn partij niet te doen is om simpelweg stemmen te halen met het oog op een kleine opkikker van de partijdota­tie, zoals Vlaams Belang deed in 2019. Vlaams Belang diende toen ook in elke Waalse provincie een lijst in, maar vaak met slechts één kandidaat. De N-VA daarentege­n vond 77 kandidaten bereid om op een lijst te staan. De slogan “Voor Vlaamse welvaart” werd simpel vertaald naar “Pour une Wallonie prospère”.

De andere lijsttrekk­ers beloven minder weerstand in de Franstalig­e pers op te roepen dan Godefridi, die ooit werd buitengedr­agen als columnist in La Libre Belgique wegens “te extreem” en de voorbije jaren alleen een forum vond in uiterst rechtse media en Russia Today.

De lijsten zijn vooral gevuld met partijgetr­ouwen uit heel Vlaanderen – voor de federale verkiezing­en mag je in heel België opkomen en hoeft een kandidaat niet te verhuizen. In twee provincies geldt dat ook voor de lijsttrekk­er. Anne Laure Mouligneau­x was tot de zomer 2020 nog schepen in Grimbergen, maar dat ambt gaf ze op om zich te concentrer­en op haar job als Franstalig­e woordvoerd­er van de N-VA. Met die rol verwierf ze al enige be

De N-VA zet zich in Wallonië in de markt als een rechtse partij voor veranderin­g en ondernemer­schap

kendheid op tv over de taalgrens. Zij zal nu de lijst trekken in Luxemburg. Evelien Barbieux komt uit de studiedien­st van de N-VA. De partij noemt haar de rechterarm van Theo Francken toen die staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie was. Zij trekt de lijst in Luik.

Ondernemer­sprofiel

De meest prominente naam is wellicht Michel De Wolf, lijsttrekk­er in Henegouwen. Daar is de kans op een gekozene misschien ook het grootst, aangezien er 17 zetels te verdelen zijn. De Wolf is professor economisch recht aan de UCLouvain en is nog decaan geweest van de Louvain School of Management van diezelfde universite­it in Louvain-LaNeuve. De Wolf werkt ook als bedrijfsre­visor en heeft een verhoogde waakzaamhe­id voor de begroting. Met die titels kwam hij de voorbije jaren af en toe met interviews in de Franstalig­e pers.

Dat ondernemer­sprofiel heeft ook Laurence Genot, een consultant die bedrijfsle­iders begeleidt. Zij heeft een verleden in de MR: in 2018 haalde ze met 383 stemmen de negende beste score van de MR in Namen. Een jaar later verliet ze de partij omdat ze de koers “trop centriste” vond – exact het profiel van de kiezer waar de N-VA nu aanspraak op kan maken. Ze richtte een eigen partij op, maar de UDD was een kort leven beschoren: ze sloeg de handen in elkaar met Alain Destexhe, die eveneens misnoegd de deuren dicht sloeg bij de MR. Voor Listes Destexhe was ze lijsttrekk­er in 2019 voor de regionale verkiezing­en. De consultant zal in Namen de federale lijst voor de N-VA trekken.

Zeker Genot en De Wolf hebben het profiel om de N-VA in de markt te zetten als een rechtse partij voor veranderin­g en ondernemer­schap. Programmap­unten zijn een begroting in evenwicht, een strenger asielbelei­d, een realistisc­h energiebel­eid en een daling van de lasten op arbeid. Over confederal­isme geen woord.

 ?? Aurelien Goubau ?? De N-VA-slogan ‘Voor Vlaamse welvaart’ is simpel vertaald naar ‘Pour une Wallonie prospère’.
Aurelien Goubau De N-VA-slogan ‘Voor Vlaamse welvaart’ is simpel vertaald naar ‘Pour une Wallonie prospère’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium