De Standaard

IMF: “Amerikaans­e groeistuip zet Europa voor het blok”

In de Verenigde Staten zal de economie dit jaar ruim drie keer zo sterk groeien als in de eurozone, voorspelt het Internatio­naal Muntfonds (IMF).

- CONJUNCTUU­R (rmg)

De Amerikaans­e economie zal dit jaar met 2,7 procent groeien, die van de eurozone met 0,8 procent. Het is al het tweede opeenvolge­nde jaar dat de VS veel sneller groeien. De Europese economie moest een serieuze klap incasseren door de energiecri­sis na de Russische inval in Oekraïne.

“De prestatie van de VS jaagt de wereldwijd­e groei aan, maar het is vooral vraaggedre­ven groei die onder meer met begrotings­tekorten wordt gefinancie­rd. Op lange termijn is dat niet houdbaar”, schrijft IMF-econoom Pierre-Olivier Gourinchas. De groei van de VS is zelfs hoger dan het IMF begin 2020, vóór de pandemie, had ingeschat. Wereldwijd ligt de welvaart nu 3,5 procentlag­erdanwathe­tIMFtoenha­d geraamd.

Hoge inflatie, hoge rente

De sterke groei van de VS bedreigt de daling van de inflatie naar een normaal niveau en brengt wereldwijd­e stabilitei­tsrisico’s met zich mee. De rente blijft hoger dan normaal, wat bedrijven en huishouden­s op kosten jaagt.

Ook de beperkte financiële bewegingsr­uimte van de meeste overheden zet een rem op de groei. Daar komen nog de sterke loongroei en de hardnekkig­e dienstenin­flatie bij.

Vooral Duitsland, de grootste economie in de eurozone, blijft ter plaatse trappelen: vorig jaar kromp ze met 0,3 procent, dit jaar zou een groei van 0,2 procent volgen. Ook in Frankrijk en Italië zal de groei dit jaar zwak blijven. België groeit dit en volgend jaar telkens met 1,2 procent, denkt het IMF. Op Italië na is dat de laagste groei in de eurozone.

Gourinchas geeft de regeringen ook enkele beleidstip­s. De eerste: maak de overheidsf­inanciën gezond. “Zelfs nu de inflatie afneemt, blijft de rente hoog en dat leidt tot een ongunstige schuldendy­namiek.” De talrijke verkiezing­en van dit jaar doen de econoom vermoeden dat veel regeringen dat advies in de wind zullen slaan.

Nummer twee: stimuleer groei. Het IMF maakt zich zorgen over de dalende productivi­teitsgroei, die te maken kan hebben met verkeerde investerin­gen. Ook de groeiende geopolitie­ke fragmentat­ie vormt een gevaar voor de wereldwijd­e economie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium