De Standaard

Tijdelijke opnamestop voor twee woonzorgce­ntra

Twee woonzorgce­ntra die al bijna een jaar onder verhoogd toezicht stonden, kregen een tijdelijke schorsing opgelegd, zodat ze geen nieuwe bewoners kunnen opnemen.

-

In Brugge kreeg wzc Prinsenhof begin januari een schorsing van vier maanden opgelegd waarin het geen nieuwe bewoners mag verwelkome­n. Halfweg mei loopt de maatregel af, en dan hoopt het centrum volledig groen licht te krijgen. Directeur Matthias Firlefyn is er gerust in: “De jongste inspectier­ondes waren positief. Waar kun je veiliger en beter zijn dan in een woonzorgce­ntrum dat zo vaak gecontrole­erd wordt als het onze?”

Prinsenhof behoort tot de groep Orpea en bevindt zich in het hogere segment, de dagprijs bedraagt er 98 euro voor een standaardk­amer – er zijn ook duurdere suites.

Home Vogelzang in Heverlee kreeg een schorsing van twee maanden opgelegd, te beginnen vanaf eind maart. Net als Prinsenhof staat dit woonzorgce­ntrum al bijna een jaar onder verhoogd toezicht. Reden te meer waarom Zorginspec­tie in beide gevallen besloot over te gaan tot de sanctie. Een tijdelijke opnamestop betekent dat kamers blijven leegstaan en leidt dus tot financieel verlies.

“Er werden recent geen ernstige zorgtekort­en meer vastgestel­d”, zegt Joris Moonens, woordvoerd­er van het agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar beide centra hebben al zoveel kansen gekregen om zich te verbeteren. Ze hadden al langer volledig in orde moeten zijn. De vastgestel­de tekorten betreffen nu vooral procedurel­e kwesties, zoals het registrere­n van de medicatiet­oediening en het bijhouden van de zorgdossie­rs. Dat zijn zaken die je niet opmerkt in de dagelijkse omgang met bewoners, maar ze zijn wel belangrijk.”

Home Vogelzang hanteert een dagprijs van 69 euro en kan plaats bieden aan 148 bewoners. Prinsenhof in Brugge is met een capaciteit van 149 bewoners even groot.

Nog twee andere woonzorgce­ntra kregen een waarschuwi­ng: wzc De Linde in Ronse en Residentie Karen in Aalst kregen bericht van een voornemen tot schorsing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium