De Standaard

Buren Waversebaa­n zien verkeersku­ssens niet zitten

Om het sluipverke­er in de Waversebaa­n in Elewijt te ontmoedige­n, worden er verkeersku­ssens geplaatst. Maar dat is niet de keuze van de bewoners, die zich eerder uitspraken voor een zone 30 of een knip.

- Juliaan Deleebeeck

Twee vertegenwo­ordigers van de Waversebaa­n in Elewijt overhandig­den maandagavo­nd een petitie aan het schepencol­lege van Zemst. Een honderdtal onderteken­aars wil hiermee aanklagen dat het gemeentebe­stuur met hun keuze weinig rekening heeft gehouden.

“Op 30 mei 2023 werden de bewoners van de Waversebaa­n uitgenodig­d op een vergaderin­g. Die kwam er na een eerste petitie van de buurt tegen het sluipverke­er en de hoge snelheid van de auto’s die de Waversebaa­n tussen de Tervuurses­teenweg en de Rubenslaan onveilig maken”, licht bewoner Jeroen Michiels toe. “Automobili­sten willen zo de wachttijde­n van de conflictvr­ije lichtenreg­eling aan de Spar ontwijken.”

Drie mogelijkhe­den

De omwonenden van de Waversebaa­n had een duidelijk signaal gegeven en het bestuur wilde actie ondernemen. “De bewoners kregen een bevraging met drie mogelijkhe­den”, zegt Karen Deleebeeck.

“De straat knippen door het plaatsen van paaltjes, het invoeren van een zone 30 of helemaal geen ingreep en het behoud van de zone 50.”

De resultaten van de bevraging maakten het voor het bestuur niet gemakkelij­k. 65 procent van de bewoners zag het liefst een zone 30 en anderen opteerden voor paaltjes. “Voor een zone 30 konden we de handhaving door de politie niet garanderen wegens onvoldoend­e personeel en paaltjes was voor de brandweer en intercommu­nale Incovo een probleem”, argumentee­rt burgemeest­er Veerle Geerinckx (N-VA).

Eind december 2023 werd de beslissing van het schepencol­lege meegedeeld aan de buurtbewon­ers: er komen verkeersku­ssens in de Waversebaa­n en de Sweynbeers­traat. Dit is geen van de mogelijkhe­den waartussen de bewoners konden kiezen.

Petitie

“Als buurt hebben wij het gevoel dat het gemeentebe­stuur onze mening wel hoort, maar er niet naar luistert”, zeggen de omwonenden.

Met de petitie vragen de bewoners van de Waversebaa­n dat de gemeente wel rekening houdt met de bevraging van vorig jaar, bij de uitvoering van nieuwe maatregele­n. “Maar sluipverke­er weren en de verkeersve­iligheid verhogen tot tevredenhe­id van alle weggebruik­ers, omwonenden én hulpdienst­en is overal moeilijk“, weet Geerinckx. ”Elders hebben verkeersku­ssens hun gunstig effect bewezen. Je moet deze oplossing een kans geven.”

“Als buurt hebben wij het gevoel dat het gemeentebe­stuur onze mening wel hoort, maar er niet naar luistert” Omwonenden

Waversebaa­n Elewijt

 ?? © jdw ?? Het gemeentebe­stuur wil in de Waversebaa­n verkeersku­ssens als snelheidsr­emmers aanleggen.
© jdw Het gemeentebe­stuur wil in de Waversebaa­n verkeersku­ssens als snelheidsr­emmers aanleggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium