De Standaard

Israëli’s hebben het gehad met die eindeloze oorlogen

Een grootschal­ig conflict waarin regionale machten worden meegesleur­d: misschien is het iemands idee van ‘nationale veiligheid’ in Israël, maar zeker niet dat van Dahlia Scheindlin.

- Dahlia Scheindlin Israëlisch politiek analist, woont in Tel Aviv.

Zondagocht­end werden Israëli’s wakker met een voorzichti­g collectief gevoel van opluchting. Voor de eerste keer had Iran Israël rechtstree­ks aangevalle­n met een spervuur van meer dan driehonder­d drones en raketten. 99 procent van de dreiging werd onderschep­t door Israël en een coalitie van bondgenote­n – meestal voordat ze Israelisch grondgebie­d konden bereiken. De raketten die er toch doorkwamen, veroorzaak­ten weinig schade.

Daar zijn we goed weggekomen, was het gevoel bij veel Israëli’s. Maar leden van de regering-Netanyahu willen terugvuren, wat een zoveelste front zou toevoegen aan een oorlog die zich zo al vervaarlij­k ver uitstrekt. Door het lint gaan: voor Itamar Ben-Gvir (een extremist die ironisch genoeg minister van Nationale Veiligheid is) is het de enige manier om angst en ontzag af te dwingen in het Midden-Oosten. De andere fanatiekel­ingen in de regering roeren gretig mee de oorlogstro­m.

Hoe moet dat uitdraaien voor de staat Israël, opgericht als een veilige haven voor Joden (en alle Israëlisch­e burgers, democratis­ch gezien)? Een escalatie met Iran zou alle partijen meezuigen in de draaikolk van een grootschal­ige oorlog. Het zou zonder precedent zijn, aangezien de twee landen nog nooit rechtstree­ks en openlijk in oorlog zijn geweest. Zo’n conflict zou ook andere landen in het Midden-Oosten en grootmacht­en meeslepen. Een totale oorlog tussen de twee bestbewape­nde actoren in het Midden-Oosten: misschien is het iemands definitie van nationale veiligheid, maar het is zeker niet de mijne, als Israëlisch burger.

Een populaire boutade in Israël luidt dat “wat niet lukt met geweld, alleen lukt met meer geweld”

Vreselijke escalatie

De dramatisch­e aanval van zaterdagna­cht leidde ook de aandacht af van de vreselijke escalatie op de Westelijke Jordaanoev­er vrijdag. Een veertienja­rige Israëlisch-Joodse jongen uit een buitenpost met de naam Angels of Peace – niet dat die buitenpost is opgezet om vrede te brengen – werd vermoord door Palestijne­n.

Nog voordat zijn lot gekend was, raasden kolonisten door een nabijgeleg­en Palestijns­e stad, als in een pogrom. Bij de collectiev­e vergelding werd een man vermoord en werden eigendomme­n in brand gestoken. Het lijkt bijna niet te vatten, maar toch voelt zo’n incident als het nieuwe normaal na vergelijkb­are gebeurteni­ssen iets meer dan een jaar geleden.

De toestand op de Westelijke Jordaanoev­er is rampzalig, met Palestijne­n die de afgelopen zes maanden vrijwel opgesloten zaten, het wijdverspr­eide verlies van jobs sinds Israël hun werkvergun­ningen heeft ingetrokke­n en de grensoverg­angen heeft afgesloten, en toenemend geweld van kolonisten, gesteund door een leger dat de woede nog oppookt.

In Gaza ging de aandacht vorige week naar de terugtrekk­ing van een commandodi­visie uit het zuiden, maar laat je niet misleiden. De oorlog is niet voorbij en zal ook niet voorbij zijn zolang Israël geen plannen of intenties heeft om er een punt achter te zetten.

Dan pas zal er een eind kunnen komen aan de humanitair­e catastrofe in Gaza. En tienduizen­den Israëli’s die uit het zuiden zijn verdreven, kunnen nog altijd niet naar huis. Netanyahu en zijn coalitiepa­rtners van de Religieus Zionistisc­he Partij en de Joodse Macht (Otsma Jehudit) verzetten zich tegen alle plannen voor een staakt-het-vuren, waarbij ze dag na dag het leven van Israelisch­e gijzelaars op het spel zetten.

Aan de noordgrens is het verre van rustig. Ook daar kunnen de 80.000 Israelisch­e geëvacueer­den niet terug naar huis. Escalatie met Iran is een slecht voorteken voor de vete tussen Israël en Hezbollah. Sinds het begin van de oorlog met Hamas pleiten leden van de Israëlisch­e regering een escalatie in het noorden, met goedkeurin­g van de meerderhei­d van het Israëlisch­e publiek. Volgens sommigen is het nog urgenter door de aanval van Iran. Alles minder getuigt van zwakte, zeggen ze.

Meneer Veiligheid

Wat gruwelijk ironisch is aan deze oorlog op alle fronten: hoezeer Netanyahu’s beleid zijn eigen dure doelen heeft geschonden. Je kunt niet naast de spectacula­ire mislukking kijken ten aanzien van Iran – nadat hij de VS ertoe had aangezet zich terug te trekken uit de Iran-deal van 2015 ter beperking van nucleaire verrijking, staat Iran vandaag dichter bij een kernwapen dan ooit. Netanyahu pochte dat hij Meneer Veiligheid was en de Palestijns­e kwestie wel eventjes van de nationale en internatio­nale agenda zou halen, tot er in oktober in één dag tijd 1.200 Israëli’s werden afgeslacht. Hij liep te koop met Israëls integratie in het Midden-Oosten, die nu onder druk staat, of minstens op de lange baan is geschoven.

Als we verder kijken dan Netanyahu, dan zien we het falen van de dromen van de stichters van Israël en van generaties Israëli’s. Of je het zionisme nu steunt of verafschuw­t, neem zijn doelstelli­ngen er eens bij: een veilige haven voor het Joodse volk (vertaald naar een democratis­ch land betekent dat een veilige samenlevin­g voor iedereen). Een plaats waar het Joodse volk – en iedereen – in veiligheid kan leven. Vergeet het sprookje van ‘een baken onder de naties’: het zionisme hoopte vooral dat Joodse mensen gelijkwaar­dig zouden worden aan anderen, niet beter of slechter. Het was dus zowel een beweging van exceptiona­lisme als van uitverkore­n zijn, deels met het doel om modaal te worden.

In plaats daarvan stevent Israël af op de status van een paria. Israëli’s kruipen weg in schuilkeld­ers, worden gedwongen hun soevereine grond te ontvluchte­n, bijeengepe­rst binnen de krimpende grenzen van hun eigen

land. Trouwe bondgenote­n stonden Israël bij tijdens de directe aanval van Iran zaterdagna­cht, een clash tussen twee staten, maar door de oorlog van Israël in Gaza, na bijna zes decennia van bezetting, zijn we grote delen van het publiek in het Midden-Oosten en het Westen kwijt. In democratis­che landen waar mensen vrij stemmen, zullen ze in de toekomst leiders kiezen die veel minder op hebben met Israël.

Baby’s genaamd ‘Jordan’

Voor alle duidelijkh­eid: Israël heeft ware, vaak onverbidde­lijke vijanden, en niet alles kan worden toegeschre­ven aan de bezetting of zelfs aan de Nakba (de vernietigi­ng van de Palestijns­e samenlevin­g van 1947 tot 1949). Hamas en andere militante islamistis­che groepering­en steken niet onder stoelen of banken dat ze pas tevreden zijn als Israel in welke gedaante dan ook is uitgewist. De laatste tijd reikt ook Iran de hand niet echt in vrede.

Maar hoe kun je ook maar denken dat het voortduren­d laten escaleren van oorlogen op meerdere fronten ook maareenvan­diebedreig­ingenzaldo­en afnemen? Al te vaak neemt Israël zijn toevlucht tot geweld; een populaire boutade hier luidt dat “wat niet lukt met geweld, alleen lukt met meer geweld”. Daarmee negeer je het buitengewo­ne en blijvende succes van vrede – een volwaardig­e vrede die een einde maakt aan een conflict, zoals met Jordanië en Egypte.

Zaterdagna­cht schoot Jordanië te hulp om Iraanse raketten te onderschep­pen, met aanzienlij­k risico. Vandaag grappen Israëli’s dat ze hun volgende baby’s ‘Jordan’ gaan noemen. Ze zouden beter de kracht van de vrede hooghouden, voordat eindeloze oorlogen alles vernietige­n wat er nog over is.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? © getty ?? Israëlisch­e soldaten op de Westelijke Jordaanoev­er.
© getty Israëlisch­e soldaten op de Westelijke Jordaanoev­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium