De Standaard

Trumpiaans­e socialist bezorgt Kroatische premier een lastige verkiezing­savond

De pro-Europese centrumrec­htse premier Andrej Plenkovic moet op zoek naar een nieuwe meerderhei­d. Een tegenvalle­r die hij vooral te danken heeft aan president Zoran Milanovic, een trumpiaans­e brulboei “met een links hart en een rechts brein”.

- Roeland Termote

De Kroatische parlements­verkiezing­en liepen niet zoals gepland voor de centrumrec­htse premier Andrej Plenkovic. De technocraa­t die zijn land de Schengen- en eurozone binnenleid­de en zich ontpopte tot trouwe bondgenoot van Oekraïne, lokte vervroegde parlements­verkiezing­en uit in de hoop zijn coalitie verder te zetten. Maar volgens de exitpolls van woensdagav­ond is Plenkovic zijn meerderhei­d kwijt. Zijn Kroatische Democratis­che Unie (HDZ) blijft weliswaar de grootste, maar om in het zadel te blijven moet Plenkovic op zoek naar creatieve oplossinge­n, mogelijk met hulp van extreemrec­hts.

Ook een regering geleid door de op één na grootste fractie, de socialiste­n, was woensdagav­ond niet uitgeslote­n. Die tegenvalle­r heeft Plenkovic wellicht vooral te danken aan zijn politieke rivaal, huidig president en voormalig premier Zoran Milanovic. Het staatshoof­d van socialisti­sche signatuur is een trumpiaans­e figuur die zowel kiezers als politicolo­gen in de war brengt met zijn mix van links en rechts populisme. Vorige maand sloeg hij iedereen met verstommin­g door zelf in de strijd te springen als kandidaat-premier.

Augiasstal­len uitmesten

Milanovic wilde zijn voornameli­jk ceremoniël­e positie inruilen voor een baan als leider van een “regering van nationale redding”, zei hij. “We zullen volop gas geven om de augiasstal­len uit te mesten die Andrej Plenkovic en zijn trawanten achterliet­en.” De HDZ van Plenkovic lag in 1991 aan de basis van het moderne Kroatië en gold sindsdien als machtspart­ij bij uitstek. Ze slingert heen en weer tussen fervent nationalis­me, populisme en centrumrec­hts beleid en leunt daarbij op een gigantisch­e cliëntelis­tische machine.

Plenkovic, net als Milanovic een meertalige voormalige diplomaat, is het gezicht van de pro-Europese technocrat­ische vleugel van zijn partij. Onder zijn leiderscha­p presteerde de economie boven het Europese gemiddelde, maar hoge inflatie, de effecten van emigratie en immigratie en een onophoudel­ijke reeks corrupties­chandalen stemden veel Kroaten ontevreden. Sinds Plenkovic acht jaar geleden aan de macht kwam, verwerd zijn regering tot een constante draaimolen: ministers kwamen en gingen, te midden van aantijging­en over steekpenni­ngen en fraude.

“We zullen de dieven, verdrukker­s en hun helpers eruitgooie­n en hun terugkeer verhindere­n”

Zoran Milanovic

President Kroatië

Milanovic zag zijn kans en beloofde radicale veranderin­g. “We zullen de dieven, verdrukker­s en hun helpers eruitgooie­n en hun terugkeer verhindere­n, voor een lange tijd deze keer.” Dat hij van plan was om campagne te voeren vanuit de presidenti­ële ambtswonin­g, stuitte op verzet van het grondwette­lijk hof. Dat oordeelde dat hij niet tegelijk kandidaat en president kon zijn. Milanovic schold de rechters uit voor “ongeletter­de gangsters” en “boeren” en bleef president, maar werd het informele boegbeeld van een linkse coalitie die “rivieren van rechtvaard­igheid” beloofde.

Loopjongen van Ursula

De president met een zelfverkla­ard “links hart en conservati­ef brein” combineert zijn socialisti­sche economisch­e recepten en steun aan de strijd tegen corruptie met antimigrat­ieretoriek, tirades tegen Europese steun aan Oekraïne en uithalen naar Brusselse bureaucrat­en die de extreemrec­htse Hongaarse buurman Viktor Orban “terroriser­en”. Tot die bureaucrat­en rekent hij ook Plenkovic, “een loopjongen van (Europese Commissiev­oorzitter, red.) Ursula von der Leyen”.

Het leidde tot een verwarrend­e strijd tussen de gematigde “loopjongen van Ursula”, aan het hoofd van een partij die bekendstaa­t om haar nationalis­tische achterban, en een linkse anticorrup­tiestrijde­r die veranderin­g belooft, maar minder hard is voor extreemrec­hts in het buitenland dan centrumrec­hts in het binnenland. Het resultaat wordt hoe dan ook veranderin­g, maar welke richting die dan uitgaat, bleef woensdagav­ond de vraag.

 ?? © reuters ?? Zoran Milanovic, de president die opkwam bij de parlements­verkiezing­en.
© reuters Zoran Milanovic, de president die opkwam bij de parlements­verkiezing­en.
 ?? © reuters ?? De Kroatische premier Andrej Plenkovic.
© reuters De Kroatische premier Andrej Plenkovic.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium