De Standaard

Wet-Renault

-

Ive Marx omschrijft de wet-Renault als “al lang rijp voor een serieuze herziening” (DS 16 april). Dat vergt enige uitleg. Bij de aankondigi­ng van Renault dat de fabriek in Vilvoorde tegen eind 1997 zou sluiten, werd het bedrijf zowel in Frankrijk als in België door de rechtbank veroordeel­d. Renault moest de procedure tot twee keer toe herstarten. Na vijf maanden van acties, stakingen en inbeslagna­me van 5.000 wagens kreeg de strijd haar beslag: behoud van 400 jobs, brugpensio­en op 50 jaar, sociaal plan en op 27 februari 1998 werd de ‘wet-Renault’ aangenomen. Bij elk voornemen tot herstructu­rering of collectief ontslag moet de ondernemin­gsraad als eerste op de hoogte gebracht worden. Er start een procedure waarbij vakbonden en directie onderhande­len om zo veel mogelijk jobs te redden.

De wet-Renault is 26 jaar oud. Heeft ze jobs kunnen redden en is ze voor verbeterin­g vatbaar? Volgens het ACV voorkwam de wet in 2020 11 procent van de geplande collectiev­e ontslagen. Marx schrijft dat België zowat de strengste wetgeving heeft. In Nederland en Frankrijk is de wetgeving strenger. In België blijft het zeer makkelijk om mensen individuee­l te ontslaan.

De werknemers van Van Hool kunnen alvast niet rekenen op de wet-Renault. Het gaat hier over een faillissem­ent en zodoende worden ze onmiddelli­jk op werklooshe­id gezet en is er geen sprake van een sociaal plan.

Er wordt snel voorbijgeg­aan aan het leed dat werknemers ondervinde­n bij collectief ontslag, hoe groot of hoe klein het bedrijf ook is. De werknemers van Van Hool hebben het beste van zichzelf gegeven voor een inkomen, maar ook voor de winsten van het bedrijf. Dat het is misgegaan, ligt niet aan de werknemers. Dat ze op straat worden gezet al zeker niet. De emotionele gevolgen zijn erg groot. Ik hoop dat zo veel mogelijk werknemers bij *

Van Hool kunnen blijven. De busindustr­ie heeft een toekomst.

Jan Dereymaeke­r, ex-werknemer Renault, ex-vakbondsec­retaris bij Puls

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium