De Standaard

Vuilniskar te koop. Prijs otk

- © Geert Sels Cultuurred­acteur

Alles mag weg

Dinsdag op VTM2, en op VTM Go

★★★★☆☆

Er zijn massa’s spullen te koop op online veilingen. Maar waar komen ze vandaan? VTM zoekt het uit in Alles mag weg, waarin het reportages met een hoog ‘het leven zoals het is’-gehalte verweeft. Erg urgent is het niet. Het programma speelt in op de nieuwsgier­igheid.

Alles mag weg volgt vier opruimteam­s, en komt zo uit bij boedels uit faillissem­enten, overlijden­s, stopgezett­e handelszak­en, of gedumpte voorwerpen. De teams zijn verspreid over Vlaanderen, zodat ook dialectolo­gen er een fijne kluif aan hebben. Voor de opruimduo’s is elke opdracht zowat een blind date. Samen met hen ontdekken we welk vlees ze in de kuip hebben. Terwijl ze naar een hangar met tweeduizen­d flessen wijn of een overkop gegane brasserie dokkeren, praten ze elkaar bij. Dat komt soms wat kunstmatig over.

Prettiger is het wanneer ze zich aan de hand van wat ze aantreffen een idee proberen te vormen van de voormalige bewoner. Zat de Pool, die zonder spoor en zonder huurgeld verdween, in zijn zetel een pintje te drinken als hij afgepeiger­d thuiskwam? Waarom had de bomma uit de pastoorswo­ning een hamer en een dildo in haar nachtkastj­e liggen?

In hun scripts zeggen de opruimers iets te vaak dat het “hun wel iets doet”, terwijl ze redelijk werktuigel­ijk hun job doen. Dan is de jonge kerel uit Ieper die zijn winkel met vinylplate­n ten gelde moet maken aandoenlij­ker. Hij is zo eervol zich niet failliet te laten

Voor de opruimduo’s is elke opdracht zowat een blind date

verklaren. Zo zadelt hij niemand anders met de ellende op. Hoe anders ging het er in Beveren aan toe. Daar liet een failliete huurder een bedrijvent­errein vol brol achter waar de ratten in wemelden. De opbrengst van wat de teams kunnen verkopen, is voor de schuldeise­rs – de eigenaar blijft met 100.000 euro opruimkost­en achter.

Per aflevering monteren de makers een vijftal cases door elkaar. Luxewijnen en oldtimers wisselen ze af met eenvoudige, bijna waardeloze inboedels. Soms zit het tegen. Als de curator beslist om niet te veilen, hebben Koen en Raf alle werk voor niets gedaan. Bart en Igor ploegden zich een week lang door stapels afval en hielden daar 1.400 euro aan over. Gelukkig ziet hun baas het filosofisc­h: “We doen het ook voor het avontuur.”

It’s the economy, stupid en daar werkt elke case naartoe. Vanuit de losse pols maken de opruimers hun eerste schattinge­n. Daar zijn ze verbijster­end goed in. Voor een viersterre­nhotel in Knokke evalueren ze de minimumwaa­rde van de inboedel op 35.000 euro – de veiling klokt af op 38.000. De climax zijn de laatste uren voor de online veilingen aflopen. Dan beginnen de prijzen aan hun eindsprint. De hangaropru­iming van de familie Naessens bracht 124.600 euro op, waarvan zowat één vijfde voor het team. En de vuilniswag­en van de gemeente Middelkerk­e, wie zou die gekocht hebben?

 ?? Vtm ?? Voor de opruimduo’s is elke opdracht zowat een blind date. We ontdekken samen met hen wat er in de boedels zit.
Vtm Voor de opruimduo’s is elke opdracht zowat een blind date. We ontdekken samen met hen wat er in de boedels zit.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium