De Standaard

N-VA blokkeert afschaffin­g van ziektepens­ioen

De N-VA zet haar voet voor de afschaffin­g van het ziektepens­ioen voor ambtenaren en een nieuwe wet op de openbaarhe­id van bestuur. Aan de basis liggen principes en weerwraak.

- Bart Brinckman

Over drie weken ontbindt het parlement zichzelf. De diverse kabinetten stuurden nog snel een hoop wetsontwer­pen naar de Kamer in de hoop dat ze op tijd worden goedgekeur­d. Maar het krappe tijdsbeste­k geeft de oppositie de kans om de trukendoos van de vertraging­smanoeuvre­s open te trekken. Behalve het ontwerp rond het aanklampen­d terugkeerb­eleid lopen ook de afschaffin­g van het ziektepens­ioen voor ambtenaren en de nieuwe wet op de openbaarhe­id van bestuur gevaar.

Woensdag besprak de Kamercommi­ssie Volksgezon­dheid de afschaffin­g van het medisch pensioen voor ambtenaren. Vivaldi werkte lang aan de hervorming en kon hierbij rekenen op de steun van de vakbonden. Ambtenaren die om medische redenen afhaken, worden nu met ziektepens­ioen gestuurd. De regeling is definitief, het pensioen laag omdat het wordt berekend op het aantal gewerkte jaren.

De nieuwe regeling spoort met de privésecto­r. Ambtenaren met gezondheid­sproblemen worden opgevolgd en krijgen nieuwe arbeidskan­sen zodra het kan. In plaats van een definitief pensioen komt een “tijdelijke inactivite­itsuitkeri­ng” die een cumul met andere inkomsten en een opleiding toelaat. Wie nu met ziektepens­ioen is, kan overstappe­n naar het nieuwe systeem.

De N-VA neemt weerwraak voor manier waarop Frank Vandenbrou­cke weigerde documenten vrij te geven

Deelstaten

Inhoudelij­k steunt de N-VA dit ontwerp. Toch ligt het om principiël­e redenen moeilijk. Het ontwerp komt immers op het terrein van de deelstaten. Elk jaar worden zowat duizend ambtenaren met ziektepens­ioen gestuurd. Bijna de helft van hen zijn Vlaamse leerkracht­en. Eerder deze maand keurde de regering een overgangsr­egeling goed die de deelstaten de tijd geeft om hun statuten aan te passen.

De Vlaams-nationalis­ten verzetten zich ook tegen de nieuwe wet op de openbaarhe­id van bestuur. Die werd in commissie al in september aangenomen, maar de stemming in de plenaire vergaderin­g blijft uit. Het ontwerp impliceert een update van de regels over de informatie die je als burger kunt opvragen bij de overheid, nadat de Europese corruptiew­aakhond Greco België op de vingers had getikt. Voor het eerst zouden ook de kabinetten onder die regel vallen.

De aanpassing leek de deur open te zetten naar de inzage van intern mail- en sms-verkeer, zoals dat al in Nederland kan. Maar het ontwerp sloot die optie meteen weer uit. Kabinetten kunnen weigeren informatie vrij te geven als dat zou ingaan tegen “de geheimhoud­ing van bestuursdo­cumenten over de uitvoering van een beleidsstr­ategie”. De actie van de N-VA is niet zozeer tegen minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) gericht. De partij wil een middelving­er tonen aan Frank Vandenbrou­cke (Vooruit).

Parlementa­ire reflex

De minister van Volksgezon­dheid raakte verwikkeld in een discussie over het vrijgeven van het mailverkee­r ten tijde van corona. Hij weigerde die openbaarhe­id en overrulede daarbij een positief advies van een bevoegde commissie. Vandenbrou­cke verwees daarbij naar “het geheim van beraadslag­ing, de beschermin­g van de betrokkene­n en de onvolledig­heid van heel wat werkdocume­nten”. Enkele maanden geleden gaf hij dan toch een beperkt aantal mails vrij, maar een reconstruc­tie van de coronapoli­tiek kon daarmee niet worden gemaakt.

De N-VA neemt op deze manier weerwraak voor de wijze waarop de minister met de verzoeken omging. Hij gebruikte de beperkinge­n van de wet verder om een aantal documenten in zijn aanslepend dispuut met geneesmidd­elendistri­buteur Medista niet vrij te geven. Een interne audit pleitte de minister vrij van malversati­es maar legde enkele integritei­tsschendin­gen bloot. De N-VA profileerd­e zich sterk op dit dossier.

Fractielei­der Peter De Roover hekelt bij De Standaard het “gebrek aan parlementa­ire reflex” bij de betrokken ministers en staatssecr­etaris. “Nicole de Moor en Annelies Verlinden hebben nooit in de Kamer gezeten, en voor Frank Vandenbrou­cke is het allemaal te lang geleden.” Vivaldi gaat volgens hem te veel uit van het principe “de meerderhei­d beslist”. Maar zeker op het einde van de legislatuu­r zijn er afspraken nodig met de oppositie.

De fractielei­der wijst ook nog op het grote aantal partijen in de regering. Elk ontwerp blijft het gevolg van een moeilijk compromis. Dat maakt wijziginge­n op vraag van de oppositie wel erg moeilijk.

 ?? © Eric Lalmand/belga ?? Volgens Peter De Roover (l. naast Theo Francken) gaat de federale regering te veel uit van het principe “de meerderhei­d beslist”.
© Eric Lalmand/belga Volgens Peter De Roover (l. naast Theo Francken) gaat de federale regering te veel uit van het principe “de meerderhei­d beslist”.
 ?? © belga ?? Staatssecr­etaris Nicole de Moor en minister Annelies Verlinden.
© belga Staatssecr­etaris Nicole de Moor en minister Annelies Verlinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium