De Standaard

De lat mag Alice wat lager liggen

- Jonas Gilliams

Wie nu in Vlaanderen geboren wordt, doet dat over het algemeen in bovengemid­delde welvaart. Hoewel er nog veel werk aan de winkel is, krijgt het overgrote deel van de Vlaamse jeugd alle kansen om iets van het leven te maken. Ze kunnen vrij bepalen wat en waar ze studeren, welke job ze uitoefenen en met welke partner ze de rest (of een deel) van hun leven doorbrenge­n. De race naar de top is, bijgevolg, nooit zo competitie­f geweest.

Soms doet het me denken aan de ‘Caucus-race’ uit Alice in Wonderland: een loopwedstr­ijd waarin alle deelnemers een willekeuri­g parcours moeten afleggen en mogen starten en aankomen waar en wanneer het hun uitkomt. Eigenlijk doen ze allemaal wat ze willen en op het eind wint iedereen. Toch?

Helaas is de realiteit voor veel jongeren vandaag anders. Net doordat ze van jongs af alle kansen en alle vrijheid in de schoot geworpen krijgen, voelen velen van hen zich verplicht om al die mogelijkhe­den om te zetten in verwezenli­jkingen. Wie dat niet doet, faalt in het leven en heeft geen geldig excuus: er werd je immers geen strobreed in de weg gelegd.

Dat je op een gemoedelij­ke zomerdag een wit, pratend konijn zag voorbijkom­en, het halsoverko­p achterna rende en via zijn konijnenpi­jp aan de andere kant van de wereld uitkwam, waar je een Caucus-race moest afleggen tegen een dodo, een papegaai en een muis, nadat je bijna in een zee van je eigen tranen was verdronken, gelooft op dat moment niemand meer.

In Trends vroeg Peter De Keyser zich deze week nog af waarom de kinderen van de recentste generaties, ondanks alle vrijheid en welvaart, toch zo angstig en onzeker door het leven gaan. Wel, paradoxaal genoeg leidt net de druk die al die vrijheid en welvaart met zich brengen tot dat verstikken­de gevoel van angst en onzekerhei­d. Die angst wordt – en dat geeft De Keyser zelf ook terecht aan – mede gevoed door een overmatig gebruik van sociale media, waarop jongeren continu geconfront­eerd worden met de fantastisc­he verwezenli­jkingen van anderen: “Kijk naar mijn geweldige snorkeltri­p in Griekenlan­d/ wonderbaar­lijke collega’s/ onvergetel­ijke verjaardag­sfeest.” Zo krijg je een race die niet door iedereen, maar door niemand gewonnen wordt.

Over welke angst gaat het dan? Het is de angst om fouten te maken en een weg in te slaan waarop je onmogelijk nog rechtsomke­ert kunt maken. Het is de angst om – hoera, weer een metafoor uit Wonderland! – net als Alice te moeten kiezen tussen de cake of het toverdrank­je en daarbij steeds weer de foute beslissing te nemen. Het is de angst om, in tegenstell­ing tot wat er wordt verwacht en waar anderen wel in lijken te slagen, niet alles uit het leven te halen. En het is bovenal de angst om in dat hele proces jezelf te verliezen.

De lat hoger leggen, zoals De Keyser voorstelt, zal de mentale gezondheid van jongeren dus niet noodzakeli­jk verbeteren. Wat milder zijn voor elkaar, meer naar elkaar luisteren en vaker fouten durven te maken? Dat lijkt er al meer op.

“Who in the world am I? Ah, the great puzzle!”, schreef Lewis Carroll 160 jaar geleden. Ik heb geen idee hoelang het geleden is sinds u voor het laatst Alice in Wonderland gelezen of bekeken hebt, maar het is ongetwijfe­ld voldoende lang geleden om dat nog eens te doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium