De Standaard

“Alleen nieuwe commissie kan Operatie Kelk uitspitten”

Het rapport van de Hoge Raad voor de Justitie over Operatie Kelk roept nog veel vragen op. Wat kan de parlementa­ire onderzoeks­commissie nog doen? “Helderheid creëren over Operatie Kelk was precies een van de redenen dat deze commissie werd opgericht.”

- Karlien Beckers

“We hebben nog heel wat vragen voor de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) We zullen er zo veel mogelijk vrijdag stellen”, zegt Sophie De Wit (N-VA), voorzitter van de parlementa­ire onderzoeks­commissie Seksueel Misbruik in de Kerk. Tegelijk maakt De Wit zich geen illusies. Volledige klaarheid over het reeds veertien jaar durende gerechteli­jke onderzoek naar misbruik in de kerk, beter gekend als Operatie Kelk, is niet haalbaar. De commissie heeft nog een goede tweeënhalv­e week voor ze haar eigen conclusies en voorstelle­n moet presentere­n en laten goedkeuren in het parlement, dat op 8 mei wordt ontbonden.

“We hadden het luik rond Operatie Kelk graag volledig afgerond, maar dat zal niet lukken. We kunnen onmogelijk de verschille­nde mensen die in het rapport worden vermeld nog spreken of zelf onderzoeks­daden stellen”, zegt De Wit, die zegt “begrip te hebben voor de redenen voor de vertraging”.

Hetzelfde geluid klinkt bij andere commissiel­eden. Momenteel ziet het ernaar uit dat een van de aanbevelin­gen van de commissie zal zijn een nieuwe commissie op te richten die Operatie Kelk voort kan onderzoeke­n, na de verkiezing­en van 9 juni. “Eigenlijk zijn er maar twee opties: ofwel wordt het rapport over Operatie Kelk simpelweg toegevoegd aan onze eindconclu­sies, ofwel komt er een nieuwe commissie. Alleen dan kan Operatie Kelk helemaal uitgespit worden”, zegt commissiel­id Ben Segers (Vooruit). Wie in die nieuwe onderzoeks­commissie zal zetelen en of die er zal komen, is maar de vraag: alles hangt af van de verkiezing­suitslag. Al hebben de verschille­nde commissiel­eden die De Standaard spreekt, vertrouwen dat “er politieke wil is om dit uit te zoeken”.

Geen juist adres

Naar het rapport van de HRJ werd reikhalzen­d uitgekeken. “Hoe Operatie Kelk is verlopen en breder, wat het gerecht heeft gedaan, is een van de redenen dat de parlementa­ire onderzoeks­commissie werd opgericht”, zegt voorzitter De Wit, al was dat “maar een deel van de opdracht”. In eerste instantie had het rapport er eind februari moeten liggen. Die deadline werd niet gehaald. Dat heeft volgens de HRJ verschille­nde redenen: verschille­nde mensen die de raad wou bevragen, zoals magistrate­n of politiemen­sen, waren overleden of metpensioe­n,vansommige­nvond de HRJ geen correct adres, sommigen wilden hen simpelweg niet te woord staan.

Twee van de aanbevelin­gen die de HRJ maakt, moeten het controleor­gaan van de justitie voortaan meer slagkracht geven: toegang tot het rijksregis­ter om de meest recente adresgegev­ens van mogelijke getuigen te vinden; en de verplichti­ng voor gerechteli­jke overheden, zoals rechtbanke­n, om op de vragen van de HRJ in te gaan. Ook had de HRJ geen toegang tot de werkdocume­nten van de procureur-generaal en de federale procureur. Of er nu druk is geweest vanuit de kerk of niet? De HRJ kan het niet uitsluiten, maar ook niet bevestigen.

Onderzoeks­rechter

Net op die gebieden waren de onderzoeks­mogelijkhe­den van de parlementa­ire onderzoeks­commissie van pas gekomen. “In tegenstell­ing tot de HRJ, heeft de parlementa­ire onderzoeks­commissie voor een groot deel dezelfde mogelijkhe­den

“We kunnen onmogelijk de mensen die in het rapport worden vermeld nog spreken of zelf nog onderzoeks­daden stellen”

Sophie De Wit (N-VA)

Voorzitter

onderzoeks­commissie

als een onderzoeks­rechter”, zegt oud-magistraat Henri Heimans, die de onderzoeks­commissie juridisch adviseert. De commissie kan getuigen oproepen en onder ede verhoren, maar ook huiszoekin­gen bevelen. Met andere woorden: beslag leggen op de werkdocume­nten van de procureur-generaal en de federale procureur. Tenminste, als het dat nuttig acht en het geen invloed heeft op het gerechteli­jk onderzoek, voegt Heimans daaraan toe.

Hij herinnert eraan dat dit in het verleden al is gebeurd: onder meer in de parlementa­ire onderzoeks­commissie rond de affaire Fortis in 2009, ook al liep het gerechteli­jk onderzoek toen nog.

 ?? © getty/istock ??
© getty/istock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium