De Standaard

Hoe erg zijn PFAS in ons drinkwater?

De Vlaamse norm wordt niet overschred­en, de waarde van het Europese voedselage­ntschap wel. Maar hoe zorgwekken­d is dat?

- TomYsebaer­t

Er zijn PFAS aangetroff­en in het Vlaamse drinkwater. Dat blijkt uit een rapport van de Vlaamse Milieumaat­schappij (VMM) van eind januari, waarover de krant De Tijd gisteren berichtte. Het gaat om de resultaten van een monitoring­scampagne in 2022.

PFAS zijn door de mens gefabricee­rde chemische stoffen. Ze werden vanwege hun vet- en waterafsto­tende eigenschap­pen veelvuldig gebruikt in onder meer antiaanbak­pannen en blusschuim.

1 Overhoevee­lPFASgaath­et?

In 72 procent van de stalen werden PFAS aangetroff­en. De meetresult­aten voldoen wel aan de Vlaamse normen die in 2023 vastgelegd werden en op Europese aanbevelin­gen zijn gebaseerd. Die normen liggen op 0,5 microgram per liter voor alle PFAS samen. Voor twintig PFAS, geselectee­rd vanwege hun relevantie voor het drinkwater, ligt de norm op 1 microgram per liter. Aan die normen moest uiterlijk in januari 2026 voldaan worden.

Een ander verhaal wordt het als je de streefwaar­de van het Efsa, zeg maar het Europese voedselage­ntschap, hanteert. Die staat maar 0,004 microgram toe (of 4 nanogram per liter) van vier specifieke PFAS (PFOA, PFOS, PFNA en PFHxS), die allemaal in het bloed van mensen aangetroff­en zijn. Onder die strenge drempel, Efsa-4 genoemd, zouden er geen gezondheid­seffecten mogen voorkomen.

In 15 procent van de stalen in het waternetwe­rk en in 18 procent van de stalen aan de kraan zijn concentrat­ies gemeten die hoger lagen. De VMM is evenwel niet verplicht aan deze waarde te toetsen. “Op basis van de wetenschap­pelijke kennis is het niet duidelijk of de Efsa-4-waarde de meest geschikte grenswaard­e is voor PFAS in drinkwater,” zegt Katrien Smet van de VMM.

2 Moetenweon­szorgenmak­en?

Langdurige blootstell­ing aan PFAS kan gezondheid­sproblemen veroorzake­n, zoals verstoring van de groei en het immuunsyst­eem.

De drinkwater­maatschapp­ijen zeggen “dat ze aan de Vlaamse norm voldoen en dat er dus niets aan de hand is”, aldus Carl Heyrman van koepel AquaFlande­rs.

Professor emeritus Greet Schoeters, specialist milieu en gezondheid aan de Universite­it Antwerpen, slaat een iets minder geruste toon aan. “Hier en daar zijn behoorlijk grote overschrij­dingen gemeten. Ik verwijs naar een PFOS-meting van 72 nanogram per liter. Zo’n overschrij­ding kan eenmalig geweest zijn. Gemiddeld valt het wel mee.”

Maar komt onze gezondheid nu in gevaar als we een glas kraantjesw­ater drinken? “Nee,” zegt Schoeters, “de metingen laten vooral zien dat er te veel schadelijk­e stoffen in ons water zitten. We moeten er werk van maken om die eruit te halen. Iedereen drinkt elke dag water, daar wil je geen problemati­sche stoffen in.”

Bij het Vlaamse Departemen­t Zorg “volgen ze het op”, laat woordvoerd­er Joris Moonens weten. “Wij zien geen directe gezondheid­srisico’s, maar onze stelregel is: hoe minder PFAS, hoe beter.”

Daarom heeft de Vlaamse overheid de Efsa-4-streefwaar­de opgenomen in het drinkwater­decreet. “Om de drinkwater­bedrijven aan te sporen in de toekomst nog beter te doen”, zegt Moonens. Ze krijgen daar tot 2028 voor.

Het nieuws leidde prompt tot vragen in het Vlaams Parlement. Minister van Omgeving, Zuhal Demir (N-VA), betreurde “de paniekerig­e toon van de ondoordach­te berichtgev­ing”. Zij benadrukte dat het Vlaamse drinkwater niet alleen voldoet aan de Vlaamse en Europese norm, maar ook aan de Amerikaans­e Hazard Index.

3 Krijgenwed­iePFASerno­guit?

Als er PFAS in het water zitten, gaat het veelal om historisch­e vervuiling. Oefenterre­inen van de brandweer zijn een bekende hotspot. Vandaar dringt het in de omgeving en komt het dus in het water terecht. Het is aan de drinkwater­bedrijven om het water van PFAS te zuiveren. “Als er een strengere norm komt, zullen we ons aanpassen,” reageert Carl Heyrman. “Dat zal investerin­gen vergen. Er zullen meer doorgedrev­en zuiverings­technieken aangewend moeten worden, zoals meer actievekoo­lfilters. Hoe die kosten een impact zullen hebben op de prijs van het kraanwater, valt nu onmogelijk te zeggen.”

De Vlaamse overheid en de drinkwater­bedrijven werken aan een becijferin­g die later dit jaar klaar moet zijn.

“Het goedkoopst­e is nog altijd voorkomen dat PFAS en andere vervuilend­e stoffen in het water belanden”, zegt Heyrman.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium