De Standaard

Vooral de farmasecto­r is gebaat bij geheime deals

-

Geheime deals met de farmasecto­r zijn niet alleen moreel discutabel, ze maken geneesmidd­elen op termijn wellicht

ook duurder, schrijft Jan Rosier. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) sluit geheime contracten met de farmasecto­r om prijskorti­ngen te bedingen. De voorbije drie jaar werden 120 geheime contracten met de farma-industrie verlengd of nieuw gesloten voor de terugbetal­ing van innovatiev­e geneesmidd­elen. Die contracten zijn intussen goed voor 2,36 miljard euro. In 2014 ging het nog maar om een half miljard. Ondertusse­n staat er in de Verenigde Staten een geneesmidd­el in de stijgers met een prijs van om en bij de 4 miljoen dollar voor één behandelin­g. We staan aan het begin van een prijzentsu­nami waarbij het extra therapeuti­sche voordeel van sommige nieuwe medicijnen zeer kritisch onder de loep zal moeten worden genomen.

Je kunt alleen maar gelukkig zijn bij het zien van ouders die door de farmadeal hun dochtertje zien heropleven. Maar dat maakt de farmadeals nog niet respectabe­l. Het geneesmidd­el dat het meisje heeft gered, is er gekomen doordat het farmabedri­jf topambtena­ren en politici de arm omwrong – moreel chanteerde, zelfs, volgens sommigen. Het is niet omdat een beslissing gunstig is voor een gezin dat het proces dat tot de beslissing heeft geleid niet moreel discutabel is. Voor één Vlaams gezin dat nu kan gebruikmak­en van de ‘farmadeal’, zijn er honderden gezinnen in andere Europese lidstaten die door de prijsstrat­egieën van de farmasecto­r die medicijnen niet kunnen gebruiken.

Beleidsmak­ers geven vaak aan dat ze zich onder druk gezet voelen om voorwaarde­n te aanvaarden die ze als ongunstig beschouwen. De onbeschikb­aarheid, onbetaalba­arheid en de vertraagde marktintro­ductie van medicijnen zijn problemen die niet beperkt blijven tot lage- en middeninko­menslanden. Publieke betalers in Australië, Canada, lidstaten van de Europese Unie, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland hebben het steeds moeilijker om betaalbare toegang tot medicijnen te garanderen.

Democratis­ch deficit

Ondanks hun bereidheid om te betalen, kregen kleine hoge-inkomensla­nden sommige van de nieuwe medicijnen niet aangeboden. In landen met lagere medicijnpr­ijzen zoals Griekenlan­d, Spanje of Portugal werdenmedi­cijnensoms­pasmaanden­of jaren na hun eerste introducti­e – meestal in Duitsland – op de markt gebracht, zo merkte het WHO Collaborat­ing Centre for Pharmaceut­ical Pricing and Reimbursem­ent Policies op. In Duitsland zijn medicijnen al 133 dagen na goedkeurin­g beschikbaa­r, in Roemenië duurt dat bijna tweeënhalf jaar. We verbinden ons ertoe, zo oppert de Europese Federatie van Farmaceuti­sche Bedrijven en Vereniging­en (Efpia), om binnen de twee jaar na de goedkeurin­g van de producten in elke lidstaat een prijs te vinden. Dat dit moeilijker wordt gezien de prijszetti­ng van de nieuwste geneesmidd­elen, hoeft niet te verbazen.

Om de onderhande­lingsposit­ie van de lidstaten te versterken is meer pan-Europese samenwerki­ng nodig.

Dat is ook in het voordeel van de farmabedri­jven, die daardoor hun transactie­kosten zien dalen, omdat afzonderli­jke overeenkom­sten met lidstaten niet meer nodig zijn. Toch verkiest de farmasecto­r die afzonderli­jke overeenkom­sten boven lagere transactie­kosten, omdat ze zo haar onderhande­lingsposit­ie versterkt. Het zou naïef zijn om van de industrie te verwachten dat ze prijstrans­parantie nastreeft en zo haar onderhande­lingsposit­ie verzwakt. Maar geheime, niettransp­arante prijsafspr­aken en kortingen verhindere­n de samenlevin­g om de overheidsu­itgaven onder de loep te nemen. Dat is een democratis­ch deficit dat het vertrouwen in de overheid ondermijnt, zoals Vandenbrou­cke terecht opmerkt. De toenemende publieke vraag naar een gecoordine­erde internatio­nale actie leidde tijdens de Wereldgezo­ndheidsver­gadering (WHA) van 2019 tot een WHO-resolutie waarin werd opgeroepen tot grotere transparan­tie.

Economisch getheoreti­seer

De industrie beweert dat (niet-transparen­te) kortingen haar in staat stellen om lagere prijzen aan armere landen aan te bieden, dat de huidige prijzen nodig zijn om de hoge kosten van onderzoek en ontwikkeli­ng (O&O) te dekken en dat kostentran­sparantie O&O-investeerd­ers zou kunnen af

In een Nederlands experiment bleek dat volledige transparan­tie de prijzen deed dalen met meer dan een kwart

schrikken. Voorstande­rs van transparan­tie beweren dat geheimhoud­ing juist de hoge prijzen veroorzaak­t en effectieve investerin­gen belemmert. Er is niet veel empirisch bewijsmate­riaal over de effecten van prijstrans­parantie (er is wel veel economisch getheoreti­seer). Daarom vroegen onderzoeke­rs van het Nederlands­e kankerinst­ituut zich af wat er zou gebeuren mocht er volledige transparan­tie over prijs- en O&O-kosten zijn. Ze voerden een experiment uit waarbij de farmaceuti­sche markt van de EU in een laboratori­umomgeving werd nagebootst. In een gerandomis­eerde gecontrole­erde studie analyseerd­en ze hoe deelnemers – 400 studenten uit vier Europese landen – onderhande­lden in het huidige systeem van prijsgehei­m in vergelijki­ng met onderhande­lingen waar ofwel alleen prijzen (prijstrans­parantie) of prijzen én O&O-kosten (volledige transparan­tie) worden vrijgegeve­n. Ze ontdekten dat volledige transparan­tie de prijzen deed dalen met 26 procent. Nora Franzen van het Nederlands Kankerinst­ituut besloot: “Ons onderzoek laat zien dat een verreikend­e transparan­tie zou kunnen bijdragen aan duurzame medicijnpr­ijzen zonder de O&O-investerin­gen te remmen.”

Jan Rosier

Gewoon hoogleraar UCD/Trinity College Dublin.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium