De Standaard

Beleggers worden van roze rentewolk gehaald

- PascalDend­ooven In‘ DeGroteMar­kt’ duiktdeeco­nomieredac­tiedagelij­ksineenopm­erkelijkeb­ewegingind­eeconomisc­hewereld.

De beurzen staan onder druk door een snel wijzigend renteplaat­je. De Bel20, de index van de twintig belangrijk­ste aandelen in Brussel, noteerde dinsdag collectief in het rood. Beleggers worden van hun roze wolk gehaald als gevolg van de stijgende rente én de toenemende spanningen in het MiddenOost­en.

Sinds het begin van het jaar waren sommige beurzen met 6 tot bijna 10 procent gestegen door de verwachtin­g dat 2024 het jaar zou worden van een flukse reeks renteverla­gingen. Begin dit jaar ging men in de VS nog uit van zes renteverla­gingen. Dat is nu al gezakt tot minder dan twee, zegt Frank Vranken, marktstrat­eeg bij Rotschild. Peter Vanden Houte, hoofdecono­om bij ING Bank, zegt dat waar de markt nog dacht dat de Amerikaans­e rente tegen het jaareinde met 125 tot 150 basispunte­n zou dalen, dat nu gedaald is tot 46 punten, minder dan een half procent.

De ECB alludeerde vorige week op een renteverla­ging in juni sinds in 2022 een traject renteverho­gingen op gang kwam

In Europa is de renteverwa­chting ook bijgesteld, maar is er toch nog hoop dat tegen het einde van het jaar de rente 80 basispunte­n lager zal liggen. De ECB alludeerde afgelopen week nog op een eerste renteverla­ging in juni sinds in de zomer van 2022 een traject van abrupte renteverho­gingen op gang kwam. Ze probeert de inflatie zo snel mogelijk opnieuw naar 2 procent te krijgen. De markt in Europa schat de kans op een renteverla­ging in juni nog altijd op 75 procent. In de VS kan het volgens Vanden Houte tot in september duren voor aan een eerste renteverla­ging wordt gedacht.

Vanden Houte wijst erop dat vooral in de VS de strijd tegen inflatie verre van gewonnen is. De onderligge­nde inflatie is er sinds oktober onafgebrok­en aan het stijgen van minder dan 3 procent in oktober tot intussen 4,2 procent. ING kijkt voor die berekening naar een driemaande­lijkse rente-evolutie die oog heeft voor de lopende inflatie-ontwikkeli­ng en het beeld niet laat vertroebel­en door het prijspeil van vorig jaar. Als alleen naar de pure dienstenin­flatie in de VS wordt gekeken, ziet men een inflatie van 7,4 procent. Niet toevallig gaan er in de VS zelfs stemmen op om de rente nog te verhogen in plaats van te verlagen.

Dat beleggers nu van hun roze wolk komen, heeft te maken met enkele factoren. Er was eerst al de tegenvalle­nde inflatie in de VS voor de maand maart, maar maandag bleek ook dat de consument vol aan de bak blijft en de kleinhande­lsverkopen veel sterker stegen dan gedacht. Niet bepaald een klimaat om haast te maken met renteverla­gingen. De hoop op renteverla­ging is er helemaal omgeslagen en dat uit zich ook in een obligatier­ente op tien jaar die opnieuw stijgt tot 4,65 procent. Door de stijgende rente is de risicoprem­ie op de aandelen in de VS verdwenen en zelfs negatief, waarschuwt Frank Vranken. “Veel zal nu afhangen van de winsten die bedrijven publiceren. De zwaargewic­hten in de index, de magnificen­t seven, kunnen maar beter goede cijfers bekendmake­n.”

Het wordt balanceren op een slappe koord, verwacht Vanden Houte. Een combinatie van een rente die hoog blijft met teleurstel­lende winstcijfe­rs, zou de koelbloedi­gheid van beleggers op de proef stellen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium