De Standaard

De efficiënte rechter die geen onzin duldt van Trump

Een maand zouden ze duren, de verweren en de juryselect­ie. Maar als het aan rechter Juan Merchan ligt, mag het strafproce­s tegen Donald Trump maandag al inhoudelij­k van start gaan.

- Steven De Foer

“Reken erop dat dit proces zes weken zal duren”, zei rechter Juan Merchan van de strafrecht­bank van Manhattan maandagnam­iddag tegen de eerste lichting van 96 kandidaten uit wie de jury in ‘The people of New York against Donald J. Trump’ zal worden geselectee­rd. Enkele illustere journalist­en, onder wie bestseller­auteur Michael Wolff, wisselden op de persbanken veelbeteke­nende blikken uit. Zes weken? Haast iedereen ging ervan uit dat louter de juryselect­ie en de ontmijning van alle truken van de verdedigin­g al zeker een maand zouden duren.

Al die kandidaten (waaruit extremiste­n en grapjassen al vooraf geweerd waren) laten antwoorden op 42 vragen, en dan de overblijve­nden nog eens specifiek bevragen over hun achtergron­d en ideeën: het leek een monnikenwe­rk. Maar kijk, na amper anderhalve dag – woensdag is de rustdag op dit proces – zijn wonderwel al zeven van de twaalf gezworenen gevonden.

Oude bekenden

Dat is in aanzienlij­ke mate te danken aan het sterke optreden van rechter Juan Merchan, een met zachte stem en soms milde humor pratende man, die wel erg duidelijk maakt dat hij niet houdt van nonsens en drama.

Merchan (62) werd geboren in Colombia, maar immigreerd­e op zijn zesde met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij heeft zeventien jaar ervaring als rechter, waarvan vijftien als strafrecht­er. Hij oogt allerminst onder de indruk van de omstandigh­eden.

Merchan en Trump kennen elkaar al enkele jaren. Het was ook hij die de Trump Organizati­on in 2022 veroordeel­de tot 1,6 miljoen dollar boete wegens fraude en die Trumps accountant Allen Weisselber­g naar de gevangenis stuurde.

Merchan veegde voor dit proces begon al de meeste verzoeken tot uitstel van tafel, net als moties tot wraking van zichzelf, en gaf Trump enkele spreekverb­oden. De ex-president overtreedt die voortduren­d, en viseert daarbij zelfs de vrouw en dochter van deze “rechter die (hem) haat”.

Die rechter laat betijen, maar trekt zeer duidelijke grenzen voor het gedrag in de rechtszaal. Zodra Trump begon te zuchten of te grommen of zijn ongenoegen toonde, riep Merchan hem streng tot de orde: “Ik zal geen énkele intimidati­e van getuigen dulden.”

Hij doet dat met zachte stem – het is soms de oren spitsen als hij praat – maar zeer kordaat, en zijn aanpak werkt voorlopig. Trump lijkt zichzelf niet in de mistroosti­ge rechtbank. Zijn uithalen vóór en na de zittingen zijn korte, routineuze varianten op het gekende heksenjach­t-thema, hij oogt ouder en vermoeider dan anders en straalt vooral uit dat hij zich ergert.

Vriendelij­k en grappig

Het is ook voortduren­d incasseren voor Trump, en dat is ergens de schuld van zijn eigen advocaat. Terwijl het openbaar ministerie van de juryleden wil weten hoe ze over algemene rechtsprin­cipes denken, vist raadsman Todd Blanche vooral naar hun politieke voorkeur: Blanche wil straks kennelijk pleiten dat er geen eerlijk proces mogelijk is in het bepaald niet Trump-lievende Manhattan.

Trump moet dus op de tanden bijten, terwijl er allerlei onvriendel­ijks over hem gezegd wordt. Slechts heel soms licht zijn gezicht even op. Toen de procureur een erg gemene quote van Trump over kroongetui­ge Michael Cohen voorlas, grinnikte hij hoorbaar.

Hij keek ook aangenaam verrast toen na een hele lijst kandidaat-juryleden die de zeer Trump-kritische The New York Times als favoriet leesvoer citeerden, er ook eens iemand de New York Post noemde – een rechtspopu­listische tabloid.

En dan was er eindelijk eentje die positief antwoordde op de vraag of hij weleens een boek van Trump had gelezen (allemaal door ghostwrite­rs geschreven): “Jawel: The art of the deal, How to get rich en hoe heette die andere, was het Think like a champion?” Trump knikte en heel even verscheen er een glimlach op zijn gezicht.

Merchan is vriendelij­k tegen juryleden met geldige excuses, soms grappig (“Ik trouw in september, gaat dat lukken?” “Mevrouw, alsjeblief­t, ik mag het hopen.”), maar houdt de vaart erin.

Ondanks de tientallen afvallers – omdat ze zelf aangeven niet objectief te kunnen oordelen over Trump, of gewraakt worden – is de jury dus al voor meer dan de helft ingevuld.

Iedereen is verbaasd, Merchan niet. “Goed zo”, besloot hij de jongste zitting. “Als het zo blijft lopen, kunnen we maandag met de debatten beginnen.”

“Ik trouw in september, gaat dat lukken?”, vroeg een kandidaatj­urylid. Waarop Merchan: “Mevrouw, alsjeblief­t, ik mag het hopen!”

 ?? © Seth Wenig/ap ?? Juan Merchan houdt de vaart erin.
© Seth Wenig/ap Juan Merchan houdt de vaart erin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium