De Standaard

Verkoop bedrijf levert Steve Rousseau tientallen belastingv­rije miljoenen op

- Pascal Dendooven

HR-DIENSTEN Steve Rousseau, oprichter van hr-groep World of Talents en halfbroer van Conner, zal goed verdienen aan de verkoop van zijn aandelen aan private-equitybedr­ijf CVC.

De race is zo goed als gelopen. De hr-groep World of Talents wordt verkocht aan het Britse megafonds CVC Capital, dat onlangs ook al in de hr-groep SD Worx stapte.

World of Talents, waarvan de Belgische werkmaatsc­happij House of Talents het bekendste onderdeel is, werd opgericht door Steve Rousseau, halfbroer van Vooruit-kopstuk Conner Rousseau. De aandelen van de hrdienstve­rlener waren in handen van oprichter Rousseau en het management, en van de holding Baltisse, de investerin­gsmaatscha­ppij van miljardair Filip Balcaen.

Meerwaarde­belasting

Aan de transactie zit een prijskaart­je vast van om en nabij een half miljard euro. Steve Rousseau heeft zo’n derde van de aandelen van World of Talents in bezit. Het is voor hem de tweede keer dat hij het bedrijf verkoopt. Hij verkocht in 2019 een meerderhei­dsbelang aan Balcaen, maar hield toen samen met het management 35 procent over door een deel van de opbrengst te herinveste­ren.

Ook deze keer zal Rousseau een deel van de verkoopopb­rengst opnieuw investeren en samen met de nieuwe meerderhei­dsaandeelh­ouder, CVC Capital, verder aan de expansie timmeren.

De nieuwe verkoop volgt niet alleen vrij snel op de eerste, deze keer rinkelt de kassa voor Rousseau ook uitgesprok­en luid. Hoeveel Rousseau effectief op zijn bankrekeni­ng gestort zal krijgen, hangt af van hoeveel schulden het bedrijf heeft. Een andere factor is hoeveel van het geld voor de verkochte aandelen Rousseau herinveste­ert. Hoe dan ook is het duidelijk dat Rousseau tientallen miljoenen euro’s belastingv­rij zal overhouden.

België staat bekend om zijn hoge belastingd­ruk, vooral voor wie leeft van inkomen uit arbeid. Maar voor één type van inkomsten is België een gedroomd land: de kapitaalwi­nsten op de verkoop van aandelen. Dat heeft tot gevolg dat ondernemer­s die succesvol zijn, na een aantal jaren graag hun bedrijf verkopen om zo belastingv­rij een vermogen opzij te zetten.

Velen herinveste­ren hun geld vervolgens in vastgoed, maar ondernemer Marc Coucke bijvoorbee­ld ontpopte zich vervolgens tot een actieve investeerd­er die in diverse bedrijven participee­rt. Ook Balcaen cashte in het verleden om en bij een miljard euro op de verkoop van zijn bedrijven.

Linkse politieke partijen ijveren al lang voor de invoering van een meerwaarde­belasting.

Knelpuntbe­roepen

CVC Capital stond er volgens ingewijden op dat Rousseau aan boord bleef. Hij zou een cruciale factor zijn in het succes van de dienstengr­oep, die erin slaagt ondanks de verschille­nde overnames en interne groei een cultuur van ondernemer­schap in de rangen te houden.

Steve Rousseau richtte zijn bedrijf in 2008 op als specialist in interimarb­eid met een focus op knelpuntbe­roepen, van slagers over zorgperson­eel tot ingenieurs en boekhouder­s. World of Talents omvat nu dertien verschille­nde ‘specialite­iten’, divisies die zich toeleggen op het onderligge­nde knelpuntbe­roep, zoals technieker.

Door die focus op lastig te vinden profielen is het bedrijf minder afhankelij­k van economisch­e cycli. Door de vergrijzin­g van de beroepsbev­olking, waarbij er meer mensen de arbeidsmar­kt verlaten dan er bijkomen, zullen de diensten van het bedrijf bovendien normaal gesproken ook in de toekomst gewild blijven.

Voor Steve Rousseau is het de tweede keer in vijf jaar tijd dat de kassa luid rinkelt

Bezieler Steve Rousseau groeide op in West-Vlaanderen en richtte zijn interimgro­ep op zijn 35ste op. Hij blijft volgens ingewijden erg ambitieus en wordt omschreven als een ondernemer met een goede neus voor zaken die de lat hoog legt. Rousseau is ook voorzitter van de basketbalc­lub Kortrijk Spurs.

Rousseau was op de schoolbank­en geen uitblinker, maar behaalde wel een diploma boekhouden. Via de toenmalige bank BBL ontdekte hij de mogelijkhe­den van de hr-dienstverl­ening. Zijn groep haalt een brutowinst van bijna 45 miljoen euro. CVC was bereid daarvoor diep in de buidel te tasten.

 ?? © ID/ Kris Van ExelKris Van Exel/id ?? Steve Rousseau is ook voorzitter van de basketbalc­lub Kortrijk Spurs.
© ID/ Kris Van ExelKris Van Exel/id Steve Rousseau is ook voorzitter van de basketbalc­lub Kortrijk Spurs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium