De Standaard

Ex-premier Liz Truss wil een Britse Donald Trump zijn

Liz Truss heeft een boek geschreven waarin ze zich opwerpt als de ware verdediger van het conservati­sme. Plaats voor zelfinzich­t is er niet.

- Dominique Minten

Sommige mensen kennen geen schaamte. Neem Liz Truss. Nauwelijks 49 dagen was ze premier van het Verenigd Koninkrijk. Haar begrotings­plannen waren zo radicaal dat de financiële markten haar tot ontslag dwongen. Toen ze op 25 oktober 2022 ontslag nam, ging er een zucht van opluchting door het land én door haar partij. Om een nieuw ongeluk te voorkomen kozen de Tories met Rishi Sunak voor a safe pair of hands.

Iedereen ging ervan uit dat ze na haar lange brokkenpar­cours – ook als minister bakte ze er tien jaar lang weinig van – definitief van het politieke toneel zou verdwijnen. Maar dat was buiten Truss gerekend. Nu het land zich klaarmaakt voor verkiezing­en en Sunak de Britten ook niet kan overtuigen dat het land met hem een betere toekomst tegemoetga­at, staat Truss plots weer in de schijnwerp­ers.

Ze heeft een boek geschreven dat ze schaamtelo­os promoot. Daarbij mikt ze niet alleen op de Britse, maar ook op de Amerikaans­e markt. Zo heeft ze zich geout als grote fan van Donald Trump. Ze hoopt dat hij opnieuw president wordt, want onder zijn leiderscha­p was de wereld een veel veiligere plek. Truss schurkt al langer tegen extreemrec­hts aan. In februari was ze een van de hoofdsprek­ers op het CPAC-conferenti­e, de jaarlijkse hoogmis van radicale Republikei­nen in de VS.

In Ten Years to Save the West probeert Truss zich op te werpen als de ware verdediger van het conservati­eve gedachtego­ed. Wat dat volgens haar inhoudt, maakt de ondertitel van de Amerikaans­e editie duidelijk. Truss wil de leider zijn van “de revolutie tegen globalisme, socialisme en het liberale establishm­ent”.

Wie gedacht had dat ze het boek gebruikt om mea culpa te slaan over haar premiersch­ap, komt bedrogen uit. Dat haar begrotings­plannen de rentevoete­n voor hypotheekl­eningen steil deden stijgen, was absoluut niet haar schuld. Neen, ze werd tegengewer­kt door deBankofEn­glandendea­mbtenaren van het Rekenhof, die een lastercamp­agne begonnen tegen haar beleid. Ze vindt nog altijd dat Andrew Bailey, de gouverneur van de centrale bank, ontslag had moeten nemen

Het boek geeft een goede inkijk in de manier waarop rechts-populistis­che politici naar de wereld kijken. Overal zien ze complotten van de globalisti­sche elite die geen oog heeft voor de echte problemen van de gewone mensen. Dat ze zelf al jaren deel uitmaken van het establishm­ent, komt niet bij hen op. Dat het met Engeland helemaal de verkeerde kant is uitgaan, is volgens Truss de schuld van een rigide ambtenaren­apparaat dat de politieke hervorming­en die zij wilde doorvoeren, voortduren­d saboteerde.

Vlooienpla­ag

Dat ondervond ze al toen ze minister van Justitie was en de rechters niet hard genoeg applaudiss­eerden bij de toespraken die ze gaf. Ook als minister van Milieu werd ze tegengewer­kt door groene, extreemlin­kse ambtenaren. “Het ministerie is gekaapt door ngo’s”, schrijft ze. “Het is tijd dat de conservati­even terugvecht­en en hen ter verantwoor­ding roepen.”

Maar het boek geeft ook een gênante inkijk in het reilen en zeilen in Downing Street 10. Truss maakt er geen geheim van ze er niet graag woonde. In de eerste weken moest ze afreken met een vlooienpla­ag. De schuldige was volgens haar Dilyn, de hond van Boris Johnson. Ze klaagt ook dat de ambtswonin­g kaal en zielloos is en dat ze alles zelf moet regelen, zelfs haar kapper.

Truss was ook de laatste premier met wie koningin Elisabeth sprak. Nauwelijks drie dagen was ze eerste minister toen Elisabeth plots stierf. Volgens Truss had de koningin haar bij hun eerste ontmoeting op het hart gedrukt “niet te hard van stapel te lopen”.

Wat alle Engelsen zich afvragen, is wat Truss’ echte bedoelinge­n zijn met het boek. Beschouwt ze het als het begin van een terugkeer naar de politieke frontlinie en spiegelt zich aan Donald Trump? Daarvoor lijkt ze te beschadigd. Britten zijn ook geen Amerikanen. Weinigen nemen Truss nog serieus. Maar ook Sunak kan de verwachtin­gen niet inlossen. Alle peilingen zeggen dat de Tories onder zijn leiding een zware verkiezing­snederlaag tegemoet gaan.

Vooral de harde rechtervle­ugel van de partij, onder leiding van voormalig minister van Binnenland­se Zaken Suella Braverman, maakt zich klaar voor een machtsover­name. Ook Truss werkt zich in dat groepje opnieuw naar voren. Dinsdag stemde ze, net als Bravermann, tegen de strengste antirookwe­t ter wereld. Met de steun van Labour kreeg Sunak die toch door het Lagerhuis.

Labour hoopt dat Liz Truss’ onkunde afstraalt op haar partijgeno­ot, premier Rishi Sunak

Onkunde

Dat iedereen in Engeland opnieuw over Truss spreekt, vindt vooral Labour fantastisc­h. De partij hoopt dat haar onkunde zal afstralen op de premier. Woensdag had Keir Starmer zelfs een exemplaar van haar boek meegebrach­t naar het Lagerhuis toen hij tijdens het wekelijkse vragenuurt­je de degens kruiste met de premier. Hij wilde van Sunak weten of hij onlangs nog iemand met een hypotheekl­ening was tegengekom­en die heimwee had naar Truss en haar “schitteren­de” begroting. En hij vroeg of de premier geen lessen zou trekken uit dat debacle, want waar zal Sunak het geld halen om het gat in de begroting te dichten dat zijn beloofde belastingv­erlaging zal slaan?

Tegen dat soort aanvallen is Sunak wel gewapend. Hij profileerd­e zich van bij het begin als tegenstand­er van Truss. Dat maakte hij Starmer ook meteen duidelijk. Maar het is duidelijk dat Truss ervan overtuigd is dat ze nog altijd een rol te spelen heeft in de Britse politiek.

 ?? © epa-efe ?? Wie gedacht had dat Truss in haar boek een mea culpa zou slaan over haar desastreuz­e premiersch­ap, komt bedrogen uit.
© epa-efe Wie gedacht had dat Truss in haar boek een mea culpa zou slaan over haar desastreuz­e premiersch­ap, komt bedrogen uit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium