De Standaard

Hoe onze Brusselse politici Viktor Orban een handje toesteken

- MENINGSVRI­JHEID

Brussel heeft domweg een bijeenkoms­t van Europese conservati­eve politici verboden, schrijft Chris Ceusterman­s.

Deze week zou de internatio­nale conservati­eve hoogmis National Conservati­sm Conference (Natcon) in de Brusselse Europawijk plaatsvind­en. Op die bijeenkoms­t, georganise­erd door stichtinge­n van het Hongaarse Orban-regime en de Amerikaans­e Edmund Burke Foundation, debatteren politieke en academisch­e kopstukken over de in hun ogen ondemocrat­ische Europese constructi­e, migratie en cultuuroor­logen.

Trekkers van de wereldwijd­e conservati­eve beweging moesten er het woord nemen: onder meer de Hongaarse premier Viktor Orban, de Franse schrijver en politicus Éric Zemmour, de Britse ‘Brexiteer’ Nigel Farage. Tom Vandendrie­ssche (Vlaams Belang) stond ook op het programma.

Enkel dagen geleden bleek de Brusselse conferenti­ezaal Concert Noble zich terug te trekken, net zoals het Sofitel in Etterbeek. Antifascis­tische groepen hadden acties aangekondi­gd tegen de conferenti­e. De congresver­huurders volgden het advies van de burgemeest­ers van Brussel en Etterbeek. Die beweerden dat de veiligheid niet gegarandee­rd kon worden. Er kwam zelfs een politie-interventi­e aan te pas om de verontwaar­digde organisato­ren uit het Sofitel te zetten.

In allerijl sloot medeorgani­sator Mathias Corvinus Collegium Brussels een contract met de zaal Claridge in de Brussels gemeente Sint-Joost. Dat zinde burgemeest­er Emir Kir (exPS) niet. Dinsdagmid­dag begaven agenten van diens Zone Brussel Noord zich ter plekke en vroegen de eigenaar om de conferenti­e stop te zetten wegens mogelijke veiligheid­srisico’s. De politie sperde de ingang alvast af voor laatkomers. Het was niet zeker of Orban nog het woord zou kunnen nemen.

Gedroomde munitie

Nu al is duidelijk dat die ondoordach­te afgelastin­g een overwinnin­g is voor conservati­eve, anti-Europese bewegingen. Voortrekke­rs van het conservati­eve nationalis­me zoals Viktor Orban liggen onder vuur vanuit ‘Brussel’ omdat ze de meningsvri­jheid inperken. Het gaat er onder meer over dat sinds 2021 in Hongarije geen boeken met lgbti-inhoud in de winkels zichtbaar mogen zijn en een liberale privéunive­rsiteit zoals de Central European University van George Soros er werd ‘buitengepe­st’.

De Europese Unie vroeg Hongarije structurel­e hervorming­en, onder andere op het vlak van ‘academisch­e vrijheid’. Ondanks bevroren Europese subsidies werd in die zaak nog geen vooruitgan­g geboekt. De repliek van nationalis­tische conservati­even zoals Orban is dat de Europese Unie geen lessen te geven heeft over een ‘open samenlevin­g’ omdat ze zelf weinig transparan­t en autoritair almaar nieuwe regels opdringt, zoals die over ‘seksuele zelfbestem­ming’.

De pogingen om de conservati­eve conferenti­e te saboteren, versterken dat vijandbeel­d tegen de Europese Unie: dat de ‘open samenlevin­g’ alleen geldt voor wie een antination­alistisch, progressie­f liberalism­e belijdt. In de regimegetr­ouwe Hongaarse pers – het grootste deel van de ge

De incidenten in Brussel worden meteen deel van Orbans Europese kiescampag­ne

schreven en audiovisue­le media – was de Brusselse aanpak van de conferenti­e groot nieuws. De leidende regimekran­t Magyar Nemzet schilderde de premier en zijn medecongre­sgangers af als vreedzame, moedige verdediger­s van het vrije woord. “De stem van de Hongaarse kiezers zal tot in Brussel gehoord worden”, liet Orbans politiek directeur in de krant optekenen. De incidenten in Brussel worden meteen deel van Orbans Europese verkiezing­scampagne. Deze week kondigde Orban, ooit een liberale dissident tegen de communisti­sche bezetter, al aan dat hij nooit onder Europese druk zal instemmen met meer migranten of “lgbti-propaganda”.

Zo biedt dit gestuntel met grondwette­lijke rechten de sluwe Orban en zijn internatio­nale bondgenote­n de gedroomde munitie tegen de Europese Unie en haar hoofdstad, met dank aan de zelfverkla­arde progressie­ve ‘verdraagza­men’ uit Brussel.

 ?? ?? Chris Ceusterman­s
Auteur. Zijn Geesten
van Boedapest over Orbans Hongarije verschijnt op 15 mei bij uitgeverij Tzara.
Chris Ceusterman­s Auteur. Zijn Geesten van Boedapest over Orbans Hongarije verschijnt op 15 mei bij uitgeverij Tzara.
 ?? © belga ?? Geen conservati­eve hoogmis in Sint-Joost.
© belga Geen conservati­eve hoogmis in Sint-Joost.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium