De Standaard

“Leonardtun­nel dicht? Dan is het zelfs in onze woonwijken file”

De renovatie van de Leonardtun­nel, een belangrijk­e toegangspo­ort tot Brussel, gaat een nieuwe fase in. Vanaf donderdag is een van de afritten maandenlan­g dicht. De Brusselse gemeente Oudergem eist uitstel en sleept Vlaanderen voor de rechter.

- Pieter Van Maele

“Maandenlan­g den Leonard dicht! Wel, dat gaat hier een ramp zijn.” Al jarenlang regelt Dominique Vandervoor­t samen met haar man het verkeer aan basisschoo­l De Stadsmus, in de Brusselse gemeente Oudergem. Gehuld in gele hesjes helpen de twee vrijwillig­ers tweemaal per dag de schoolkind­eren veilig de straat over. “Meestal valt het hier wel mee met de drukte. De ouders die pal op het voetpad voor de schoolpoor­t parkeren om hun kind zo rap mogelijk te kunnen ophalen, dat zijn de ambetantst­e. Maar nu Vlaanderen een stuk van de Leonardtun­nel afsluit, zitten we met een veel groter probleem. Een groot deel van de schoolkind­eren woont eigenlijk in Vlaanderen en Wallonië, en die moeten bijna allemaal daar langs om tot hier te geraken. Nu de tunnel sluit, dreigt alles tot stilstand te komen.”

Het komende halfjaar staat de leerlingen van De Stadsmus inderdaad een hoop verkeersel­lende te wachten. Begin deze week startte een nieuwe fase van de werken aan de Leonardtun­nel. Op het knooppunt van de E411 en de Ring rond Brussel is dit een van de belangrijk­ste toegangspo­orten tot de hoofdstad.

Die toegangspo­ort ligt wel (nog net) op het grondgebie­d van Vlaanderen, en was dringend aan renovatie toe. Het dubbele tunnelcomp­lex slikt dagelijks tot 100.000 wagens, maar dateert al uit de jaren 70. De betonnen structuur wordt integraal gerenoveer­d, samen met de verlichtin­g, de ventilatie, de waterdicht­ing en het wegdek.

De renovatiew­erken begonnen een jaar geleden, maar vanaf donderdag is ook de afslag die Waterloo met Brussel verbindt, permanent afgesloten. En dat tot eind oktober. Chauffeurs uit die kant van het land die de hoofdstad willen binnenrijd­en, zullen moeten omrijden via enkele grote Brusselse gewestwege­n, zoals de Tervurenla­an en de Franklin Rooseveltl­aan – brede lanen die

“Normaal hebben we amper file. En plots stonden ze rijen dik aan te schuiven, van de ene dag op de andere”

Bernard le Polain

Inwoner Oudergem

door verschille­nde Brusselse gemeenten snijden.

Die Brusselse gemeenten, zoals Oudergem, Watermaal-Bosvoorde, Sint-PietersWol­uwe en Etterbeek, houden hun hart vast. Niet alleen voor het maandenlan­ge verkeersin­farct dat er zit aan te komen, maar ook voor de vele omrijders. Automobili­sten wordt dan wel op het hart gedrukt om de officiële omleidinge­n te volgen en op de hoofdwegen te blijven, de vrees is toch dat ook de kleine zijstraten en de woonwijken zullen dichtslibb­en.

Dinsdag was het bijvoorbee­ld al van dat aan de schoolpoor­ten van De Stadsmus, zo blijkt uit beelden op sociale media van tientallen auto’s die zich door de smalle straten van de anders zo rustige woonwijk wurmen. “Het was echt verbazingw­ekkend om hier plots zoveel wagens te zien”, zegt ook buurtbewon­er Bernard le Polain. Hij woont er al langer dan dertig jaar. “Normaal hebben we amper file. En plots stonden ze rijendik aan te schuiven, van de ene dag op de andere. Dan weet je het natuurlijk meteen: deze mensen zijn hierheen gestuurd door Waze (navigaties­ysteem, red.).”

Vlaanderen weigert uitstel

De Waalse en de Brusselse mobiliteit­sministers Philippe Henry (Ecolo) en Elke Van den Brandt (Groen) hadden vorige week nog wel aan Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) gevraagd om de nieuwe fase van de werken een week uit te stellen. Die tijd kon dan gebruikt worden om informatie­campagnes op touw te zetten en meer begeleiden­de maatregele­n te nemen om bijvoorbee­ld sluipverke­er te weren uit de omliggende woonwijken. Peeters liet dinsdagavo­nd verstaan niet in te gaan op die vraag. “De werken zijn zo dringend, dat ze geen uitstel toelaten”, klonk het.

Het kabinet-Van den Brandt betreurt dat. “Wegenwerke­n zijn uiteraard onvermijde­lijk, en natuurlijk veroorzake­n die hinder. Dat snappen we”, zegt woordvoerd­er Litte Frooninckx. “Maar dat Vlaanderen niet heeft geluisterd naar onze vraag om uitstel en dat de werken nu worden opgestart zon

Door de werken op de noord-zuidas in de Leonardtun­nel staan er lange files. Hierdoor wordt het moeilijk om vanuit Wallonië de luchthaven van Zaventem te bereiken en omgekeerd. der aanvaardba­re omkadering, daar maken we ons echt zorgen over. Niet alleen over de files, maar ook over de verkeersve­iligheid, want de omleidinge­n staan niet op punt en kunnen leiden tot verkeerson­veiligheid in de woonwijken.”

Van den Brandt rekent op verder overleg met Vlaanderen “om nog zoveel als mogelijk maatregele­n te kunnen nemen die de werf draaglijk maken, zowel voor de omwonenden als voor de pendelaars”.

Wet uit 1980

De gemeente Oudergem gaat een stuk verder en stapte dinsdag naar de rechter, in de hoop om via juridische weg toch nog uitstel af te dwingen. De gemeente beroept zich op een wet uit 1980, die zou bepalen dat op- en afritten van de Brusselse Ring slechts mogen worden gesloten of onbruikbaa­r gemaakt na overleg tussen de gewesten. “We willen de noodzakeli­jke werkzaamhe­den niet stoppen, maar er is extra tijd nodig om dat overleg te organisere­n”, zegt Sophie de Vos (Défi), burgemeest­er van Oudergem. “Vlaanderen was in februari al op de hoogte van bijkomende problemen aan de tunnelwand­en. Het had dus meer dan voldoende tijd om overleg te organisere­n.”

De zaak kwam woensdag voor de rechtbank van eerste aanleg, maar het is nog niet duidelijk wanneer de uitspraak volgt. Het kabinet van minister Peeters laat verstaan de juridische procedure met vertrouwen tegemoet te zien: “Wij hebben een sterke case.”

 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? Neen, de werken zullen niet snel klaar zijn.
© Benoit Doppagne/belga Neen, de werken zullen niet snel klaar zijn.
 ?? ?? Borden waarschuwe­n: de oprit naar de Ring is dicht. Fietsers hebben daar geen last van.
Borden waarschuwe­n: de oprit naar de Ring is dicht. Fietsers hebben daar geen last van.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium