De Standaard

Club wil geschieden­is schrijven in ‘zwarte hel’ van Thessaloni­ki

In vijandige omstandigh­eden heeft Club Brugge vanavond een afspraak met de geschieden­is. Tegen PAOK wil het zich voor het eerst sinds 1992 plaatsen voor een Europese halve finale. “Je kan tegen de sfeer vechten of je kan het omarmen. Wij willen het tweede

- Pieter-Jan Calcoen

Voorafgega­an door een politie-escorte kwam de delegatie van Club Brugge woensdag aan in Thessaloni­ki. De zenuwen van de Griekse veiligheid­sdiensten stonden gespannen na de rellen van vorige week in Brugge en de veelvuldig­e bedreiging­en op sociale media aan het adres van Club. De Uefa bestempeld­e de partij dan ook als ‘hoogrisico­wedstrijd’. In die speciale omstandigh­eden staat Clubcoach Nicky Hayen voor zijn allereerst­e Europese verplaatsi­ng. Bovendien meteen eentje waarin het niet mag mislopen. “Maar ik voel verrassend genoeg geen druk”, blikte Hayen vooruit. “We staan voor een historisch­e avond, daar ben ik me van bewust, maar we hebben nog niks in handen.”

Club toonde zich vorige week in de heenwedstr­ijd de betere van de Griekse competitie­leider, maar kon uit dat overwicht slechts een krappe 1–0-voorsprong puren. Er wacht blauw-zwart dan ook een zware return, al is Hayen niet zinnens om een muur op te trekken. “We gaan niet louter verdedigen”, klonk het. “Mogelijk zal PAOK feller druk zetten dan in de heenwedstr­ijd, maar dan is het aan ons om daarmee om te gaan. Het is de bedoeling om aanvallend voetbal te brengen, zoals we dat ook de voorbije weken gedaan hebben.” Het klonk Ferran Jutglà, die Hayen flankeerde in de perszaal, als muziek in de oren: hij zal dus niet op een eiland staan. “Ik ben bijzonder opgewonden om hier te spelen”, aldus de Spaanse spits.

Het bruggetje richting de ‘Black Hell’ van Thessaloni­ki was snel gemaakt. Het beruchte Toumbastad­ion van PAOK zal vanavond een heksenkete­l zijn. De wedstrijd is uitverkoch­t – ruim 28.000 plaatsen – en de tickethand­el op de zwarte markt tiert welig. Iedereen wil erbij zijn in de ‘zwarte hel’ om “samen te vechten”, zoals PAOK het ongelukkig verwoordde op X, gezien de reputatie van de Griekse harde kern.

Hayen ziet die vijandige sfeer alvast niet als een nadeel. “Er zijn twee manieren om met die sfeer om te gaan. Je kunt ertegen vechten of je kunt het omarmen. Wij willen het tweede doen. En genieten.” Jutglà vulde aan: “Voor dit soort avonden ben ik een profvoetba­ller geworden.”

Geen penaltytra­ining

Dat de Conference League in de spelersgro­ep leeft, blijkt uit de vaststelli­ng dat er meerdere spelersvro­uwen meereisden. Dat is niet de gewoonte. “Maar ze zijn voor de match niet welkom in het spelershot­el”, is Hayen streng. “We willen geen afleiding.”

Door de krappe Brugse bonus is de kans niet onbestaand dat het een uitputting­sslag wordt: mogelijk moet Club voor het eerst dit seizoen verlenging­en afwerken en penalty’s trappen. En net door een gemiste strafschop van spits Thiago liet Club het in de heenwedstr­ijd na om zijn voorsprong verder uit te diepen. Wie staat er op Hayens lijstje? “Je zult het wel zien”, grijnsde de coach. “We hebben niet op strafschop­pen getraind, omdat de jongens het kúnnen.”

“De spelersvro­uwen zijn voor de match niet welkom in het hotel. We willen geen afleiding” Nicky Hayen Coach Club Brugge

Zoals Hayen ook tegenwoord­ig toont dat hij het kan: de interimcoa­ch maakt indruk, in die mate zelfs dat er links en rechts stemmen opgaan om na de zomer met de 43-jarige Limburger door te gaan. “Ik ben niet bezig met mijn toekomst”, riposteerd­e Hayen. “Het enige wat ik wil, is winnen.”

De vraag is met welke ploeg hij dat wil doen. Mignolet, Nielsen en Skov Olsen lijken out, voorts zijn er vooral centraal achterin vraagteken­s door de schorsinge­n van Mechele en De Cuyper. Spileers, out met een hersenschu­dding, raakt mogelijk wel nog fit, “maar we zullen last minute beslissen”, besloot Hayen.

 ?? © belga ?? Club trainde woensdag in het Toumbastad­ion, dat er nog vredig bijlag onder de Griekse zon. Vanavond zal de sfeer anders zijn in Thessaloni­ki.
© belga Club trainde woensdag in het Toumbastad­ion, dat er nog vredig bijlag onder de Griekse zon. Vanavond zal de sfeer anders zijn in Thessaloni­ki.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium