De Standaard

Vechtparti­j in parlement en protest tegen “Russische wet”

- Bart Beirlant

Ondanks protest zet de Georgische regering door met een wet gericht tegen organisati­es die geld uit het buitenland ontvangen. Die wet, die geïnspiree­rd is op een Russische, kan de toetreding van Georgië tot de EU hypotheker­en.

Met een flinke overhoekse sloeg een parlements­lid van de oppositie maandag de fractielei­der van de regeringsp­artij Georgische Droom tegen de grond in het parlements­gebouw. Nadat hij vanwege de kloppartij buiten was gezet, schreeuwde Aleko Elisashvil­i de journalist­en toe: “Ik kreeg ook klappen. Maar dat doet er niet toe als het voor Georgië is. Er is geen tijd voor beleefdhei­d, ze slepen ons rechtstree­ks richting Rusland. We moeten deze wet in hun reet stoppen!”

Maandagavo­nd betoogden naar schatting 5.000 pro-Europese betogers tegen de wet, terwijl ze met Georgische en Europese vlaggen zwaaiden en slogans riepen zoals “Poetin is een zak” en “Russen, Russen” aan het adres van de regeringsp­artij. Ze waren vastbeslot­en om dinsdagavo­nd terug te keren.

Kandidaat-lidstaat EU

Georgische Droom is toch vastbeslot­en door te zetten met de wet. Ngo’s en media die meer dan een vijfde van hun middelen uit het buitenland halen, zullen worden verplicht zich te laten registrere­n als “een organisati­e die de belangen van een buitenland­se macht nastreeft”.

Het wetsontwer­p lijkt als twee druppels water op een versie die de regering in maart vorig jaar na grootschal­ige straatprot­esten introk. Alleen is de term “buitenland­se agenten” in het nieuwe wetsontwer­p vervangen.

De regeringsp­artij lijkt de mosterd voor het wetsontwer­p te halen uit Moskou, waar een gelijkaard­ige wet gebruikt wordt om dissidente stemmen van ngo’s te smoren. De betogers spreken daarom systematis­ch van de “Russische wet”. De regeringsp­artij wijst de kritiek van de hand en stelt dat de wet nodig is om “pseudolibe­rale waarden” uit het buitenland te bestrijden.

De Europese Unie kende eind vorig jaar voorwaarde­lijk het statuut van kandidaat-lidstaat toe aan Georgië, waar een meerderhei­d van de bevolking een toenaderin­g tot de EU steunt. Een van de voorwaarde­n is dat de civiele samenlevin­g vrij kan opereren en dat Georgië desinforma­tie tegen de EU en haar waarden bestrijdt. Het nieuwe wetgevende initiatief brengt de toetreding in gevaar, wat mee verklaart waarom duizenden Georgiërs op straat komen.

De woordvoerd­er van Josep Borrell, de hoge vertegenwo­ordiger voor het buitenland­se beleid van de EU, herinnerde de regering in Tbilisi aan het begin van de maand aan haar belofte dat ze niet langer zulke wetgevende initiatiev­en zou nemen: “Een positief klimaat creëren voor ngo’s en de mediavrijh­eid in stand houden, maakt deel uit van het hart van de democratie. Het is ook cruciaal voor het toetreding­sproces tot de Europese Unie.”

Geen hersovjeti­sering

“Er is geen tijd voor beleefdhei­d, ze slepen ons rechtstree­ks richting Rusland” Aleko Elisashivi­li Pro-Europees parlements­lid

De Commissari­s voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa, Michael O’Flaherty, waarschuwd­e voor het “huiveringw­ekkende effect dat de goedkeurin­g van deze wet kan hebben op media en ngo’s, ook zij die zich

toeleggen op mensenrech­ten, democratie en de rechtsstaa­t”. Hij riep het parlement op de wet niet goed te keuren en overleg te plegen met nationale en internatio­nale partners zoals de Raad van Europa.

Maar de regeringsp­artij, die onder controle staat van oud-premier en miljardair Bidzina Ivanisjvil­i, vaart al jaren een proRussisc­he koers. De partij voert ook een gevecht met de pro-Europese presidente Salome Zourabichv­ili, die op X de betogers aanmoedigd­e de strijd niet op te geven: “Georgië zal zich niet overgeven aan de hersovjeti­sering!”

 ?? © ap ?? Een oppositiel­id ging maandag de fractielei­der van de regeringsp­artij Georgische Droom te lijf.
© ap Een oppositiel­id ging maandag de fractielei­der van de regeringsp­artij Georgische Droom te lijf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium