De Standaard

In de zaak-Bart De Pauw is alles nu wel gezegd

- Bart Brinckman

Ongetwijfe­ld leidt de biecht van Bart De Pauw in De tafel van Gert tot bedenkinge­n. Misschien mochten de vragen van Gert Verhulst wat snediger zijn. Ook verzuimde de presentato­r zijn gast te confronter­en met enkele concrete feiten uit het strafdossi­er. Het zou de kijkers hebben geholpen met de interpreta­tie van de context. Anderzijds etaleerde De Pauw meer schuldinzi­cht dan enkele jaren geleden. Al kon hij het niet laten om minimalise­rend uit de hoek te komen.

Op zijn minst heeft de televisiem­aker nu ook zijn versie gegeven. Een week na de laatste uitzending van de driedelige documentai­re Het proces dat niemand wou zijn alle betrokkene­n – dader zowel als slachtoffe­rs – aan het woord geweest. Na de beschuldig­ingen, het proces, de uitspraak en de diverse mediaoptre­dens lijkt alles nu wel gezegd. Het wordt daarom tijd om de haven uit te varen en de weg van verzoening, of zelfs vergeving in te slaan. Dat kan zich alleen succesvol voltrekken als de media ver uit de buurt blijven. Maar na zeven jaar mag de infernale keten worden doorbroken. Alle protagonis­ten hebben ongetwijfe­ld de behoefte om de draad van hun leven weer op te nemen, om niet elke dag te worden geconfront­eerd met de onverkwikk­elijke feiten of een zoveelste episode in het verhaal.

Het omslaan van een bladzijde betekent geen stap terug in de tijd, integendee­l. De zaak-De Pauw illustreer­t glashelder de gevolgen van grensovers­chrijdend gedrag en toxisch leiderscha­p. Het legt haarfijn het pijnlijke mechanisme bloot waarbij de dader obstinaat blind bleef voor de implicatie­s van zijn acties, waarbij hij het zelfvertro­uwen van vrouwen laag per laag afpelde en zijn onaantastb­are status elke afwijzing in de weg stond.

De zaak scherpte de collectiev­e alertheid voor ongepast gedrag aan. Slachtoffe­rs krijgen nu meer ruimte om bedreigend­e situaties aan te klagen, ook los van het mogelijk strafbare karakter ervan. (Potentiële) daders zijn gewaarschu­wd. Dat maatschapp­elijke acquis mag nooit verloren gaan.

Juist daarom overstijgt de problemati­ek de tragiek van De Pauw. Deze man hoeft niet de zondebok te blijven van grensovers­chrijdend gedrag in Vlaanderen. De Pauw kan het stigma van dader wellicht niet meer van zich afschudden. Als dat een levenslang­e straf is, is die het gevolg van zijn eigen handelen. Maar zijn dagelijkse sociale en profession­ele isolement is groter dan de straf die drie jaar geleden tegen hem werd uitgesprok­en, en dat isolement moet een einde kennen.

Het probleem van grensovers­chrijdend gedrag overstijgt de figuur van de televisiem­aker

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium