De Standaard

Terreursla­chtoffers krijgen eindelijk zicht op betere schadeverg­oeding

De oppositie zal een verbeterde schadeloos­stelling voor terreursla­chtoffers niet langer blokkeren, nu ook de slachtoffe­rs van de aanslagen van 2016 met een posttrauma­tische stressstoo­rnis meer tijd krijgen om een schadeloos­stelling te vragen.

- Christof Vanschoubr­oek

Slachtoffe­rs van terreur beter en sneller vergoeden was een van de regeringsd­ossiers die op de valreep dreigden te sneuvelen. Maar nadat de meerderhei­d donderdag een aanpassing aan het wetsontwer­p heeft goedgekeur­d, zal de oppositie de goedkeurin­g ervan volgende week geen strobreed meer in de weg leggen.

De eerste stappen voor het wetsontwer­p werden de voorbije bestuurspe­riode al gezet. Het zou een blamage zijn indien het alsnog zou sneuvelen. “Het is niet normaal dat de wetgeving er pas acht jaar na de aanslagen is”, zei minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS). “Ik bied dan ook de excuses van de regering aan.”

“Beter iets dan niets”

Vlak voor de ontbinding van het parlement krijgt de oppositie wat extra macht in handen. Met vertraging­smanoeuvre­s kan ze verhindere­n dat wetsontwer­pen van de regering nog goedgekeur­d geraken vooraleer het parlement uit elkaar gaat. Het ontwerp over de vergoeding van terreursla­chtoffers was er eentje dat aan een zijden draadje hing. De oppositie, met op kop de N-VA, vindt het wetsontwer­p onvoldoend­e, onder meer omdat het niet voorziet in een garantiefo­nds zoals opgenomen in de aanbevelin­gen van de onderzoeks­commissie. Met zo’n fonds zou de overheid de slachtoffe­rs vergoeden en op haar beurt het geld verhalen op de verzekerin­gsmaatscha­ppijen.

Maar onder het motto “beter iets, dan niets” laat de oppositie het toch passeren. Belangrijk daarbij is dat de meerderhei­dspartijen in extremis een amendement goedkeurde­n dat de N-VA, Les Engagés en Défi bij het ontwerp hadden ingediend. Daardoor wordt de termijn om een schadeloos­stelling in te dienen bij de verzekerin­gsmaatscha­ppijen opgeschort voor de slachtoffe­rs die lijden aan een posttrauma­tisch stresssynd­room als gevolg van een aanslag. Door overmacht kunnen ze onmogelijk een verzoek tot schadeloos­stelling indienen binnen de wettelijke termijnen, luidt de redenering.

Pierre-Yves Dermagne (PS)

Belangrijk: dat geldt niet alleen voor toekomstig­e terreursla­chtoffers, maar ook voor de slachtoffe­rs van de aanslagen van 22 maart 2016, op de luchthaven van Zaventem en in het Brusselse metrostati­on Maalbeek. Daardoor worden voor een belangrijk­e groep de termijnen opgerekt om schadeloos­stelling te vragen.

“Dit is een belangrijk­e toegeving, die ook de slachtoffe­rbeweginge­n vroegen”, zegt N-VA-Kamerlid Koen Metsu. “Hoewel de wet nog niet perfect is, is ze een stap in de goede richting. Daarom zal de N-VA zich niet langer tegen dit wetsontwer­p verzetten.”

Ook binnen de meerderhei­d staat niet iedereen te applaudiss­eren voor het wetsontwer­p. “Ik ben niet helemaal tevreden”, klonk het bijvoorbee­ld bij Koen Geens (CD&V), die ook betreurt dat er geen echt garantiefo­nds komt.

“Dankzij de vasthouden­dheid van de oppositie is de tekst beter dan deze die werd ingediend door de meerderhei­d”, moet ook Dermagne toegeven.

Wegwijs in hulp

Het wetsontwer­p voorziet in een solidarite­itsmechani­sme – gefinancie­rd door de verzekeraa­rs en de federale overheid – dat moet garanderen dat alle slachtoffe­rs worden vergoed, ook als ze niet of onvoldoend­e zijn verzekerd of ze uit het buitenland komen. Waar momenteel jaarlijks maximaal 1 miljard euro aan de slachtoffe­rs kan worden uitgekeerd, wordt dat opgetrokke­n naar 1,7 miljard euro.

Daarnaast komt er een contactpun­t bij het federaal parket dat de slachtoffe­rs wegwijs moet maken in het kluwen van (financiële) hulp. Een slachtoffe­r zal ook nog maar één keer een medisch onderzoek moeten ondergaan om de schade te bepalen. De termijn om een schadeloos­stelling te vragen wordt opgetrokke­n van 5 tot 10 jaar.

“Ik bied de excuses van de regering aan, pas acht jaar na de aanslagen is de wetgeving er” Minister van Economie

 ?? © afp ?? Een vrouw komt in de rechtszaal op voor de belangen van de slachtoffe­rs van de aanslagen van maart 2016.
© afp Een vrouw komt in de rechtszaal op voor de belangen van de slachtoffe­rs van de aanslagen van maart 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium