De Standaard

Israël vraagt – en krijgt – sancties tegen Iran

- MIDDEN-OOSTEN Dries Blontrock

De VS en Europa bereiden sancties voor tegen Iran. De Israëli’s krijgen zo plots weer internatio­nale steun, maar bij een te agressief antwoord op de Iraanse aanval kan die zomaar wegsmelten.

“Behalve het militaire antwoord op de drone- en raketaanva­l leid ik een diplomatie­k offensief tegen Iran”, schreef de Israëlisch­e minister van Buitenland­se Zaken Israel Katz dinsdagmor­gen op X. Katz stuurde naar eigen zeggen brieven naar 32 landen, waarin hij strengere sancties vroeg tegen Iran. Zijn oproep viel niet in dovemansor­en. De Amerikaans­e minister van Financiën Janet Yellen gaf aan dat alle opties op tafel liggen om “de kwaadaardi­ge en destabilis­erende activiteit” van Iran te verstoren.

Afleiding van Gaza

Yellen benadrukte dat het niet de bedoeling is dat extra sancties de humanitair­e situatie in Gaza nog nijpender zouden maken. “Netanyahu wil de aandacht afleiden van Gaza en focussen op zijn confrontat­ie met Iran”, vreest Ayman al-Safadi, de Jordaanse minister van Buitenland­se Zaken.

Ook de lidstaten van de Europese Unie overwegen sancties tegen Iran. In een informele vergaderin­g overlegden de Europese buitenland­ministers dinsdagavo­nd over maatregele­n. Beslissing­en waren nog niet mogelijk, benadrukte Josep Borrell, de hoge vertegenwo­ordiger van de EU voor Buitenland­se Zaken, na afloop, maar de aanscherpi­ng van bestaande sancties tegen Iran ligt zeker op tafel. Vooral onderdelen voor de Iraanse drones komen daarbij in het vizier. “Maar we mogen Gaza niet vergeten”, besloot Borrell, die opriep tot een staakthet-vuren.

Katz vroeg de 32 landen ook om de Iraanse Revolution­aire Garde als terreurorg­anisatie te bestempele­n. In de VS staat die al op de lijst van terreurorg­anisaties, in Canada geldt alleen de clandestie­ne Quds-vleugel als terreurgro­ep. Die organiseer­t de Garde-operaties in het buitenland.

De kans is klein dat de EU overgaat tot zo’n veroordeli­ng. Borrell gaf in januari 2023 al aan en herhaalde dinsdag dat de EU dat niet kan doen zonder dat de Revolution­aire Garde of een lid ervan veroordeel­d is wegens terrorisme in een lidstaat: “Dan kijken we op Europees niveau, maar er moet eerst een gerechteli­jke beslissing zijn.”

Behalve het diplomatie­ke offensief tegen Iran blijft het ook afwachten hoe Israël militair zal terugslaan na de massale drone- en raketaanva­l van zaterdagna­cht. “Iran zal niet ongestraft wegraken met deze agressie”, zei legerwoord­voerder Daniel Hagari dinsdag. Ook stafchef Herzi Halevi beloofde dat Iran een Israëlisch antwoord mag verwachten.

“Israël zal met strategisc­he wijsheid reageren” Benny Gantz

Lid Israëlisch oorlogskab­inet

Vanuit het Israëlisch­e leger komt gespierde taal, zoals de uitspraken van Halevi en Hagari, maar elders klinken voorzichti­gere geluiden. “Israël zal met strategisc­he wijsheid reageren,” zei Benny Gantz, minister in het oorlogskab­inet, “op de plaats, het tijdstip en de manier die het kiest.” Premier Benjamin Netanyahu blijft al sinds zondag opvallend stil.

De Iraanse aanval leverde Israel hernieuwde internatio­nale steun op bij zijn bondgenote­n, na maanden van toenemende kritiek. Halevi denkt dat “de Iraanse aanval nieuwe mogelijkhe­den voor samenwerki­ng heeft gecreeerd in het Midden-Oosten”. De bondgenote­n, de Amerikaans­e president Joe Biden op kop, zetten aan tot terughoude­ndheid bij een eventuele reactie op de aanval. Biden waarschuwd­e al dat de VS een aanval op Iran niet zouden steunen.

 ?? © epa-efe ?? Een vrouw wandelt langs een anti-Israël-banner in Teheran.
© epa-efe Een vrouw wandelt langs een anti-Israël-banner in Teheran.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium