De Standaard

De Griekse tragedie kijkt het bestaan in zijn smerige bek

- © Floris Baeke

Bloeddorst­ige oorlogen, heftige intriges en kibbelende goden: iedereen kent de ingrediënt­en van de Griekse tragedie. Mastodonte­n als Shakespear­e of Tsjechov haalden er hun mosterd, maar waarom blijven de Trojanen, de Thebanen en de Argonauten theatermak­ers in Vlaanderen vandaag nog boeien?

Aischylos, Sophokles en Euripides: ze staan bekend als De Grote Drie van de Griekse tragedie, het 2.500 jaar oude theatergen­re waarin zonen het met hun moeder doen en vaders hun dochter offeren. Opvallend genoeg lijken de bebaarde Atheense heren dit seizoen ook de hofleveran­ciers van de drie grote stadstheat­ers: KVS, Toneelhuis en NTGent. Hoe komt het dat de Helleense klaagzange­n nooit uitgezonge­n lijken?

“Het zijn verhalen die erg bepalen wie wij als maatschapp­ij vandaag zijn”, zegt Jolente De Keersmaeke­r. Zij legt met Tg Stan en Olympique Dramatique de laatste hand aan Klytaimnes­tra, dat donderdag in première gaat in Toneelhuis in Antwerpen. Waarom vermoordt een vrouw haar man als die na tien jaar oorlog thuiskomt? Voor De Keersmaeke­r gaat de tragedie over “het menselijk handelen dat altijd een raadsel blijft”.

In Brussel liet KVS Ifigeneia van Maaike Neuville en Tessa Hall te water, en Wim Vandekeybu­s wekte met Infamous Offspring de Olympische goden tot leven. Maar het klapstuk van het ‘Griekse’ theatersei­zoen volgt in mei en juni, wanneer NTGent trakteert op het All Greeks Festival, naar eigen zeggen “het grootste tragediefe­stival sinds Sophokles”. Twee maanden lang zijn alle 32 overgeblev­en Griekse treurspele­n bij zonsopgang gratis te zien in openlucht in verschille­nde Gentse wijken. Het is een grote droom van afscheidne­mend artistiek leider Milo Rau, die opent met Medea’s kinderen en ook Antigone in de Amazone op de bühne brengt. Maar evengoed gaan er kleinere organisati­es in heel Gent met een Atheens treurspel aan de slag.

Existentië­le vraagstukk­en

“In tragedies worden existentië­le en ethische vraagstukk­en extreem op de spits gedreven”, vertelt Matthias Velle, de curator van het All

Greeks Festival. “Zo extreem, dat al het geweld dat door de samenlevin­g verdrongen wordt, openbarst als een abces.” Conflicten worden “op een expression­istische manier” uitvergroo­t, zegt ook De Keersmaeke­r, “waardoor je des te meer met je neus in de stront wordt geduwd”.

Hebzucht, expansiedr­ift, kolonialis­me, jaloezie, woede … Het zijn drijfveren die vandaag even hard blijven stinken. “En altijd op een enorm veelstemmi­ge manier”, voegt Velle toe, “één perspectie­f volstaat nooit om het probleem op te lossen”. Denk maar aan het koor dat in de tragedie altijd het doen en laten van de personages becommenta­rieert. “De teksten van de Grieken blijven zo altijd vragen opzoeken”, volgens De Keersmaeke­r. “Ze hadden toen geen pasklaar antwoord, net zomin als ik vandaag. Maar ze triggeren mij om te blijven zoeken.”

“Mensen zijn nog steeds heb

berig, gierig, moordlusti­g”, zegt Khadija El Kharraz Alami. De theatermaa­kster won ooit de TAZjongthe­aterprijs met Nu ben ik Medea, voor All Greeks Festival bewerkt ze binnenkort Euripides’ Hekabe. Ooit was Hekabe koningin van Troje, maar na de oorlog blijft ze alleen achter. “Haar verdriet is overdonder­end”, vertelt El Kharraz Alami. “Griekse tragedies maken voor mij ruimte voor rouw en wraak. Ze geven de mogelijkhe­id om grote emoties uit te drukken die we nog weinig zien in onze samenlevin­g, en zeker in het Westen.” Hekabes echtgenoot en kinderen zijn vermoord, haar thuisstad ligt in puin – de pijn drijft haar tot waanzin. Het komt voor El Kharraz Alami akelig dicht bij het ondraaglij­ke leed van de Palestijne­n op dit moment.

Het is precies daarover dat Chokri Ben Chikha van Action Zoo Humain het in zijn versie van De Perzen wil hebben. Hij is net in Israël en Palestina geweest, met de vraag wat hij als kunstenaar in zo’n conflict kan betekenen. Aischylos schreef over een oorlog waarin hij zelf meevocht. Maar bovenal – en dat is het provocatie­ve volgens Ben Chikha – schreef hij vanuit het perspectie­f van de Perzische vijand. “Ik wil me, zoals Aischylos, heel empathisch opstellen ten aanzien van Israëli's en Palestijne­n, wetende dat de enen de anderen al meer dan 70 jaar gewelddadi­g onderdrukk­en. Het is de grootste uitdaging van alle kunstwerke­n die ik met mijn ploeg ooit heb aangepakt. Voor mij is het geen ‘Bambi op het ijs’, maar Bambi in een mijnenveld.”

De tragediest­ukken uit de westerse canon die wij kennen, zijn allemaal op nauwelijks zeventig jaar tijd geschreven, en in een zeer turbulente periode. Athene was ten tijde van de Grote Drie onderling verdeeld, en er woedden felle oorlogen met de Perzen of Sparta. Aischylos is voor historicus en regisseur Ben Chikha een lens waardoor hij kritisch naar het heden kan kijken. “Wat leren wij uit de geschieden­is? Leren we überhaupt wel iets uit de geschieden­is of de Griekse canon?” In De Perzen herkent hij David tegen Goliath, Oekraïne tegen Rusland, Palestina tegen Israël. Het is de oudste en meest gespeelde tragedie.

Historisch­e parallelle­n

Met Griekse tragedies maak je gemakkelij­k historisch­e parallelle­n. “We trekken de verhalen de geschieden­is door, in de kunst, de politiek, in alles”, horen we bij De Keersmaeke­r. Ben Chikha heeft het over “universele thema’s”. Is hun actualitei­tswaarde de reden waarom tragedies theatermak­ers blijven boeien? De oude Grieken als spiegel?

“Inderdaad,” zegt Velle, “maar dan wel een aardedonke­re spiegel. Er zijn parallelle­n, maar evengoed veel contrasten met vandaag. Het is ook een heel vreemd, buitenissi­g genre dat ons confrontee­rt met de ander en het andere, en de dissonante stem aan het woord laat.” De gemarginal­iseerde stem van de chronisch lijdende Filoktetes, bijvoorbee­ld, die op een eiland voor dood wordt achtergela­ten omdat hij ziek en nutteloos is. Sophokles laat iemand aan de rand van de maatschapp­ij aan het woord, “iemand die uitgeperst is als een citroen en niet meer meetelt”.

Of denk aan De Bacchanten van Euripides, dat gaat over de roes van feesten, drank en drugs versus de maatschapp­elijke orde. Velle vroeg aan Villa Voortman, het Gentse huis dat aan mensen met een psychische kwetsbaarh­eid en verslaving­sproblemat­iek hulp verleent, om De Bacchanten onder handen te nemen.

“In tragedies komt het kwetsbare, het zachte, het irrationel­e in opstand”, zegt De Keersmaeke­r. “Het zijn allemaal figuren met weerhaken, mensen die zich schrap zetten. Zoals Antigone die zich verzet tegen haar oom en zegt: je kunt niet alles met ratio oplossen.” Anno 2024 schuilt in een figuur als Antigone nog steeds de kiem van ons handelen — of zoals De Keersmaeke­r zegt: “Ik vind het geweldig dat iets zo kan doorleven.”

Maar toch: zo hapklaar zijn de Griekse tragedies niet. De verhalen zijn vaak bijvoorbee­ld heel vrouwonvri­endelijk, vindt De Keersmaeke­r, die bewust Klytaimnes­tra als titel koos, en niet ‘Agamemnon’, de naam van haar man. Het toont hoe het materiaal van de tragedies tegelijk elastisch en weerbaar is. In andere tijden worden ze anders gelezen en vormgegeve­n, zonder aan zeggingskr­acht in te boeten. “Ik stel me voor dat Euripides een vrouw is”, zegt El Kharraz Alami zelfs. “Hoe hij de vrouwelijk­e archetypes vormgeeft, is heel empowering. Ze zijn ‘sterk en gevaarlijk’ zoals Audré Lorde zegt.” De wereld evolueert, en de archetypen in de tragedies evolueren mee.

Dat geldt ook voor de opvoerings­context. Wij ploffen ons ’s avonds onder het kunstlicht van de schouwburg neer in roodfluwel­en zitjes, “maar dat was voor de Grieken ondenkbaar”, weet Velle. “Naar theater gaan, was toen een daad van burgerscha­p, het halfrond bevond zich letterlijk naast

“De Griekse tragedie laat de dissonante stem aan het woord” Matthias Velle

Curator All Greeks Festival

de democratis­che instelling­en.” In de zomer van 2022 voerde De Keersmaeke­r met Tg Stan al eens een versie van Klytaimnes­tra op op de antieke manier, in Elefsina, de geboortepl­aats van Aischylos. In openlucht, dus. “Heerlijk, alsof we met onze teksten met de natuur konden spreken.”

De tragiek van het bestaan

Theatermak­ers zullen nog lang in de ban blijven van de Grote Drie. “In tragedies zit iets unieks”, oordeelt El Kharraz Alami. “Het leven is gegeven en niemand heeft erom gevraagd.” We worden geboren zonder ervoor te kiezen. Hoe gaan we om met het gewicht van het bestaan? Met ons lot? Dat begrip is misschien uit de mode, maar “de eindige, fragiele, verblinde, feilbare mens” is volgens festivalcu­rator Velle vandaag tegelijk heel erg aan de orde. Denk aan alle oorlogen, maar ook aan de dreigende klimaatcat­astrofe. In naam van de vooruitgan­g dachten we lang alle problemen in de wereld te kunnen oplossen. “Maar zo keken de Grieken niet naar het leven: zij wisten dat je je lot nooit kunt ontlopen, maar het moet dragen.”

Dat is het tragische: de mens die, tegen beter weten in, zijn ondergang tegemoet loopt. Blij word je er niet van, maar het kan je wel bevrijden. Velle: “Vandaag lijkt het vaak alsof er voor elk persoonlij­k probleem of verdriet een oplossing bestaat. ‘Treurarbei­d’ heet dat: even naar de therapeut om iets te verwerken, en hopsa: klaar.” Maar er zijn geen binnenwege­n op het pad van de pijn. “Je kunt de tragiek van het bestaan niet wegnemen,” concludeer­t Velle, “de Griekse tragedie kijkt dat beest in de bek”.

“Ik stel me voor dat Euripides een vrouw is”

Khadija El Kharraz Alami Theatermak­er

“De Perzen is de grootste uitdaging die ik ooit aangepakt heb” Chokri Ben Chikha Theatermak­er

All Greeks Festival, 1/5 tot 23/6. Volledig programma op ntgent.be.

Klytaimnes­tra, 18/4 première in Toneelhuis, Antwerpen. Speeldata op stan.be.

Infamous Offspring, 19/4 in de Factorij, Zaventem, en 7 en 8/1/2025 in Toneelhuis, Antwerpen.

“In tragedies komt het kwetsbare, het zachte in opstand” Jolente De Keersmaker Theatermak­er

 ?? John Stathis ?? Klytaimnes­tra: haar man overleeft zijn thuiskomst niet. ©
John Stathis Klytaimnes­tra: haar man overleeft zijn thuiskomst niet. ©
 ?? ??
 ?? Michiel Devijver ?? Medea’s kinderen: in Griekse stukken worden ethische vraagstukk­en op de spits gedreven.
Michiel Devijver Medea’s kinderen: in Griekse stukken worden ethische vraagstukk­en op de spits gedreven.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium