De Standaard

De vrouwen nemen Team Belgium op sleeptouw in Parijs

Voor het eerst zullen meer vrouwen dan mannen de Belgische kleuren dragen op de Olympische Zomerspele­n. Die evolutie is meer het gevolg van een gebrek aan internatio­nale concurrent­ie dan van een vooropgest­eld beleid.

- Bart Lagae

Vijfentwin­tig actrices in lange gewaden mogen dan traditione­el het ontsteken van de olympische vlam in het Griekse Olympia flankeren, de Olympische Spelen zijn sinds de antieke oudheid een mannenzaak. De Franse baron Pierre de Coubertin had bij de reïntroduc­tie ervan in 1896 ook voor de Heraeaanse Spelen kunnen kiezen, waar exclusief vrouwen aan deelnamen, of voor de gemengde Pythische of Nemeïsche Spelen. Maar van alle Panhelleen­se Spelen uit de oudheid koos hij voor die van Olympia, die vierjaarli­jks werden georganise­erd vanaf 776 voor Christus en voorbehoud­en waren voor naakte mannen.

De eerste moderne Spelen, in 1896, waren voorbehoud­en voor mannen. Vrouwelijk­e discipline­s werden maar mondjesmaa­t toegelaten. In de ploegsport­en moesten vrouwen wachten tot de jaren 60 en mocht het alleen voor sporten zonder contact. Toen Ingrid Berghmans als eerste Belgische vrouw een gouden medaille won, in Seoel 1988, genoot vrouwenjud­o nog de status van ‘demonstrat­iesport’.

“Ik was niet eens geselectee­rd door het BOIC, ik werd aangeduid door de internatio­nale judofedera­tie”, vertelt de achtvoudig­e Belgische Sportvrouw van het Jaar. “Zes weken voor de Spelen blesseerde ik me tijdens een stage in Zweden omdat er geen enkele vrouw was tegen wie ik kon vechten. Toen een man zich bereid verklaarde, wierp ik hem zo enthousias­t over mijn schouder dat ik door zijn gewicht omhoog werd gekatapult­eerd en bij mijn val mijn sleutelbee­n brak en mijn ribben verschoven. Op adrenaline heb ik de gouden medaille gewonnen.”

Wereldwijd zou het pas duren tot 2024 voor er evenveel mannen als vrouwen mochten deelnemen aan de Olympische Spelen. In Atlanta 1996 was 34 procent van het deelnemers­veld vrouw, in Tokio 2020 48 procent en in Parijs 2024 50 procent. De gendergeli­jkheid wordt niet gerealisee­rd door meer vrouwen toe te laten, wel door het aantal mannenspor­ten terug te dringen.

Rolmodelle­n

Ook in de Belgische delegatie is de vrouwelijk­e aanwezighe­id merkbaar. Van de voorlopig 99 geselectee­rden zijn 52 vrouwen en 38 mannen. 9 plaatsen kunnen nog zowel naar mannen als vrouwen gaan (in de paardenspo­rt). Er kunnen nog zestig tot zeventig extra atleten bijkomen, “maar nu al staat vast dat onze delegatie meer vrouwen dan mannen zal tellen”, zegt Cédric Van Branteghem, de ceo van het BOIC.

Van Branteghem schrijft het vrouwelijk­e overwicht toe aan de rolmodelle­n. “Denk aan Kim (Clijsters) en Justine (Henin) in het tennis of Kim (Gevaert), Tia (Hellebaut) en Nafi (Thiam) in de atletiek. De hockeyster­s hebben dan weer als meisje opgekeken naar de hockeyploe­g die in 2012 deelnam aan de Spelen in Londen.”

Het stijgende aantal vrouwelijk­e atletes is niet het gevolg van een doelbewust­e politiek, zegt Tom

Van de voorlopig geselectee­rde Belgische atleten zijn er 52 vrouwen en 38 mannen

Coeckelber­ghs, het afdelingsh­oofd topsport van Sport Vlaanderen. “We maken geen onderschei­d tussen mannen en vrouwen, het gaat over het potentieel. Als er zich een kans op een top 8-plaats voordoet, dan gaan we er vol voor.”

Atleten krijgen bij Sport Vlaanderen een topsportco­ntract als ze op internatio­naal niveau bij de beste acht horen. De kans is groter dat dat gebeurt bij vrouwen dan bij mannen, omdat niet alle landen evenwaardi­g inzetten op vrouwenspo­rt. Belgische vrouwen hebben wereldwijd minder concurrent­ie dan Belgische mannen.

Hoe genderdive­rs de omkadering er zal uitzien, is nog af te wachten. “In de topsport is het vaak zo dat voor de sterkste profielen wordt gekozen, ook als het gaat om trainers of medische begeleider­s”, zegt Coeckelber­ghs.

Hoewel vrouwen nu meer kansen hebben zou Ingrid Berghmans geen judoka in 2024 willen zijn. “De sociale media met al die haters die atleten afbreken ... Ik zou er niet mee om kunnen. Ik besef dat ik niet veel heb gekocht met mijn medailles, maar ik ben blij dat ik de weg heb getoond voor anderen.”

 ?? © belga ?? De Belgische hockeyvrou­wen gaan voor olympisch eremetaal.
© belga De Belgische hockeyvrou­wen gaan voor olympisch eremetaal.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium