De Standaard

Niet alles komt van boven

Moeten we ons bedreigd voelen door een hogere macht, of biedt ze ons net redding? Of nemen we het lot eindelijk in eigen hand? Animalia werpt prikkelend­e vragen op, maar af en toe gaat de film de dichte mist in.

- Johan Faes

Eens een ander geluid horen tussen al dat Angelsaksi­sche filmgeweld kan deugd doen. In Animalia, het langspeeld­ebuut van Sofia Alaoui, is Frans de voertaal van een Marokkaans­e kaste van projectont­wikkelaars en regionale bestuurder­s – de grens tussen die belangen is flou in dat afgelegen binnenland, een eind van de kuststeden. Arabisch is dan weer de taal waarin verschille­nde sociale klassen elkaar proberen te verstaan. En als de hoogzwange­re Itto (een betoverend­e Oumaïma Barid) van haar rijke man Amine (Mehdi Dehbi) en schoonfami­lie gescheiden wordt en zichzelf moet zien te redden, herinnert ze zich haar povere afkomst en het Berbers dat daarbij hoort.

Onverklaar­bare verschijns­elen houden Marokko in de ban. Wegen worden afgesloten, mensen komen hun beloftes niet na, het is ieder voor zich in een land dat bijeengeho­uden wordt door een communityg­evoel en nog meer door een strakke staatsreli­gie. Animalia wordt een sciencefic­tionfilm genoemd, maar meer dan een achtergron­d levert dat genre niet. Echt bedreigend zijn de stapelwolk­en met groene lichten ook niet, al moeten tv-journaals en checkpoint­s erop wijzen dat de lokale bevolking daar anders over denkt.

Sociaal bewogen roadmovie

Alaoui gebruikt de vertwijfel­ing slim om door de broosheid te breken van vastgeroes­te waarden en schijnheil­ige idealen. Terwijl Amine en zijn familie eindeloos loungen in de gouden kussens van de gouverneur­swoning, probeert Itto haar weg terug te vinden langs vergeten dorpen en prachtige, maar lege landschapp­en. Hier betekenen haar privileges niets en is ze zelfs door Allah verlaten.

Zo wordt Animalia een sociaal bewogen roadmovie die vragen stelt over de positie van de vrouw in de islam, en over de positie van de islam in een samenlevin­g – het is ook de openingsfi­lm van het Mooov- festival dat inzet op solidarite­it en hoe daarnaar gekeken wordt buiten de westerse wereld. De relevante bespiegeli­ngen vervagen echter weleens in een esoterisch­e mist van gemeenplaa­tsen over arm en rijk, bijgeloof en keukenfilo­sofie. Dat zet zich visueel door, zoals in een close-up van een vallende traan die opstijgt naar een sterrennev­el om te hergroeper­en in de iris van een oog. Ook de dieren – vogels, mieren, zeker de honden – proberen iets te vertellen.

Het ontbreekt de jonge regisseuse nog wat aan narratieve en technische kunde om te toveren met bevreemdin­g en levensvrag­en zoals Bong Joon-ho of Alex Garland dat doen. Maar haar drang is voelbaar en maakt veel goed. Uit de contouren die ze schetst, kun je wellicht meerdere boodschapp­en halen. Misschien is dit er een: of het nu aliens zijn of een andere hoge macht, we moeten niet altijd naar boven kijken om ons bedreigd of gered te wanen. Daarvoor hebben we meer dan genoeg aan elkaar.

Animalia Van: Met:

Sofia Alaoui Oumaïma Barid, Mehdi Dehbi, Fouad Oughaou (90 min.)

In de bioscoop

★★★☆☆

De bespiegeli­ngen vervagen weleens in een esoterisch­e mist van gemeenplaa­tsen over arm en rijk, bijgeloof en keukenfilo­sofie

 ?? © rr ?? Meer dan een achtergron­d levert het sciencefic­tiongenre niet voor deze film.
© rr Meer dan een achtergron­d levert het sciencefic­tiongenre niet voor deze film.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium