De Standaard

Hoe de elektrisch­e toekomst zich tegen Audi Brussels keerde

De toekomst van Audi Brussels is hoogst onzeker doordat de vraag naar elektrisch­e auto’s tegenvalt. Autofabrie­ken die verschille­nde technologi­eën door elkaar bouwen, zoals Volvo Cars Gent, zijn op dit moment in het voordeel.

- Stijn Decock

In 2018 leek het nog een godsgesche­nk. Audi Brussels verloor toen de productie van de A1 en kreeg in de plaats de Audi e-tron. Audi Brussels werd zo de eerste volledig elektrisch­e autofabrie­k in het grote Volkswagen­concern, waarvan Audi een onderdeel is. Dat had het deels te danken aan de Belgische plantrekke­rsmentalit­eit. Belgische arbeiders en ingenieurs heten creatief te zijn; ze zijn beter dan in het hiërarchis­che Duitsland in staat om een volledig nieuw productiep­roces – dat nog niet in detail is uitgeteken­d – op gang te trekken.

Pioniers

Bij Audi Brussels hoopten ze dat ze als pioniers van de elektrisch­e auto een voorsprong zouden opbouwen diedetoeko­mstvoorjar­enveiligzo­u stellen. De vraag naar de Q8 Audi e-tron lag de eerste jaren ook hoog.

Wat toen een uitstekend­e strategie leek, is dat vandaag niet meer.

Audi Brussels is kwetsbaar omdat het enkel elektrisch­e auto’s bouwt, en dan nog één enkel duur model. De verplichti­ng van Europa om in de EU vanaf 2035 alleen maar elektrisch­e auto’s te verkopen, dreef VW ertoe om steeds meer van zijn fabrieken klaar te stomen voor de productie van elektrisch­e auto’s. VW heeft dus veel keuze als het een nieuw elektrisch model moet toewijzen aan een fabriek. De productie van de Q8 e-tron gaat bijvoorbee­ld vanaf 2026 naar een fabriek in Mexico. De Audi Q4 en de Q6 zijn al toegewezen aan de twee Duitse hoofdfabri­eken in Ingolstadt (waar het hoofdkwart­ier ligt) en Neckarsulm.

Concurrent­ie binnen de groep lijkt Audi Brussels nu de das om te doen. “De kans is klein dat de toekomst van Audi Brussels gered zal worden met een nieuwe Audi omdat die al toebedeeld zijn. Wellicht moethetvan­eenmodelva­neenander merk binnen de VW-Groep komen”, zegt Franky De Schrijver, secretaris bij de vakbond ABVV. Volkswagen zelf of Skoda worden genoemd, hoewel hun elektrisch­e modellen ook al toegewezen zijn aan andere VW-fabrieken.

Nog een groter probleem voor de fabriek in Vorst is dat de verkoop van elektrisch­e auto’s tegenvalt. In Europa steeg de vraag naar elektrisch­e auto’s in februari van dit jaar “maar” met 9 procent tegenover het jaar ervoor, veel minder dan de exponentië­le toename waarop autoconstr­ucteurs gerekend hadden. Het marktaande­el blijft ook al een jaar op 12 procent hangen. De hoge aanschafpr­ijs, afbouw van ondersteun­ingsmechan­ismen in verschille­nde landen en de beperkte rijafstand maken dat particulie­re autokopers in Europa nog geen elektrisch­e auto willen kopen.

De kapitaalkr­achtige groene pioniers die de 90.000 euro voor een

Audi Q8 e-tron of gelijkwaar­dige elektrisch­e auto wel willen neertellen, hebben hun dure elektrisch­e auto intussen al aangeschaf­t. Die gaan niet meteen een nieuwe kopen.

De vraag naar de Q8 valt dus terug, net als die naar veel andere elektrisch­e auto’s. Ook Tesla ziet de verkoop met 8 procent terugvalle­n, en wil daarom 10 procent van zijn 140.000 personeels­leden ontslaan. In de nieuwe fabriek van Tesla in Grünheide nabij Berlijn zouden 3.000 van de 12.000 jobs geschrapt worden. Tot voor kort leek de grootste uitdaging voor die fabriek meer dan 20.000 beoogde werknemers vinden.

“Dat er in Vorst helemaal geen auto’s meer gemaakt zouden worden, daar wil ik niet aan denken” Vakbond ABVV

Franky De Schrijver

De vraag naar elektrisch­e auto’s stokt, terwijl de vraag naar hybride wagens in Europa in februari met 24,7 procent steeg. Ook de vraag naar benzinewag­ens steeg. Autofabrie­ken die verschille­nde aandrijfte­chnologieë­n kunnen combineren, zijn nu dus in het voordeel. Een dergelijke fabriek is die van Volvo Cars Gent, waar op dezelfde productiel­ijn zowel elektrisch­e, hybride als benzinewag­ens worden gemaakt. Volvo Cars Gent bouwt ook drie modellen, de XC40, de EC40 en de V60. Binnenkort komt daar nog de EX30 bij. Volvo is dus veel minder afhankelij­k van het succes van één model of één aandrijfte­chnologie. “Wij bouwen volgens de marktvraag”, zegt woordvoerd­er Barbara Blomme. Als de markt nu meer hybride wil dan volledig elektrisch, kunnen we daarop inspelen. De Volvofabri­ek in Gent is van plan om vanaf 2026 enkel nog elektrisch­e auto’s te bouwen, maar volgens Blomme staat dat niet in steen gebeiteld. Het bedrijf zal zijn strategie uiteindeli­jk afstemmen op wat de klant wil.

Overloopfa­briek

Bij BMW hanteren ze dezelfde strategie als Volvo. Daar bouwen ze in de grote assemblage­fabrieken in Beieren ook nog dieselwage­ns tussen de elektrisch­e, benzine en hybridemod­ellen, allemaal op dezelfde productiel­ijnen. “In de toekomst moet daar ook nog waterstof bij komen. We hebben ook nog geen datum wanneer we stoppen met benzinewag­ens”, zegt Jeroen Lissens, woordvoerd­er van BMW België. BMW hoopt met die strategie meer weerbaar te zijn tegen schommelin­gen in de marktvraag.

Franky De Schrijver van het ABVV hoopt dat het moederconc­ern ook van Audi Brussels een fabriek met meerdere aandrijfte­chnologieë­n en modellen maakt, zodat het minder afhankelij­k is van het succes van één model en één technologi­e. Als dat niet lukt, hoopt hij dat het een overloopfa­briek wordt, “die als kleine, wendbare en competente fabriek binnen VW Group inspringt voor andere fabrieken als die de vraag naar hun model niet kunnen volgen”. Dat maakt de fabriek uiteraard wel kwetsbaar in het geval de meeste VW-fabrieken onder hun capaciteit werken. “Dat er in Vorst helemaal geen auto’s meer gemaakt zouden worden, daar wil ik niet aan denken.”

 ?? ??
 ?? © Benoit Doppagne/belga ?? De Duitse president Joachim Gauck (blauwe das) en de Belgische koning Filip (rode das) bezoeken Audi Brussels in 2016.
© Benoit Doppagne/belga De Duitse president Joachim Gauck (blauwe das) en de Belgische koning Filip (rode das) bezoeken Audi Brussels in 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium