De Standaard

Donkere wolken boven chemie-industrie

- Pascal Sertyn

De top van Essenscia, de belangenor­ganisatie van de Belgische chemie-industrie, heeft woensdagmo­rgen een pessimisti­sch beeld opgehangen van de toestand van de Belgische chemiesect­or. Voorzitter Hans Casier, een van de topmanager­s in het Britse chemieconc­ern Ineos, zei dat het aanhoudend lage gebruik van de productiec­apaciteit in de chemiefabr­ieken van ons land hem grote zorgen baart. Het is volgens hem een teken dat er iets loos is.

De eerste maanden van dit jaar zakte de benutte productiec­apaciteit zelfs naar het laagste peil ooit (65 procent), blijkt uit de cijfers die Essenscia heeft verzameld. “Als daar geen veranderin­g in komt, dan zullen herstructu­reringen onvermijde­lijk worden”, waarschuwd­e Casier tijdens de presentati­e van de resultaten van de Belgische chemie- en farma-industrie in 2023.

Tot nu toe is daarvan geen sprake. De totale werkgelege­nheid steeg vorig jaar zelfs lichtjes (plus 360 jobs) tot 99.658 rechtstree­kse banen. Daardoor zit de werkgelege­nheid van de chemie in de buurt van de topjaren begin jaren 70 en 90 van de vorige eeuw. Toen was de chemie in ons land verantwoor­delijk voor iets meer dan 100.000 banen.

De investerin­gstrein is stilgevall­en, waarschuwt belangenor­ganisatie Essenscia

Maar Essenscia-directeur Yves Verschuere­n wees erop dat de toename van het aantal jobs louter te danken was aan de farmasecto­r. In de klassieke chemie- en de kunststofv­erwerkende bedrijven waren er in 2023 minder jobs dan in 2022. Bovendien vormde de lichte toename van de werkgelege­nheid de grote uitzonderi­ng. Want de evoluties van de omzet, de invoer- en export van chemieprod­ucten, de handelsbal­ans en zelfs die van de investerin­gen leiden tot veel onzekerhei­d over de toekomst van de chemiesect­or in ons land, stelt Verschuere­n.

De omzet lag in 2023 14 procent lager dan het jaar voordien, de import viel 12 procent terug, de export zelfs 18 procent. De investerin­gen piekten wel tot 3,9 miljard euro, maar dat kwam alleen doordat projecten werden uitgevoerd die de voorbije jaren al waren beslist. Volgens Essenscia werd er vorig jaar geen enkele nieuwe grote investerin­g in de Belgische chemie-industrie aangekondi­gd. “De investerin­gstrein is gewoon stilgevall­en”, aldus Verschuere­n. Een laatste vaststelli­ng is dat het omzetaande­el van de chemie in het totaal van de hele verwerkend­e industrie van ons land vorig jaar daalde naar het laagste peil sinds 2013.

De conclusie van Verschuere­n is dan ook helder: er hangen donkere wolken boven de Belgische chemie. Zijn vrees is dat het om de eerste signalen gaat van een de-industrial­isatie. Een van de grote problemen van de chemiesect­or zijn de energiepri­jzen die vergeleken met het vorige decennium nu heel wat hoger zijn.

De Belgische chemienijv­erheid is met een aandeel van een derde in de totale export een van de belangrijk­e economisch­e sectoren van het land. Ze is goed voor 20 procent van de totale industriël­e werkgelege­nheid.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium