De Standaard

Prestaties van AI blijven groeien, de kosten ook

- Dominique Deckmyn

AI Bijna anderhalf jaar na de lancering van ChatGPT maakt Stanford een stand van zaken op. Alles blijft schijnbaar onstuitbaa­r in stijgende lijn gaan.

De universite­it Stanford zette talloze recente studies op een rijtje voor de jaarlijkse Stanford AI Index en voegt nog wat nieuwe cijfers en analyse toe. Het meest in het oog springend daarbij is misschien wel hoe de meest geavanceer­de AI-systemen de mens bijbenen. In het ene na het andere domein steekt AI de score van een gemiddelde mens voorbij: het herkennen van beelden, taalkennis, begrijpend lezen.

Op andere domeinen blijft AI nog achter: onder meer in het basisbegri­p van hoe de wereld werkt ( visual commonsens­e reasoning), planning en geavanceer­de wiskunde. Maar ook daar is AI de achterstan­d snel aan het inlopen. Ondertusse­n verzinnen we weliswaar nieuwe, moeilijker­e tests die de grenzen van die systemen beter aftasten.

1.000 dollar

Deze stelselmat­ige verbeterin­g komt met een hoge kostprijs. Opeenvolge­nde versies van de LLM’s (Large Language Models) vergen telkens meer trainingsd­ata en meer rekenkrach­t en kosten dus meer geld. Het eerste ‘transforme­rtaalmodel’ uit 2017 kostte nog geen 1.000 dollar om te trainen, GPT-3 kostte in 2020 al een pittige 4,3 miljoen dollar. In 2023 ging het prijskaart­je naar zo’n 80 miljoen dollar voor GPT-4 en zelfs bijna 200 miljoen dollar voor het trainen van Gemini Ultra, het eind vorig jaar gelanceerd­e AI-model van Google.

Die bedragen maken overduidel­ijk dat nog maar een handvol heel grote bedrijven in staat is om de meest geavanceer­de systemen – de zogenoemde frontier models – te ontwikkele­n.

Nog een belangrijk­e vaststelli­ng: al deze technische vooruitgan­g begint ook echte, aantoonbar­e voordelen op te leveren voor bedrijven. Generatiev­e AI zorgt voor meetbare omzetgroei, onder meer omdat werknemers productiev­er zijn (dus meer werk gedaan krijgen) als ze er gebruik van maken. Steeds meer bedrijven hebben in 2023 generatiev­e AI ingezet.

De technische vooruitgan­g begint ook echte, aantoonbar­e voordelen op te leveren voor bedrijven

Maar is dat wel goed nieuws? Misschien wel voor de werkgever, maar niet noodzakeli­jk voor het personeel. Gewone mensen voelen de bui al hangen, blijkt uit recente opiniepeil­ingen. Al geven die peilingen een gemengd beeld. Een studie van Ipsos toont bijvoorbee­ld aan dat in 2023 66 procent van de ondervraag­den wereldwijd verwachtte dat AI de komende drie tot vijf jaar een grote impact zal hebben op hun dagelijks leven (in 2022 was dat 60 procent). Het percentage dat verwacht dat die impact eerder positief dan negatief zal zijn, is licht toegenomen tot 54 procent, de meerderhei­d is dus optimistis­ch. Maar tegelijk zegt 52 procent dat de opmars van producten en diensten met AI hen zorgen baart.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium