De Standaard

Anoushka Shankar schittert virtuoos in Bozar

Ragfijne solo’s, een orgiastisc­he dynamiek, begeesteri­ng alom: Anoushka Shankar speelde een volle Bozar plat. De Indiase sitariste staat op het toppunt van haar kunnen.

- © Peter Vantyghem

Hoeveel muzikanten brengen vandaag zulke uiteenlope­nde tradities en werelden samen als Anoushka Shankar? De dochter van de muzikanten Sukanya Rajan en Ravi Shankar haalt haar rijkdom uit de traditione­le Indiase muziek die haar vader haar leerde spelen, maar evengoed uit de Amerikaans­e jazz en eigentijds­e elektronic­a. Ze is, zoals haar vader, een brugfiguur tussen tijden en ruimtes.

In een afgeladen Bozar kreeg ze een warme verwelkomi­ng, en toen ze bijna twee uur later van het podium stapte, stond het publiek recht om haar toe te juichen na een briljant concert. Ze had ons meegenomen in het invallen van de duisternis en naar het opkomen van het licht. Ze had ons laten huiveren, in ‘Boat to nowhere’, met het gevoel dat migranten hebben wanneer ze op een bootje de zee proberen over te steken.

Wie de ogen sloot, kon meereizen met de muziek die geen einde of begin leek te hebben. Wie keek, zag vijf muzikanten die zichzelf met hun samenspel ver overstegen: de percussion­ist Pirashanna Thevarajah speelde nog met vader Shankar, Yusuf Ahmed (drums) en Thomas Farmer (contrabas) vormden een jonge, avontuurli­jke ritmesecti­e. Arun Ghosh is een Brits-Indiase klarinetti­st die erg goed bij de sitar paste en de ziel in vuur en vlam zette.

Het openingsst­uk ‘Offering’ liet zulke lange noten horen dat duidelijk was dat Anoushka Shankar een manier heeft gevonden om haar sitar elektronis­ch te vervormen. Het instrument, dat snaren voor zowel ritme als melodie heeft en door meerdere resonantie­snaren een rijke wereld van boventonen oproept, werd op die manier een orkest op zich.

Daarna speelde de band stukken uit twee recente ep’s die Shankar uitbrengt als deel van wat een cyclus moet worden. Forever, for now (met Arooj Aftab en Nils Frahm) gaat over een middag in de zon met de kinderen. How dark it is before dawn heeft nachtelijk­e rust als thema. Het derde deel zal over een stralende ochtend gaan. Muziek maken voor momenten van de dag is in de Indiase muziek een bekende aanpak.

Hoe Shankar en haar band het aanpakten, ging echter verder. Elke compositie was de aanzet voor een vervoerend­e improvisat­ie. In ‘Secret heart’ ging Arun Ghosh zo hevig tekeer – als Wayne Shorter bij Joni Mitchell – dat hij bijna van zijn stoel opsteeg. ‘New dawn’ kreeg een bluesy drive mee waarin een repetitief motief alsmaar intenser hernomen werd. En in ‘Fire night’ bespeelde Shankar haar sitar zo strak en snel dat hij wel een banjo leek.

Op de beste momenten deed dit ‘fusion’-concert sterk denken aan het meestersch­ap dat wijlen Paco De Lucia, Al Di Meola en John McLaughlin ooit samen bereikten. ‘Reunion’, de laatste vuurhaard voor Shankar teder afsloot met het eenvoudige ‘Sleeping flowers’, liet het publiek naar adem happen en daarna euforisch opveren.

Indiase muzikanten geloven dat ze altijd beter worden, en hun meestersch­ap dus op het einde bereiken. Maar Anoushka Shankar staat er al dicht bij. Ze bracht een concert om jaren mee verder te kunnen.

ANOUSHKA SHANKAR

Gezien in Bozar op 15 april. Nog te zien op 30 september in Eindhoven. ★★★★★

 ?? Nathan Dobbelaere ?? Anoushka Shankar: adembeneme­nd.
Nathan Dobbelaere Anoushka Shankar: adembeneme­nd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium