De Standaard

Dit wil élke partij: geen vleestaks, hoger inkomen leerkracht­en, behoud index

Verkiezing­en zijn het feest van het ideologisc­he meningsver­schil, maar politieke partijen zijn het soms gewoon roerend eens met elkaar. Op papier toch.

- Jan-Frederik Abbeloos

Over goed 50 dagen trekken we naar de stembus om de politieke kaarten te schudden. Maar wat de uitslag ook wordt, we kunnen u nu al verklappen dat er na 9 juni geen vleestaks komt. Alle partijen verzetten zich tegen de invoering van hogere belastinge­n op de vleesconsu­mptie, zo gaven ze aan bij het invullen van de circa 250 stellingen die ze voorgescho­teld kregen bij het maken van De Stemtest van De Standaard en VRT NWS. Stellingen waar alle partijen hetzelfde over denken zijn onbruikbaa­r voor een stemtest, aangezien die u wil helpen om het onderschei­d te maken Maar ze zijn daarom niet minder interessan­t. Een overzicht.

Vlaams: geen verplichte gemeentefu­sie, jobbonus blijft

De kans op een heruitgave van de coalitie tussen de N-VA, Open VLD en CD&V lijkt op basis van de peilingen erg klein. Maar wie er straks ook aan het Vlaamse roer zit, de jobbonus is een blijver. De maatregel (een premie voor mensen met een laag inkomen) werd fel op de korrel genomen, maar geen enkele van de zeven bevraagde Vlaamse partijen wil hem afschaffen. Zelfs de PVDA niet, “ook al hebben we liever echte loonsverho­gingen in bedrijven die winst maken”.

Ook opvallend, de verplichte gemeentefu­sie kent geen voorstande­rs meer, ook al was het lang een stokpaardj­e van minister Bart Somers (Open VLD) en werd het in een ver verleden ook op tafel gelegd door Groen en de N-VA. Vandaag durven die partijen dat niet meer openlijk te zeggen. Groen blijft wel vinden dat een fusie nodig is “voor een paar heel kleine gemeenten”, maar de partij houdt de verplichti­ng op zak. “Gemeentefu­sies moeten altijd gebeuren met aandacht voor wat de burgers willen.” De N-VA benadrukt vooral dat ze “in eerste instantie” ijvert voor vrijwillig­e fusies van gemeenten, al dan niet via “bepaalde stimulanse­n”. En voor Open VLD is het plots simpel: “Er is geen draagvlak voor verplichte fusies.”

Niet onbelangri­jk, de Vlaamse partijen erkennen dat alle mensen met een beperking die recht hebben op een persoonsvo­lgend budget onmiddelli­jk en volledig uitbetaald moeten worden, ook al gebeurt dat vandaag niet. Andere interessan­te (en dure) beloftes waar alle partijen achter staan: leerkracht­en moeten meer verdienen en bij de heraanleg van een gewestweg hoort een gescheiden fietspad. En misschien interessan­t voor de cultuursec­tor: geen enkele partij vindt dat alleen theaters die een breed publiek bereiken subsidies mogen krijgen.

Federaal: de index blijft, er komt geen vleestaks

Federale stellingen werden niet enkel aan de Vlaamse partijen voorgelegd maar ook aan de Franstalig­e partijen. Ook hier zijn er kwesties waarover volledige consensus bestaat. En jawel, daar hoort de algemeneon­wilbijomde automatisc­he loonindexe­ring af te schaffen. Open VLD vindt zelfs dat onze koopkracht de afgelopen jaren beter beschermd werd dan eender waar in Europa dankzij de automatisc­he indexering. “We moeten wel naden

Opvallend, de verplichte gemeentefu­sie kent geen voorstande­rs meer

ken over een netto-index, waardoor het minder kost aan de bedrijven die dit moeten dragen.”

Ook de N-VA zit op dat spoor. Aan Franstalig­e kant wil ook Les Engagés dat de werkgevers bij hoge inflatie deels moeten gecompense­erd worden voor de hogere loonkosten.

Ook interessan­t, geen enkele partij wil rokers meer laten betalen voor hun ziekteverz­ekering, maar allemaal willen ze banken verplichte­n om meer bankautoma­ten te plaatsen. Komt er niet: ouders een aparte uitkering geven wanneer die niet gaan werken en thuisblijv­en voor de kinderen. Vlaams Belang wil enkel een “opvoederin­komen” voor een deeltijds werkende ouder die voor de kinderen zorgt. “Dat veronderst­elt wel deeltijds werken.”

En er komt geen hogere btw of een andere belasting op de consumptie van vlees.

Brussel en Europa: minder parlements­leden, strengere milieunorm­en voor import

Ook in Brusselse en Europese dossiers is er soms een heldere consensus. Dat het aantal Brusselse parlements­leden naar beneden moet, bijvoorbee­ld, dat het loon van zorg- en verpleegku­ndigen omhoog moet, of dat de EU strengere milieunorm­en moet opleggen aan de import van buiten Europa. Er moeten ook meer internatio­nale Europese treinlijne­n komen.

De ultieme consensus: de begroting in evenwicht

Opvallende consensus op alle beleidsniv­eaus en over alle partijen heen, meerderhei­d of oppositie: de volgende regering moet de begroting in evenwicht brengen. Voor Brussel en het federale niveau is dat wishful thinking, maar toch zeggen alle partijen dat ze een gezonde begroting ambiëren. “Zolang dat niet leidt tot besparinge­n in de openbare diensten”, waarschuwt de PS. Of de “werkende mensen” treft, waarschuwt de PVDA. “Of ten koste gaan van het onderwijs, zorg of kinderopva­ng”, aldus Groen. Om maar te zeggen dat de kleine lettertjes er toe doen. En politiek het feest van het meningsver­schil blijft.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium