De Standaard

“Europees spaargeld versterkt vandaag Amerikaans­e bedrijven”

- © Bart Beirlant

De EU kan haar groene transitie en de uitbouw van haar defensie-industrie alleen realiseren als ze de berg spaargeld van de Europeanen mobiliseer­t. Dat is de teneur van het rapport van de Italiaanse ex-premier Letta over de nieuwe interne markt.

De Europese top, deze woensdag en donderdag in Brussel, is een beetje de top van Alexander De Croo (Open VLD). Een land dat tijdelijk voorzitter is van de Raad van de Europese Unie, last traditione­el een extra top in waar het zijn prioriteit­en op tafel legt van de andere leiders en de Commissie. Nu is België aan de beurt.

Voor de Belgische premier staat het als een paal boven water dat de EU in de volgende legislatuu­r vooral werk moet maken van een “Industrial Deal” die de bedrijven toelaat de doelstelli­ngen van de Green Deal uit te voeren. Dat veronderst­elt ook een opfrissing van de interne markt die wijlen Jacques Delors in de jaren 80 op touw zette. Volgens De Croo is die toe aan een versie 2.0. Daarom vroeg hij samen met de Europese Commissie aan de Italiaanse oud-premier Enrico Letta om een rapport te maken.

“De EU moet het afleggen tegen de Verenigde Staten inzake groei, concurrent­ievermogen en innovatie”, zei Letta vorige week in een gesprek met Belgische journalist­en. “Dat zou niet mogen, want de VS hebben min of meer dezelfde omvang als wij.” Om dat te counteren, is er nood aan een “nieuwe interne markt”, schrijft hij in de inleiding van zijn rapport.

Bezorgde burgers

De EU raakt achterop, omdat de veelgeprez­en interne markt volgens Letta de facto niet bestaat in cruciale economisch­e sectoren zoals energie, elektronis­che communicat­ie en financieri­ng. “Als we de volgende vijf jaar geen vooruitgan­g boeken met de integratie in die domeinen, kunnen we de doelstelli­ngen van Europese economisch­e veiligheid en een Europees industriee­l beleid niet halen.”

Uit zijn 400 gesprekken in 65 steden in de 27 lidstaten onthoudt Letta dat Europese burgers zich zorgen maken over de collectiev­e kosten van de grote Europese ambities. Hij waarschuwt voor een “politieke terugslag” als de Europese leiders geen duidelijkh­eid geven over hoe ze alles zullen financiere­n.

Vooral het ontbreken van een Europese kapitaalma­rkt breekt ons zuur op. “De EU zit op een duizelingw­ekkende 33 biljoen euro aan privéspaar­geld. Maar die rijkdom wordt niet volledig benut”, aldus het rapport. “Door de fragmenter­ing van onze financiële markten vertrekt er jaarlijks ongeveer 300 miljard spaargeld van Europese families naar het buitenland, vooral naar de VS.” Dat versterkt Amerikaans­e bedrijven, die vervolgens azen op … Europese bedrijven, aldus Letta. Hij pleit daarom voor de uitbouw van een heuse “spaar- en investerin­gsunie”.

Die zal ook nodig zijn om de uitbouw van een defensie-industrie te kunnen financiere­n. “Bij de aankoop van wapens voor Oekraïne hebben we 80 procent van het geld uitgegeven in de VS, Turkije en Zuid-Korea. Dat is een schande”, zei Letta. Met overheidsg­eld alleen raken we er bovendien niet. “We moeten innovatiev­e instrument­en ontwikkele­n die private en publieke financiële middelen samenbreng­en”, schrijft hij in zijn rapport. Zelf is hij voorstande­r van de uitgave van nieuwe Europese defensie-obligaties, maar landen als Nederland en Duitsland kanten zich tegen die optie.

Verwelkome­n = begraven

Premier De Croo geeft toe dat de discussie over de Europese kapitaalma­rkt tussen de lidstaten al aansleept sinds de bankencris­is van 2008. “Maar vandaag is de discussie totaal anders”, maakt hij zich sterk. “Het is een illusie te denken dat we onze ambities kunnen financiere­n met alleen publiek geld. Dit is te lang een technische discussie geweest tussen de ministers van Financiën, terwijl het gaat om de financieri­ng van publieke projecten waarvoor we privéfinan­ciering moeten mobilisere­n.”

Letta merkte tijdens zijn rondreis op dat er een “groot gevoel van urgentie” heerst bij de politieke leiders. Hij hoopt daarom dat ze donderdag meer doen dan zijn rapport “verwelkome­n”. Met zijn jarenlange ervaring weet hij dat dit laatste woord vaak synoniem is met … begraven.

“Bij de aankoop van wapens voor Oekraïne hebben we 80 procent van het geld uitgegeven in de VS, Turkije en Zuid-Korea. Dat is een schande”

Enrico Letta

Oud-premier Italië

 ?? Jasper Jacobs/belga ?? Alexander De Croo bij een bezoek aan gevechtsvl­iegtuigbou­wer Lockheed Martin in Texas, december vorig jaar.
Jasper Jacobs/belga Alexander De Croo bij een bezoek aan gevechtsvl­iegtuigbou­wer Lockheed Martin in Texas, december vorig jaar.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium