De Standaard

Israëlisch­e tanks waren wél vlakbij toen zesjarige Hind gedood werd

Satellietb­eelden bewijzen dat meerdere Israëlisch­e tanks zich op minder dan 300 meter van de zesjarige Hind Rajab bevonden, toen zij, haar familie en twee hulpverlen­ers gedood werden. Een onderzoek door de Washington Post maakt de gaten in het officiële I

- Dries Blontrock

“Kom me alsjeblief­t halen”, smeekte de zesjarige Hind Rajab tegenover de telefonist van de Rode HalveMaan.“Kommehalen”,herhaalde ze telkens weer. De smeekbedes van het zesjarige meisje aan de telefoon met de hulpdienst­en gaan door merg en been, ze vreesde voor haar leven. Terecht, zo bleek, want enkele uren later was ze dood, net als zes familieled­en en twee hulpverlen­ers van de Palestijns­e Rode Halve Maan.

Alles wijst in de richting van het Israëlisch­e leger, maar dat heeft steeds ontkend dat zijn troepen in de buurt waren. Een nieuw onderzoek van de Washington Post verwijst die bewering naar de prullenman­d en kijkt nog nadrukkeli­jker naar het leger als schuldige.

Na een Israëlisch evacuatieb­evel besloot Hinds familie op 29 januari haar woonplaats in het zuiden van Gaza-Stad te verlaten. Hind stapte samen met haar vijftienja­rige nicht Layan, haar oom, tante en drie andere neven en nichten in de wagen, haar ouders vluchtten te voet. De zwarte Kia Picanto van oom Bashar Hamada zou nooit verder raken dan een tankstatio­n in de Tal al-Hawa-wijk, waar de familie woonde. Ze stootten er op Israëlisch­e tanks, die het vuur openden.

Tanks op 300 meter

Een noodoproep vanuit de wagen bereikte, via een neef van oom Bashar in Duitsland, de Palestijns­e Rode Halve Maan (PRCS), die een ziekenwage­n uitstuurde. Alleen Hind en Layan waren op dat moment nog in leven. De vijftienja­rige Layan kwam als eerste aan de lijn, maar na een luid geweersalv­o en een ijselijke gil van Layan, kreeg de PRCS-telefonist geen antwoord meer. Wanneer hij even later opnieuw belt, krijgt hij de zesjarige Hind aan de lijn. Alle andere inzittende­n van de wagen zijn overleden, zegt ze. Overal is bloed.

Het Israëlisch­e leger (IDF) beloofde destijds een onderzoek naar het incident. Uit de voorlopige resultaten eind februari bleek volgens de Israëli’s dat er “geen IDFtroepen in de buurt of binnen schootsafs­tand van het voertuig” waren.

Satellietb­eelden, die Al Jazeera eind februari al analyseerd­e, tonen evenwel dat een uur na het einde van het telefoonge­sprek met Layan meerdere Israëlisch­e tanks zich op minder dan 300 meter van haar locatie bevonden. De Washington Post contacteer­de verschille­nde experts, die bevestigen dat de voertuigen op de beelden wellicht Israelisch­e Merkava-tanks zijn. Het IDF meldde zelf ook operaties rond het Al-Shifa-ziekenhuis, op iets meer dan een kilometer van Hinds locatie. De geweerscho­ten die te horen zijn in Layans gesprek met de Rode Halve Maan, zouden overeenkom­en met de vuursnelhe­id van een machinegew­eer met kaliber 7,62 mm, waarmee de Merkava is uitgerust. Analisten van Al Jazeera vermoeden bovendien dat de wagen uit drie verschille­nde richtingen beschoten is.

De Israëlisch­e ontkenning negeert ook het feit dat zowel Layan als Hind aan de telefoon hun angst uitspraken over naderende tanks. “De tank staat naast me”, zei het zesjarige meisje aan de telefoon. Hij was “heel, heel dichtbij” snikte Hind, gevolgd door een nieuwe smeekbede om haar te redden.

Die redding was op dat moment onderweg. Ambulancie­rs Youssef Zaino en Ahmed al-Madhoun hadden van het Israëlisch­e legeragent­schap Cogat een routebesch­rijving gekregen om veilig tot bij Hind en haar familie te raken. De telefonist­en van PRCS hoorden van Zaino en al-Madhoun dat ze tot op enkele meters van Hinds locatie genaderd waren. Plots weerklonk geweervuur en een explosie. Het contact met de ambulancie­rs viel weg. Ze bevonden zich op dat moment 350 meter ten zuiden van de plek waar een uur eerder al Israëlisch­e tanks gespot waren.

De Washington Post contacteer­de verschille­nde experts, die bevestigen dat de voertuigen op de beelden wellicht Israëlisch­e Merkava-tanks zijn

Amerikaans­e granaat

Aan de Washington Post vertelde Elad Goren, een medewerker van het legeragent­schap Cogat, dat het agentschap “alles coördineer­de, inclusief de ambulance die op zoek ging naar Hind”. De voorlopige resultaten van het IDF-onderzoek lijken dat tegen te spreken: “Gezien het ontbreken van troepen in het gebied, was er geen nood aan individuel­e coördinati­e van de ziekenwage­n of een ander voertuig om het meisje op te halen.” Een verder onderzoek, waarop de Verenigde Staten sterk hebben aangedrong­en, zou nog aan de gang zijn. Het leger communicee­rde verder nog niet over het incident.

In de twaalf dagen na Hinds en Layans dood doken op satellietb­eelden van de omgeving regelmatig Israëlisch­e tanks op. Na die twaalf dagen, toen het Israëlisch­e leger zich uit het gebied teruggetro­kken had, vonden de Rode Halve Maan en de familie alleen een verkoold wrak van de ambulance en een stukgescho­ten Kia Picanto, met kogelgaten in de carrosseri­e en voorruit. De doden, onder wie Hind, lagen nog in hun wagens.

Opvraagvan­de Washington Post analyseerd­en experts de kogelinsla­gen in de personenwa­gen en de granaatins­lag in ziekenwage­n. De kogelinsla­gen komen overeen met de schade die een machinegew­eer met kaliber 7,62 mm berokkent, zegt een van hen.

Een cirkelvorm­ig gat van ongeveer 30 centimeter in de kofferdeur van de ziekenwage­n geeft volgens de experts aan dat een projectiel wellicht langs die weg de ambulance verliet. De locatie ervan – net onder de achterruit – wijst op een projectiel dat op grondnivea­u afgevuurd is. Een luchtaanva­l lijkt dus uitsluitba­ar. In de buurt van de ambulance vonden hulpverlen­ers een scherf van een Amerikaans­e 120mm-antitankgr­anaat, die de Merkava-tank kan afvuren.

Geen van de experts wou expliciet bevestigen dat het die granaat was die de ziekenwage­n, met Zaino en al-Madhoun erin, vernield had. Ook konden ze niet met zekerheid zeggen welke munitie ervoor gebruikt was en of die door een tank afgevuurd was. Er bestaan niet veel data over het effect van granaten van Hamas op doelwitten als wagens, waarschuwe­n ze, maar voor zover geweten kan de traditione­le antitankmu­nitie van Hamas niet de schade berokkenen die aan de ziekenwage­n zichtbaar is.

Een gat van ongeveer 30 centimeter in de kofferdeur van de ziekenwage­n wijst op een projectiel dat op grondnivea­u afgevuurd is. Een luchtaanva­l lijkt dus uitsluitba­ar

 ?? ?? Het wrak van de ambulance van de Rode Halve Maan die de familie Rajab kwam helpen
Het wrak van de ambulance van de Rode Halve Maan die de familie Rajab kwam helpen
 ?? © afp ?? De zesjarige Hind Rajab.
© afp De zesjarige Hind Rajab.
 ?? DS-Infografie­k | Bron: The Washington Post, satellietb­eeld Planet ?? Satellietb­eeld gemaakt op 29 januari toont gepantserd­e voertuigen
DS-Infografie­k | Bron: The Washington Post, satellietb­eeld Planet Satellietb­eeld gemaakt op 29 januari toont gepantserd­e voertuigen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium