De Standaard

“We hebben graag meer buitenland­ers in de ploeg” INTERVIEW

Na het uitvallen van Arnaud De Lie reed Lotto Dstny een bleek klassiek voorjaar. Technologi­ebedrijf Dstny lichtte de optie op een verlenging als sponsor nog niet. Ceo Daan De Wever: “De lat moet hoger.”

- Wim Vos

We spreken Daan De Wever net voor een meeting met de raad van bestuur van zijn technologi­ebedrijf. De resultaten daar zijn goed, zegt hij, op “een paar rode vlaggetjes na”. Die rode vlaggetjes wapperen de jongste weken ook over de wielerploe­g. Dit is voorlopig niet het voorjaar van Lotto Dstny.

“Inderdaad, het is niet waar je als sponsor op hoopt. Voor een aantal klassieker­s kun je je nog verstoppen achter het uitvallen van Florian Vermeersch en Arnaud De Lie. Dat heeft de ploeg onthoofd. De Amstel Gold Race, daarentege­n, was een veel grotere ontgoochel­ing. Als het je ambitie is om podium te rijden en je eerste renner is twintigste, is dat teleurstel­lend.”

De Lie, Vermeersch en Lennert Van Eetvelt: het zijn niet de minste namen die uitgevalle­n zijn.

“Dat klopt, maar een ploeg als Visma had ook veel pech en zij slagen er wel in om een resultaat neer te zetten. Nu, het voorjaar is nog niet voorbij. Met Van Gils hebben we nog een kans in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het is belangrijk dat er een resultaat gereden wordt. Om deze weken gaat het in de koers. Nu wil je als sponsor in de kijker rijden. Dat hebben we tot dusver te weinig gedaan. Bovendien, de ploeg rijdt de Giro niet. Dan moet je het tot de Tour weer doen in al die kleine koersen.”

“Anderzijds ben ik het positieve uit het begin van het jaar niet vergeten. Een fantastisc­he De Lie in de Omloop, Van Eetvelt die de UAE Tour won, Van Gils derde in de Strade. Het zegt ook hoe vluchtig en onvoorspel­baar sport is, veel meer dan het bedrijfsle­ven. Wat De Lie is overkomen, is een tegenslag, zowel voor ons als voor hem. Mocht hij mijn medewerker op het bedrijf zijn, zou ik zeggen: niet in blijven hangen en verder doen. Het is aan de performanc­estaf om daar mee te dealen, maar mijn mening is: niet te veel eieren onder leggen.”

Bent u tevreden met de impact die Dstny in anderhalf jaar heeft gehad op de ploeg?

“Toch wel. Toen we als sponsor instapten, heb ik achter de schermen wat geroffeld. Een van de eerste punten waar ik toen op gehamerd heb, was: wie wil de ploeg in de kern zijn? Daar hebben we grote stappen in gezet. Er is weer een positief imago, renners willen opnieuw naar de ploeg komen. De contractve­rlengingen van Van Eetvelt, Van Gils en eerder al De Lie zijn daar het bewijs van. Die jongens konden allemaal naar een andere ploeg, toch zijn ze gebleven. En waar ik misschien wel het meest plezier uit haal, is het developmen­t team. Daar hebben we een paar klasbakken die bijna zeker gaan doorgroeie­n.”

Toch is het niet zeker dat Dstny volgend jaar nog als sponsor op het shirt van de ploeg staat.

“Dat is een bewuste keuze. Vooraleer we een nieuwe verbinteni­s aangaan, willen we opnieuw spreken met de Nationale Loterij. Wat wordt de volgende stap? Klopt het project nog voor ons? Op dit moment is daar geen duidelijkh­eid over. Het is meer een inhoudelij­k dan een financieel verhaal. Deze sponsoring kost ons niet weinig, maar het bedrijf kan dat dragen. Het gaat ons over de filosofie achter alles. Die moet juist zitten. Je hebt de ratio – als ondernemer moet je rendement realiseren – maar er is ook het gevoel. En als ik het niet voel, doe ik het niet.”

Kunt u dat concreter maken?

“Om deze weken gaat het in de koers. Nu wil je als sponsor in de kijker rijden”

Daan De Wever

Ceo Dstny

“Moeilijk, en ik verwacht ook niet dat hier voor de zomer een beslissing in valt. De Nationale Loterij heeft hierin de leiding. Iedereen zal wel toegeven dat de ploeg het jongste jaar een nieuwe dynamiek heeft gevonden. Qua performanc­e, materiaal, samenwerki­ng met de universite­it hebben we grote progressie gemaakt. Maar in onze volgende stap zullen we nog meer moeten durven. Out of the box denken. Waarom geen competenti­es van buitenaf aantrekken? Net als Dstny moet de wielerploe­g een groeiverha­al zijn. Het mag niet stagneren.”

Is Lotto Dstny een te Belgisch, te Vlaams verhaal, terwijl het bedrijf Dstny erg internatio­naal denkt?

“Puur commerciee­l is dat misschien geen frustratie, maar een bedenking. Internatio­nale exposure is belangrijk. In België kunnen wij niet klagen. Als De Lie valt, staan de kranten er vol van. Met een hoofdkwart­ier in België is dat niet onbelangri­jk. Maar heb je meer nationalit­eiten, heb je veel meer kans om de lokale media te halen. Daarom zouden wij graag meer buitenland­se renners hebben, liefst vedetten. Zo is Andreas Kron voor ons een geschenk, want Dstny heeft flink wat activiteit­en in Denemarken. Ik droom van een goede Fransman, maar ik begrijp dat die heel duur zijn. Dstny is een bedrijf, gebackt door Franse investeerd­ers. En een investeerd­er kijkt maar naar één punt: rendement.”

Meer rendement krijg je door meer overwinnin­gen?

“Ook die sprong moeten we maken. Kan Lotto Dstny de grootste ploeg ter wereld worden? Neen, ik ben realistisc­h genoeg om te beseffen dat we in dat geval over andere budgetten spreken. Dat zal dan niet met Dstny zijn. Maar overwinnin­gen, gróte zeges, zijn wel belangrijk. Met Van Eetvelt in de UAE Tour hebben we daar een eerste stap gezet. Betekent dit dat we morgen dertig zeges in de World Tour moeten verwachten? Neen, maar de lat moet stap voor stap hoger. Wat Van Gils deed in de Strade Bianche, derde na een mooie koers, was fantastisc­h. Ik heb daarvan genoten. Maar buiten België was het wel Pogacar, en niet Van Gils, die op de frontpagin­a van de krant stond.”

 ?? © belga ?? Kopman Arnaud De Lie reed een sterke Omloop Het Nieuwsblad, een opsteker in het seizoensbe­gin.
© belga Kopman Arnaud De Lie reed een sterke Omloop Het Nieuwsblad, een opsteker in het seizoensbe­gin.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium