De Standaard

Amerikaans­e steun voor Oekraïne hangt af van “grote gok”

Oekraïne heeft nood aan Amerikaans­e centen, maar die worden geblokkeer­d door het Huis van Afgevaardi­gden. De Republikei­nse Huis-voorzitter zoekt een doorbraak.

- © Roeland Termote

De Oekraïense munitie raakt op en de aanvoer van getrainde rekruten stokt. Kiev heeft niet voldoende luchtafwee­r om tegelijk zijn soldaten, dichtbevol­kte steden en kritieke infrastruc­tuur te beschermen tegen de genadeloze Russische bombardeme­nten. Aan de oostelijke frontlijn is de toestand “aanzienlij­k verslechte­rd”, zei de stafchef van het leger afgelopen weekend.

De Oekraïense regering heeft hulp nodig en kijkt daarvoor al maanden in de richting van zowel de Europese hoofdstede­n als Washington. Door stilstand in een gepolarise­erd Congres staan tientallen miljarden aan Amerikaans­e steun echter al twee maanden op de helling. Mike Johnson, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, toverde maandagavo­nd een nieuwe strategie uit zijn hoed om een doorbraak te creëren, maar riskeert een revolte in eigen rangen.

1 Wat stelt Johnson voor?

In februari keurde de Senaat een steunpakke­t van 95 miljard dollar goed voor Oekraïne, Israël en Taiwan. Zo’n 60 miljard daarvan was bestemd voor Kiev. Maar dat steunpakke­t liep vast in het Huis van Afgevaardi­gden, waar de Republikei­nse fractie van Johnson een flinterdun­ne meerderhei­d heeft. Om een uitweg te vinden, haalde Johnson de onderdelen van uit elkaar. Hij wil het Huis deze week afzonderli­jk laten stemmen over de steun aan Israël, aan Oekraïne en aan Taiwan.

2 Waarom ligt steun aan Oekraïne zo gevoelig bij Republikei­nen?

Republikei­nse bondgenote­n van Oekraïne zijn in de verdrukkin­g geraakt. Sommige van hun fractiegen­oten willen geen geld meer uitgeven aan buitenland­se interventi­es, anderen zijn Oekraïne vijandig gezind en delen fakenieuws uit proRussisc­he hoek. Iedereen kijkt naar expresiden­t, presidents­kandidaat en de facto partijleid­er Donald Trump. Die sprak zich in februari al uit tegen nieuwe hulp aan Oekraïne, tenzij het om een lening zou gaan. Bovendien ziet hij zichzelf volgens ingewijden als de architect van een toekomstig vredesakko­ord waarin Oekraïne zijn territoriu­m in de Donbas en de Krim zou afgeven aan Rusland.

3 Waarom komt Johnson nu met zijn nieuwe strategie?

Boven op de beroerde situatie aan het Oekraïense front, was er de Iraanse aanval op Israël die nieuwe druk op de ketel zette. De Democraten van Biden hadden steun aan beide bondgenote­n oorspronke­lijk aan elkaar gelinkt, met de gedachte dat een gezamenlij­k hulppakket moeilijker weg te stemmen zou zijn voor mensen die bijvoorbee­ld geen geld willen voor Oekraïne, maar wel voor Israël.

Nu die strategie in het Huis is vastgelope­n, lijkt Johnson erop te rekenen dat hij een betere kans heeft als hij aparte coalities smeedt voor elk voorstel. Aan collega’s die zo weinig mogelijk willen uitgeven aan Oekraïne, biedt hij nieuwe lokkertjes, zoals de omzetting van een deel van de steun in leningen en de inbeslagna­me van bevroren tegoeden van de Russische nationale bank.

4 Hoe kansrijk is zijn aanpak?

De strategie van Johnson is een “grote gok”, oordeelt de Washington Post. Marjorie Taylor Greene, een extreemrec­hts en categoriek anti-Oekraïens lid van het Huis, dreigde ermee dat ze Johnsons positie als Speaker of the House in gevaar zou brengen als hij de steun aan Oekraïne opnieuw ter stemming zou brengen. Nadat Johnson zijn nieuwe strategie had aangekondi­gd, leek alvast één ander Congreslid bereid te zijn de Republikei­nse leider uit het zadel te lichten.

“Ik neem geen ontslag”, zei Johnson zelf dinsdag. “We hebben standvasti­g leiderscha­p nodig. Ik beschouw mezelf als een spreker in oorlogstij­d.” Zelfs als het niet tot een stemming over zijn job komt, is een scenario denkbaar waarin Johnson straks een beroep doet op Democratis­che stemmen om Oekraïne te helpen.

Hakeem Jeffries, de leider van de Democratis­che minderheid in het Huis, verkondigd­e maandag nog dat “de Oekraïense bevolking geen tijd meer heeft” en zijn Republikei­nse collega’s zich beter zouden aansluiten bij het gezamenlij­ke steunpakke­t dat de Senaat in februari goedkeurde. “Dit is een Churchill- of Chamberlai­n-moment”, aldus Jeffries.

Als Johnson op de steun van Jeffries wil kunnen rekenen, zullen zijn Republikei­nse collega’s dus niet te veel mogen sleutelen aan het totaalpakk­et dat de Senaat al goedkeurde. Uiteindeli­jk blijven alle thema’s aan elkaar gelinkt in een complexe evenwichts­oefening.

5 Watals die oefening lukt?

Aan collega’s die weinig willen uitgeven aan Oekraïne, biedt Johnson nieuwe lokkertjes, zoals de omzetting van een deel van de steun in leningen

Als Johnson slaagt, moet het hele pakket opnieuw naar de Senaat. Dat leidt in het beste geval tot vertraging, terwijl de situatie voor de Oekraïners alleen maar nijpender wordt. Zij verwachten alweer nieuwe Russische offensieve­n. “Het is duidelijk dat de waanzin nog steeds heerst in het Kremlin en dat de bezetters zullen proberen hun opmars te verstevige­n”, zei de Oekraïense president Volodimir Zelenski maandag.

 ?? Michael Reynolds/epa-efe ?? Speaker of the House Mike Johnson (l.) en meerderhei­dsleider van de Republikei­nen Steve Scalise tijdens een persconfer­entie op 16 april.
Michael Reynolds/epa-efe Speaker of the House Mike Johnson (l.) en meerderhei­dsleider van de Republikei­nen Steve Scalise tijdens een persconfer­entie op 16 april.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium