De Standaard

Daar sta je als filmstudio met je idealisme

- Ruben Aerts

Na twintig jaar houdt Participan­t het voor bekeken. De naam van die Amerikaans­e studio zal niet veel mensen vertrouwd in de oren klinken. Bekender zijn de films. Zo zat Participan­t achter Spotlight, Green book en Roma, om er enkele te noemen. De studio maakte straffe documentai­res. Of liet dat over aan Laura Poitras ( Citizenfou­r, All the beauty and the bloodshed), Davis Guggenheim ( An inconvenie­nt truth) en Joshua Oppenheime­r ( The look of silence).

Maar met 135 titels op de teller eindigt nu het verhaal. Indrukwekk­end, zeker omdat er geen bandwerk aan te pas kwam. Dat vonden ook de leden van de Academy. Liefst 86 Oscarnomin­aties vielen de producties van Participan­t in de schoot, 21 keer was het prijs.

Dat de studio zo vaak te vinden was op die awardfeest­jes heeft alles (of toch veel) te maken met waar hij voor stond. Participan­t wilde het publiek niet zomaar iets te kijken geven tijdens het ledigen van een emmer popcorn. Het bedrijf mikte hoger: impact! Met de verhalen die het naar het witte doek bracht, wilde het inspireren, op sociaal en maatschapp­elijk vlak een steen verleggen, aandacht geven aan heikele kwesties.

Dat waren voor een keer geen loze praatjes. De studio had specifieke thema’s waar hij zich op richtte en elke pitch aan aftoetste. Van gezondheid­szorg, milieu en mensenrech­ten tot rechtvaard­igheid en vrede.

Een nobel streven, dat moet gezegd. Maar niet elke film vond het publiek dat hij verdiende. Dat Participan­t met die 135 titels in totaal 3,3 miljard dollar ophaalde aan de kassa’s, lijkt indrukwekk­end. Maar de drie meest succesvoll­e films van 2023 brachten samengetel­d veel meer op. Daar sta je dan met je idealisme.

De pandemie deed de studio geen deugd, de acteurs- en scenariste­nstaking van vorig jaar evenmin. Ook de streamings­pelers hebben de markt flink dooreenges­chud. Het verdienmod­el kraakt en sputtert.

Wordt het straks nog moeilijker voor regisseurs die met noodzakeli­jke en relevante verhalen de nek uitsteken? Met Participan­t verliest Hollywood een ferme dosis oprechte bevlogenhe­id. Als we daar maar niet nog meer pratend speelgoed voor in de plaats krijgen.

Met Participan­t verliest Hollywood een ferme dosis oprechte bevlogenhe­id

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium