De Standaard

Na de atoombom valt niet zoveel te beleven

In de game-adaptatie Fallout is het einde der tijden slechts het begin van het verhaal. Ondanks de sfeer doet het scenario te weinig om de kijkers tot het einde aan het scherm te kluisteren.

- Jef De Bock

Fallout

Op Amazon Prime ★★★☆☆

Filmregiss­eur Christophe­r Nolan leerde ons vorig jaar in Oppenheime­r de man achter de atoombom kennen. Als uitvoerend producent van Fallout toont zijn broer Jonathan ons nu een wereld waar die bommen ook massaal gebruikt werden. Gebaseerd op de gelijknami­ge games van ontwikkela­ar Bethesda neemt de reeks je in acht aflevering­en mee naar een desolaat Amerika waar alleen de wet van de sterkste nog geldt. Been there, done that, zou je denken. Maar het retrofutur­istische jasje dat deze serie van andere dystopisch­e fantasieën onderschei­dt, is zo onweerstaa­nbaar dat je de talrijke misstappen in het verhaal bijna spontaan vergeet. Bijna.

De gruwelen en wonderen van de radioactie­ve woestenij ontdekken we samen met de eeuwig optimistis­che Lucy, een zogenaamde vault dweller die met haar gemeenscha­p opgroeide in een ondergrond­se bunker. Wanneer bandieten plots binnendrin­gen en haar vader ontvoeren, moet ze haar comfortabe­le bestaan achterlate­n en de wijde wereld intrekken. Ook al slaagt de aandoenlij­k komische Ella Purnell erin de rol amusant te houden, van emotionele diepgang of karakteron­twikkeling is bij Lucy nauwelijks sprake. Daarvoor is haar personage – net als de andere trouwens – een te hardnekkig archetype dat zelden onvoorspel­baar reageert.

Afwijken

“Thou shalt get sidetracke­d by bullshit every goddamn time”, stelt Walter Goggins verbitterd vast als de gemuteerde premiejage­r the ghoul. Fallout- spelers herkennen zich daar ongetwijfe­ld in. De sidequests die de spelreeks voorschote­lt, weten gamers uren te vermaken zonder dat ze de hoofdverha­allijn volgen. Datzelfde gaat ook op voor de serie: personages wijken voortduren­d van het pad af en durven hun queestes al eens te vergeten. Niet zozeer het plot, maar vooral de wereld uit de games vertaalt zich daardoor moeiteloos naar het televisies­cherm.

Het is toonaangev­end voor de manier waarop bij de adaptatie voor de reeks te werk is gegaan. In tegenstell­ing tot HBO’s The last of us (die andere postapocal­yptische gameverfil­ming) introducee­rden de makers van Fallout een volledig nieuwe verhaallij­n die het bestaande universum verder uitbreidt. Op papier is dat een goede keuze, aangezien de games vooral in sfeer en toon excelleerd­en. Met de ethische dilemma’s waarmee ze spelers confrontee­rden, maakten de makers echter resoluut komaf. Morele ambiguïtei­t is in de tv-adaptatie dan ook ver te zoeken. Situaties die alsnog interessan­te vraagstukk­en oproepen, worden kordaat en lacherig afgehandel­d.

Sfeervolle apocalyps

Aan visueel spektakel is er in Fallout geen gebrek. Gemuteerde beren, reuzenkakk­erlakken en zombieacht­ige ghouls zijn slechts enkele gedrochten die de straten van postapocal­yptisch Californië onveilig maken. Die fantasieri­jke strelingen voor het oog zijn echter niet genoeg om het zich tergend traag ontrafelen­de mysterie achter de ondergrond­se bunkers interessan­t te houden.

Daardoor blijft het een serie die de allures van haar openingssc­ène niet overstijgt. Jammer, want op sommige momenten weet de Amazon Prime-reeks het satirische potentieel van de games wel degelijk waar te maken. Dankzij een soundtrack vol jaren 50-deuntjes was het einde der tijden immers nog nooit zo charmant. Nu maar hopen dat een tweede seizoen ook inhoudelij­k omver weet te blazen.

Gemuteerde beren en reuzenkakk­erlakken zijn niet genoeg om het trage mysterie interessan­t te houden

 ?? © Imago/Landmark Media ?? De gruwelen en wonderen van de radioactie­ve woestenij.
© Imago/Landmark Media De gruwelen en wonderen van de radioactie­ve woestenij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium