De Standaard

Het nieuwe fascisme noemt zich antifascis­me

- Mia Doornaert

Drie politieke keuterboer­en, alias Brusselse burgemeest­ers, hebben de hoofdstad van Europa te kijk gezet. In naam van het ‘antifascis­me’ verhinderd­en of verstoorde­n ze een conferenti­e in Brussel van Europese radicaal-rechtse politici en partijen. Daarmee vertrapten ze het ‘fascisme’ niet, wel de democratis­che verworvenh­eid van de vrije meningsuit­ing, en bovendien de wet en de grondwet. De Raad van State floot ze terug, maar de internatio­nale imagoschad­e is er. Donald Trump zal wel niet van dat akkefietje op de hoogte zijn. Anders zou hij zeggen dat Brussel wel degelijk een ‘hellhole’ is. Dat compliment maakte de toenmalige presidents­kandidaat na het islamistis­che bloedbad van 13 november 2015 in Parijs –

130 doden, 413 gewonden van wie 99 ‘zeer zwaar’. De daders kwamen uit een nest fanatici dat kon gedijen in het Molenbeek van PS-burgemeest­er Philippe Moureaux.

Philippe Close, PS-burgemeest­er van Brussel, Vincent De Wolf (MR), sinds 1992 (!) burgemeest­er van Etterbeek, en daarna Emir Kir, burgemeest­er van Sint-Joost-ten-Node, volgden elkaar de afgelopen dagen op om de National Conservati­sm Conference (NatCon) te verhindere­n of te dwarsbomen. Het excuus was het eeuwige voorwendse­l van de cancelcult­uur, namelijk het “gevaar voor de openbare orde” wegens tegenbetog­ers. Kir voegde er voor alle duidelijkh­eid nog aan toe dat “radicaal-rechts hier niet welkom is”. Tja, die man van Turkse afkomst is zo antifascis­tisch dat hij eind 2019 een ontmoeting had met Turkse burgemeest­ers van MHP, een ultranatio­nalistisch­e extreemrec­htse partij met banden met de paramilita­ire Grijze Wolven. Dat kon zelfs voor de PS niet door de beugel. Ze zette haar stemmenkan­on uit de partij.

“Het nieuwe fascisme zal zich antifascis­me noemen.” Die uitdrukkin­g wordt soms aan Winston Churchill toegeschre­ven, maar de Nederlands­e schrijver Gerard Reve zei dat hij ze in 1947 in zijn Amsterdams gymnasium hoorde van zijn leraar Jacques Presser, een eminente historicus (1899-1970).

“Wie stenen door ramen gooit en andersdenk­enden molesteert, kan wel menen dat hij het fascisme bestrijdt, in feite echter gebruikt hij de methoden van zijn tegenstand­er. Het fascisme is een houding van de geest, een bepaalde mentalitei­t, een geur, een atmosfeer van onverdraag­zaamheid, een met boegeroep iedere discussie in de grond stampende

Napoleon zei het al: “Als je je tegenstand­er fouten ziet maken, hou hem dan vooral niet tegen”

vorm van machtsvert­oon, die als een plotseling­e stank van leer en laarzen door zo’n zaal waait. Eng is dat.”

Dat zou vandaag kunnen geschreven zijn. Godfried Bomans, die virtuoos van de Nederlands­e taal, die helaas niet meer gelezen wordt, schreef dat al in 1970. Het was de tijd waarin erfgenamen van mei ’68 andersdenk­enden van de straat of het podium af brulden.

De cancelcult­uur heeft inderdaad wortels in de sfeer van het “interdit d’interdire”, en is alsmaar sterker geworden met de komst van de sociale media, die ware heksenjach­ten ontketenen.

In Frankrijk wordt er in de omgekeerde richting gecanceld. Daar is het de radicaal-linkse leider JeanLuc Mélenchon die morgen zijn persconfer­entie niet mag houden aan de Universite­it van Rijsel. De reden is eens te meer dat “de sereniteit niet gewaarborg­d kan worden”. Op de uitnodigin­g door een pro-Palestijns­e studentenb­eweging staat namelijk een kaart van Palestina “van de rivier tot de zee” waarop Israël verdwenen is. Dat lokte hevig protest uit, maar de tegenstand­ers van de gauchist hadden beter gezwegen. Mélenchon verloor al veel krediet door zijn steun aan het terroristi­sche Hamas en zijn antisemiti­sch getinte uitspraken. Op zijn persconfer­entie kon hij dat alleen maar erger maken. Napoleon Bonaparte zei het al: “Als je je tegenstand­er fouten ziet maken, hou hem dan vooral niet tegen.”

De deelnemers aan NatCon kunnen inderdaad alleen maar blij zijn met het onbesuisde optreden van de drie burgemeest­ers. Zij zijn de morele overwinnaa­rs, degenen die getriomfee­rd hebben tegen politieke censuur. Dat komt ervan als het ‘antifascis­me’ de gewaden draagt van wat het beweert te bestrijden. Mia Doornaert is onafhankel­ijk expert in internatio­nale betrekking­en. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op donderdag.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium