De Standaard

Demir vecht Waalse terugdraai­ende tellers aan

- © Wim Winckelman­s

Volgens een Waals decreet mag het voordeel van de terugdraai­ende teller tot 2030 blijven bestaan voor gezinnen met zonnepanel­en en een digitale meter. Minister Demir ziet nu een kans om die regeling, die in Vlaanderen is geannuleer­d, aan te vechten.

“Waarom zou de grondwet anders zijn voor Wallonië? Waarom zouden Walen wel financiële voordelen mogen genieten die de Vlamingen ontnomen zijn?” Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) rakelt de oude en pijnlijke discussie over de terugdraai­ende teller bij mensen met zonnepanel­en weer op, naar aanleiding van een besluit van de Waalse regering dat de Waalse regeling voor de terugdraai­ende teller preciseert.

In Vlaanderen werd het principe van de terugdraai­ende teller voor mensen met zonnepanel­en en een digitale meter vernietigd door een arrest van het Grondwette­lijk Hof. In Wallonië gebeurde dat niet. Het voordeel bestaat er nog altijd voor mensen met een digitale meter, en dat tot 2030. Alleen voor nieuwe installati­es vanaf dit jaar is de terugdraai­ende teller afgeschaft en geldt een regeling zoals in Vlaanderen.

Demir stapt naar de Raad van State in de hoop het Waalse besluit te laten vernietige­n. Ze vraagt de Raad ook om bij het Grondwette

lijk Hof te rade te gaan en via een prejudicië­le vraag ook het decreet uit 2020, waarop dat besluit is gebaseerd, buiten werking te stellen.

De verschille­nde regeling in Vlaanderen en Wallonië heeft inderdaad gevolgen. “Terugdraai­ende tellers in Wallonië hebben negatieve effecten op de Belgische stroomprij­s en de rendabilit­eit van

Vlaamse investerin­gen en leverancie­rs”, zegt energie-expert Joannes Laveyne (UGent).

De vraag is of Demir niet veel eerder met haar bezwaren had moeten komen. De Waalse overgangsr­egeling tot 2030 stond al in een decreet uit 2020. Demir heeft daar nooit bezwaar tegen aangeteken­d, waardoor de termijn om in beroep te gaan, lang is verstreken.

Het kabinet van Demir wijst erop dat de Vlaamse overheid toen nog verwikkeld was in de procedure rond de terugdraai­ende teller voor het Grondwette­lijk Hof. Om de Waalse regeling aan te klagen, had de Vlaamse overheid tegen haar eigen zaak moeten pleiten. Demir vindt dat de federale regering had moeten ingrijpen, maar die stond toen nog in de startblokk­en.

“Verstomd”

De vraag is ook welk belang Demir kan aantonen. Om kans te maken bij de Raad van State moet je rechtstree­ks geraakt zijn door een beslissing. Het kabinet van Waals minister van Energie Philippe Henry (Ecolo) betwist dat Demir dat vereiste belang kan aantonen. Het vindt een eventueel beroep overigens ook niet gerechtvaa­rdigd, aangezien er geen sprake is van discrimina­tie. Waals minister van Economie Willy Borsus (MR) zegt zelfs “verstomd” te staan van de demarche van Demir.

Demir denkt daar anders over. Ze wijst er onder meer op dat Vlaanderen minder btw-inkomsten krijgt van de federale overheid, doordat Waalse eigenaars van zonnepanel­en door de terugdraai­ende teller veel minder btw betalen, namelijk alleen op hun nettover

bruik.

“Terugdraai­ende tellers in Wallonië hebben negatieve effecten op de Belgische stroomprij­s” Joannes Laveyne Energie-expert (UGent)

De discussie over de terugdraai­ende teller ondermijnd­e het draagvlak voor de digitale meter. Nochtans blijkt uit een nieuwe analyse van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg dat die meters veel meer opbrengen dan ze kosten. Demir vroeg die nieuwe studie na waarschuwi­ngen van de Vlaamse sociale partners (Serv) dat de meters veel meer kostten dan in andere Europese landen.

Dat bleek uiteindeli­jk niet het geval te zijn. En volgens de nieuwe studie blijkt de kosten-batenanaly­se “sterk positief” te zijn. De baten liggen 938 miljoen euro hoger dan de kosten. De Vreg adviseert om de uitrol van digitale meters versneld voort te zetten.

 ?? ?? Alleen voor nieuwe installati­es vanaf dit jaar geldt in Wallonië een regeling zoals in Vlaanderen.
Alleen voor nieuwe installati­es vanaf dit jaar geldt in Wallonië een regeling zoals in Vlaanderen.
 ?? © Jean-Marc Quinet/belga ??
© Jean-Marc Quinet/belga
 ?? Fred Debrock ?? Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).
Fred Debrock Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium