De Standaard

Vivaldi heeft een fiscale kans laten liggen

- Ruben Mooijman

Toen ondernemer Marc Coucke tien jaar geleden Omega Pharma verkocht en daarmee belastingv­rij 1 miljard euro verdiende, laaide het debat over een heffing op meerwaarde­n eventjes op. Het verleidde Coucke tot de uitspraak dat hij het geld beter zou besteden dan de fiscus zou doen.

Nu de verkiezing­en naderen, wordt het debat opnieuw gevoed. Steve Rousseau, de oprichter van hr-dienstverl­ener World of Talents, hoeft van de miljoeneno­pbrengst van de verkoop niets aan de fiscus af te dragen. Hij is niet de enige. Voor heel wat ondernemer­s is zo’n verkoop een fiscaal aantrekkel­ijke mogelijkhe­id om de vruchten van hun ondernemin­gszin te plukken.

Met zo’n vrijstelli­ng is België internatio­naal een uitzonderi­ng. Door de opbrengst volledig vrij te stellen, kunnen ondernemin­gen sneller in buitenland­se handen vallen. De fiscale rem op zo’n verkoop ontbreekt immers.

Uit de partijstan­dpunten die voor De Stemtest verzameld werden, blijkt dat veel partijen voorstande­r zijn van een vorm van vermogensb­elasting. Ook Open VLD, mits de totale belastingd­ruk niet stijgt. Die vaststelli­ng brengt een van de grootste mislukking­en van Vivaldi in herinnerin­g: de fiscale hervorming die zorgvuldig was voorbereid door minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij wilde vermogen en consumptie zwaarder belasten, in ruil voor lagere lasten op arbeid. Een van de voorstelle­n was een belasting op meerwaarde­n van 15 procent. Als het plan was aanvaard, zou de opbrengst van World of Talents voor een deel in de schatkist beland zijn. Dat het zover niet gekomen is, ligt onder meer aan de Franstalig­e liberalen.

De uitdaging is om twee uitgangspu­nten met elkaar te verzoenen. De liberalen hebben gelijk als ze zeggen dat in een land dat qua belastinge­n heffen in de wereldtop zit, extra belastinge­n het laatste zijn wat we nodig hebben. Zeker als er in het uitgavenbe­leid qua doelmatigh­eid nog heel wat winst te halen valt. Dat de partijen er niet in slagen een simpele efficiënti­e-oefening als de eigen partijfina­nciering tot een goed einde te brengen, geeft tegenstand­ers van meer belastinge­n de pap in de mond.

Tegelijk hebben de hervormers een punt als ze zeggen dat het Belgische belastings­telsel onevenwich­tig en zelfs oneerlijk is. In een evenwichti­g opgebouwd stelsel kan een belasting op meerwaarde­n zeker een plaats hebben. Maar de opbrengst moet dan wel dienen om de belastingd­ruk op andere inkomsten te verlichten. En niet om de geldhonger van de overheid te stillen.

Ons land kent geen belasting op meerwaarde­n en is daarmee een uitzonderi­ng

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium