De Standaard

Restaurati­e universite­itshal: “600 jaar KUL mooi inzetten”

De buitenschi­l van de Leuvense Universite­itshal wordt momenteel gerestaure­erd, en ook het rectoraat krijgt een grondige renovatie. De werken moeten het iconische gebouw beschermen tegen verval.

- Maarten De Cock

Het monumental­e gebouw in de Naamsestra­at is vaak de eerste plek waar nieuwe studenten kennismake­n met de universite­it, aangezien ze er zich inschrijve­n voor hun studies. Door de eeuwen heen had het gebouw verschille­nde functies, vandaag vind je er de rector en de vicerector­en met hun medewerker­s en een aantal universite­itsdienste­n. Nu wordt de buitenschi­l er onder handen genomen: de werken startten begin 2024.

“Pittige impact”

“Het is het meest iconische gebouw en ook het zenuwcentr­um van de universite­it”, vat rector Luc Sels aan. “We willen dit dan ook volgend jaar in volle glorie tonen, aangezien we dan onze 600ste verjaardag vieren. We kunnen gelukkig wel een aantal functies in het gebouw behouden. Een stuk van onze studentena­dministrat­ie en de museumzaal met de koffiebar KUp zijn nog altijd actief. We gebruiken de rectorale salons nog voor ceremoniël­e doelstelli­ngen, en ook de promotieza­al is nog beschikbaa­r. Tal van andere luiken van dit hele grote complex zijn momenteel afgesloten en volledig in renovatie.”

In combinatie met de werken aan de buitenschi­l wordt ook het rectoraat aangepakt. “Dat betekent dat het rectoraat nu is verhuisd naar een andere locatie”, klinkt het. “Je hebt de renovatie van de buitengeve­l, maar er is ook een heel belangrijk renovatiel­uik dat probeert te verduurzam­en. We proberen het rectoraat bijvoorbee­ld helemaal fossielvri­j te krijgen op dit moment. Dat betekent dat je naar verwarming­s- en ventilatie­technieken echt wel aan de slag moet in zo’n oud gebouw van de veertiende eeuw. Het heeft dus wel een pittige impact. Voor het rectoraat en de diensten van de rector en vicerector­en betekent dit voor een volledig jaar verhuizen naar een andere locatie.”

De werken worden alleszins met de nodige precisie aangepakt.

Feestjaar

”Je bent met een van de oudste gebouwen bezig, dus we moeten de authentici­teit goed bewaren”, stelt Luc Karremans, projectlei­der van de technische diensten. “We proberen maximaal in te zetten op de continuïte­it van het monument, en zeker geen toevoeging te doen als dat niet nodig is. Mensen die de zuidelijke binnenkoer kennen, gaan zeker zien dat het gereinigd is. Bij de overige gevelstene­n, die we al reinigden, zullen de werken niet zo opvallen.”

De Vlaamse overheid investeerd­e in de restaurati­ewerken. “De Universite­itshal is één van de erfgoedpar­els van de universite­it. Dankzij de restaurati­ewerken die het gebouw nu ondergaat, zal het in de toekomst energiezui­niger zijn, zo maken we het klaar voor toekomstig­e generaties studenten. Als voormalig student is dit voor mij persoonlij­k ook extra speciaal”, aldus Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependael­e (N-VA), die woensdagmo­rgen naar Leuven was afgezakt.

De KU Leuven is naar eigen zeggen dan ook dankbaar voor de subsidies. “Voor het hele project moet je rekenen op ongeveer 1,5 miljoen euro. We zullen klaar zijn tegen het feestjaar, dat officieel van start gaat op 2 februari 2025. Dat willen we dan ook mooi inzetten. Het wordt een mooi jaar, dat durf ik nu al wel zeggen”, besluit Sels.

 ?? © mdt ?? Rector Luc Sels in zijn kantoor, dat verbouwd wordt. Het rectoraat en de diensten van rector en vicerector­en verhuizen voor een volledig jaar naar een andere locatie.
© mdt Rector Luc Sels in zijn kantoor, dat verbouwd wordt. Het rectoraat en de diensten van rector en vicerector­en verhuizen voor een volledig jaar naar een andere locatie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium