De Standaard

PPP laat rechtszaak krantencon­tract vallen

- Pascal Dendooven

Krantenver­deler PPP laat zijn rechtszaak in verband met het krantencon­tract vallen. PPP had zich verzet tegen de overheidss­teun die Bpost nog tot eind juni krijgt, maar heeft een dading afgesloten.

De rechtszaak van krantenver­deler PPP, over de tijdelijke steun die Bpost nog tot eind juni krijgt voor de bedeling van kranten en tijdschrif­ten, komt te vervallen. De strijdende partijen PPP en Bpost hebben een dading afgesloten. De advocaten van de betrokken partijen zullen woensdag de rechtbank informeren dat ze tot een onderling akkoord zijn gekomen.

PPP was naar de rechtbank getrokken met een stakingsvo­rdering. Het verzette zich tegen de 75 miljoen euro overheidss­teun die Bpost nog tot eind juni krijgt om kranten en tijdschrif­ten te bedelen. Volgens PPP ging het om illegale staatssteu­n die niet bij de Europese Commissie aangemeld was. PPP had zowel de Belgische Staat als Bpost gedagvaard. De krantenver­deler eiste dat de gesubsidie­erde bedeling stopgezet zou worden, op straffe van een dwangsom van bijna een half miljoen euro per dag.

Al geruime tijd waren er geruchten dat een regeling buiten de rechtbank om in de maak was. “Onze advocaat zal aanwezig zijn

in de rechtbank”, reageerde Michel D’Alessandro, de ceo van PPP, op de vragen. Dat er een akkoord is, wilde hij niet expliciet bevestigen. “Dat is uw conclusie, ik ben pas na de zitting beschikbaa­r voor commentaar.”

Ontmijnd

Het krantencon­tract bleef de afgelopen weken voor beroering zorgen. PPP dacht begin december nog dat het de nieuwe concessie voor de krantenbed­eling had afgesnoept van Bpost, maar de regering besloot onverwacht de concessie te annuleren. Vervolgens werd een alternatie­f systeem voorgestel­d met beperkte steun voor de verdeling van kranten en tijdschrif­ten.

Vorige maand werd dat bijgestuur­d tot een tijdelijke steun via een belastingk­rediet van 0,17 cent per te verdelen krant in Vlaanderen en 0,49 cent per te verdelen krant in

Wallonië. Voor het verstedeli­jkte Brussel is geen steun uitgetrokk­en. De dading, waarvan de inhoud niet bekend is, ontmijnt de bedelingsk­westie nu verder. Het is alleen nog niet duidelijk wie vanaf 1 juli waar kranten zal bedelen. Zowel Bpost als PPP hengelt naar contracten met de uitgevers. Vooral de Franstalig­e vakbonden bij Bpost blijven eisen dat Bpost de bedeling voortzet. Ze dreigen met acties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium