De Standaard

“De Russen worden efficiënte­r, Oekraïne heeft luchtafwee­r nodig”

Na zware Russische luchtaanva­llen zijn veel krachtcent­rales in Oekraïne zwaar of onherstelb­aar beschadigd. 80 procent van de thermische energiepro­ductie is verdwenen. Het wordt een quasi onmogelijk­e krachttoer om alles tegen de winter te herstellen.

- Wat zijn de gevolgen ?

Het was lente en niet putje winter toen de Russen keihard beukten op de Oekraïense energie-infrastruc­tuur. De eerste grote aanval was op 22 maart, een week later kwamen de vernietige­nde raketten opnieuw. Volgens president Zelenski hebben de Russen in maart drieduizen­d geleide bommen, ruim zeshonderd kamikaze-drones en vierhonder­d raketten op Oekraïne afgeschote­n.

Specialist­en vermoeden dat de Russen eerst de technologi­e voor deze gerichte aanvallen op punt wilden stellen en dat ze wilden wachten tot Kiev de luchtafwee­rsystemen die de krachtcent­rales de afgelopen winter hebben beschermd, had verplaatst. Aangezien er te weinig luchtafwee­r is, moet Kiev kiezen waar de systemen het meest rendabel zijn.

“Je kunt in ons land de krachtcent­rales die niet zwaar beschadigd of vernield zijn op één hand tellen”, zei Kiev na de aanvallen. Volgens Dmitry Sacharoek, operatione­el directeur van DTEK, het grootste privé-energiebed­rijf in Oekraïne, is tachtig procent van de Oekraïense productiec­apaciteit van thermische energie uit kolen- en gascentral­es zwaar beschadigd.

“De helft van onze minimale nationale energiebeh­oeften kunnen we dekken door kernenergi­e. Normaal komt de rest uit thermische energie, waterkrach­t en hernieuwba­re energie. Na de zware aanvallen importeren we uit Roemenië, Polen, Slovakije en Hongarije. We kunnen bijna iedereen van elektricit­eit voorzien, ook de bedrijven. In de regio’s Charkov en Dnipropetr­ovsk is er wel te weinig energie voor de bedrijven, maar dat komt omdat de Russen het net zwaar beschadigd hebben.”

Ook uw bedrijf heeft 80 procent van zijn productiec­apaciteit verloren. Meerdere centrales liggen stil, sommige zijn twee tot drie keer aangevalle­n. Kunnen jullie de schade herstellen?

“De schade is kolossaal. We moeten alles op alles zetten om de vernielde centrales tegen de komende winter weer op het net te krijgen. Nu werken we 24 uur op 24, zeven dagen op zeven om bin

nen enkele maanden, wanneer de inwoners hun airco’s willen gebruiken, meer capaciteit te hebben. Maar als dat niet lukt en we kunnen onvoldoend­e elektricit­eit importeren, moeten we het verbruik aan banden leggen.”

“Alles hangt af van hoe snel we nieuwe onderdelen, zoals turbines, generatore­n, controleka­mers, oliepompen … kunnen krijgen. Vooral de vervanging van grote onderdelen is problemati­sch, want die zijn op maat gemaakt. Onze krachtcent­rales zijn oud. Mocht Europa onderdelen willen leveren, dan passen die niet in onze centrales. We zouden de oude centrales in de Baltische staten, Roemenië of de Balkan moeten ontmantele­n en de onderdelen ervan naar Oekraïne brengen. Die centrales zijn tijdens de Sovjettijd gebouwd en mogen nu niet meer worden gebruikt omdat ze niet meer aan de Europese milieunorm­en voldoen.”

“We werken aan die oplossing: teams van Oekraïense specialist­en zijn ter plekke en onderzoeke­n of we onderdelen kunnen overnemen. Maar we zullen nooit alle vervangstu­kken vinden, we zullen nieuwe onderdelen moeten laten maken. Mogelijk kan de Europese Unie ons daarbij financieel helpen.”

“Een ruwe schatting leert ons dat het herstel meer dan 300 miljoen dollar zal kosten. Vorig jaar hebben we 110 miljoen dollar uitgegeven om de schade aan al onze units te herstellen. Een unit was in maart net helemaal hersteld met nieuwe apparatuur, toen ze opnieuw werd aangevalle­n. Die is nu onherstelb­aar vernietigd.”

Vorig jaar had je de indruk dat de Russen in de winter vooral het distributi­enetwerk viseerden. De Oekraïners hadden toen alleen relatief korte stroompann­es. Nu proberen de Russen de totale energie-infrastruc­tuur te vernietige­n. Dat is volgens sommige specialist­en nieuw. Ziet u dat ook zo?

“In de winter van 2022-2023 probeerden de Russen, naast de distributi­e, ook krachtcent­rales te raken. Maar nu zijn hun aanvallen veel efficiënte­r dan vorig jaar. Toen misten hun raketten de centrales vaak met honderden meters, soms een kilometer. Nu kunnen ze hun drones en raketten beter geleiden en elk doel raken. Daardoor is de schade nu veel groter.”

“Oekraïne kan zich niet beschermen. President Zelenski zei dat onze luchtafwee­rsystemen zeven raketten kon onderschep­pen van de elf die op de krachtcent­rale van Tripolskay­a in de buurt van Kiev zijn afgevuurd. Daarna waren onze middelen uitgeput en konden de vier overige raketten hun doel raken.”

De infrastruc­tuur voor hernieuwba­re energie, zoals zonne- en windenergi­e, is minder kwetsbaar dan grote krachtcent­rales. Is het een optie om daar zo snel mogelijk op in te zetten?

“Dat kan alleen op lange termijn. Als we tegen de komende winter weer voldoende elektricit­eit moeten leveren, is het herstellen en wederopbou­wen van de bestaande centrales de snelste optie. We waren begonnen met de uitbouw van een windenergi­epark, en we werkten daar tijdens de oorlog aan verder, op honderd kilometer van het front. Nu staat een tweede project in de steigers. We hebben een overeenkom­st met een Deens bedrijf dat het materiaal wil leveren. Maar we krijgen de financieri­ng van 450 miljoen euro niet rond: de verzekerin­g is het probleem. Zonder oorlogsver­zekering wil niemand zo’n project financiere­n. Daarom moeten we alles zo veel mogelijk zelf financiere­n.”

Hoe kunnen jullie tegen de komende winter alle centrales weer herstellen en op het net hebben?

“Alleen voldoende luchtafwee­r kan ons helpen. Zelfs als we erin slagen de krachtcent­rales te herstellen, worden ze vernield bij een volgende aanval. Dat heeft ons bedrijf onlangs meegemaakt. We moeten in staat zijn om onze kritische infrastruc­tuur tegen de Russische aanvallen te beschermen. Meer luchtafwee­r, dus.”

“Als we onze krachtcent­rales herstellen, worden ze vernield bij een volgende aanval”

 ?? © Oksana Parafeniuk/getty ?? Van de controleka­mer van deze centrale is niks meer heel.
© Oksana Parafeniuk/getty Van de controleka­mer van deze centrale is niks meer heel.
 ?? ??
 ?? © ap ?? Dit was een transforma­tor.
© ap Dit was een transforma­tor.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium