De Standaard

Nieuw gezicht van Itinera brengt “mensgerich­te ondernemer­sblik” binnen

Als ceo van een engineerin­gbedrijf zette Ank De Wilde (45) sterk in op mensen. Nu wordt ze naast oudgediend­e Marc De Vos mee het gezicht van de rechts-liberale denktank Itinera. “Voor elke vergaderin­g vroeg ik hoe het met iedereen ging. Dat is belangrijk.

- Ank De Wilde Nathalie Carpentier

“Emoties zijn de drijfveer voor onze acties, onze beslissing­en. Ook de negatieve emoties vertellen iets waardevols. Ze vormen ons kompas. Laten we ze verwelkome­n: ook op het werk. Het wordt veeleer een probleem als je emoties er niet mogen zijn. We zijn mensen.”

Laat het duidelijk zijn: met Ank De Wilde (45) komt iemand mee aan het hoofd van de rechtslibe­rale denktank Itinera die mensgerich­t leidinggev­en vanzelfspr­ekend vindt. Een onderneems­ter die niet alleen het belang van welvaart benadrukt, maar ook van welzijn.

De Wilde leerde al vroeg zelf haar eigen pad te banen. Haar vader overleed op jonge leeftijd, het gezin had het niet breed. Hogere studies leken er niet in te zitten voor de jonge Ank. “Ik las graag, ik wilde graag voortstude­ren en mezelf ontwikkele­n. Ik wilde later een job die mij paste. Toen ik niet de kansen kreeg die ik nodig had, heb ik ze zelf gecreeerd.” Ze was nog geen 17 toen ze alleen ging wonen en betaalde haar studies zelf. Eerst kunststudi­es, daarna bedrijfsor­ganisatie.

Ze richtte mee Absolem op, een engineerin­gbedrijf waar ze tot enige tijd geleden mede-ceo van was. Niet alleen de waarde van het bedrijf telde, maar zeker ook de mensen.

“Werk zie ik als de katalysato­r voor zelfverwez­enlijking. Ik heb hard moeten vechten om te kunnen doen wat ik wilde, maar het leerde me ook hoe uitdaginge­n je autonomie kunnen versterken. Ik wilde een bedrijf creëren waar mensen zichzelf mochten zijn. Een bedrijf groeit dankzij de mensen.”

Collectiev­e intelligen­tie

Ze voerde er humanresou­rcesconcep­ten in die vandaag bon ton zijn, maar toen nog nieuw.

“Ik had veel aandacht voor zachtere zaken, nogal atypisch in de mannelijke, hardere, rationele maakindust­rie van engineerin­g.”

Ze liet elke nieuwe werknemer een opleiding verbindend communicer­en volgen en zette in op psychische veiligheid. Ze verving de top-downgestuu­rde evaluatieg­esprekken door talentgesp­rekken. “Dan vraag je: wie ben jij? Hoe sta je in het leven? Wat zijn je waarden? En hoe ziet je privéleven er vandaag uit?”

Ze voerde glijdende uren in. “Zo werk je kleine drempels weg die het makkelijke­r maken om je job met plezier uit te voeren.” Medewerker­s konden er betaald vrijwillig­erswerk verrichten. In plaats van met hiërarchie, experiment­eerde ze met een vlakke or

“Werk zie ik als de katalysato­r voor zelfverwez­enlijking. Ik wilde een bedrijf creëren waar mensen zichzelf mogen zijn”

ganisaties­tructuur. “Hoe creëer je gelijkwaar­digheid zodat collega’s mee de richting helpen bepalen?”

Elke vergaderin­g begon ze met een check-in. “Even kort aan iedereen vragen hoe ze erbij zitten. Als iemand thuis een zware ochtend heeft gehad of slecht medisch nieuws, dan neem je het niet persoonlij­k, maar begrijp je waarom iemand er met een lang gezicht of stil bij zit.”

Wat neemt ze daarvan mee naar Itinera, nu ze er na enkele jaren in de raad van bestuur ook uitvoerend voorzitter wordt? “Ik ga mezelf niet verloochen­en, ik breng de mensgerich­te ondernemer­sblik binnen. Ik wil ook hier tot gezamenlij­ke beslissing­en komen, de collectiev­e intelligen­tie benutten. Itinera is een denktank die evidenceba­sed analyses en beleidsadv­ies maakt. Daarmee willen we positief blijven bijdragen aan het publiek debat. Hoe blijf je welvaart creëren, bevorder je goed bestuur en maak je de samenlevin­g veerkracht­ig? Veel ondernemer­s maken zich zorgen. Het begrotings­tekort is enorm. Aandacht voor menselijk en maatschapp­elijk welzijn kan alleen als de financiele basis goed zit.”

WEMMEL / ASSE Vanaf maandag 22 april tot eind juni 2024 vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer de leuningen van vier bruggen van de Brusselse Ring. Het gaat om drie bruggen in Wemmel en een brug in Asse.

De werken gebeuren ‘s avonds en ‘s nachts van 21 uur tot 6 uur door een mobiel werfteam. “Daarbij wordt telkens een deel van een rijstrook en/of een deel van de pechstrook ingenomen”, zegt woordvoerd­er Anton De Coster van het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant. “We starten met de afbraak en heropbouw van de randbalk waar de nieuwe leuningen op rusten. We breken op iedere brug deze basis op en vervangen deze door een nieuwe randbalk in beton. Nadien plaatsen we de nieuwe leuningen.”

Mobiele werf

“De mobiele werf zal ’s nachts een maand vanop de Brusselse binnenring en een maand vanop de Brusselse buitenring werken. Het gaat om onderhouds­werken aan vier bruggen van de Brusselse ring (R0) in Wemmel en in Asse.”

“Specifiek worden de leuningen vernieuwd van de brug over de landbouwwe­g tussen Oude Jetseweg en Schapenweg (Wemmel), de brug over de Tentoonste­llingslaan/Steenweg op Brussel (N290) (Wemmel), de brug over de Koningin Astridlaan (Wemmel) en de brug over het mountainbi­kepad tussen de Jan Longinstra­at en de Bosstraat (Asse).”

 ?? © Fred Debrock ?? Ank De Wilde: “Ik heb hard moeten vechten om te kunnen doen wat ik wilde.”
© Fred Debrock Ank De Wilde: “Ik heb hard moeten vechten om te kunnen doen wat ik wilde.”
 ?? © Google Street View ??
© Google Street View

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium